Kosárlabda: Magabiztos szegedi siker a bronzpárharc első felvonásában

Idegenben kezdte meg szereplését a Debreceni Egyetem kosárlabda csapata az NB I/A bronzcsatájában. A szombat esti szegedi összecsapás a Szolnok elleni harmadik mérkőzést idézte.

0

deac-szedeak57-300x200 Kosárlabda: Magabiztos szegedi siker a bronzpárharc első felvonásábanFotó: deac.hu

Mindkét csapat története legnagyobb sikerét érte el a négybejutással, a Tisza-partiak eddigi legjobb eredménye egy negyeddöntős szereplés volt, míg debreceni csapat 2004 után nyerhet újra bajnoki érmet kosárlabdában. Akkor a Vadkakasok végeztek második helyen, most a DEAC írhatja be nevét a város sporttörténelem könyvébe. Kovács Adrián gárdája az idei szezonban mindhárom tétmeccsén legyőzte a Szegedet, ennek azonban nem sok jelentősége volt a párharc első mérkőzésén, ugyanis akárcsak a Szolnok az elődöntő harmadik összecsapásán, úgy szaladt át most a Szeged a hajdúságiakon, és aratott sima győzelmet, ezzel 1-0-ra vezet a a két nyert meccsig tartó párbajban.

Tóth Ádám szokásos pontjaival vette kezdetét a bronzcsata, a debreceni center büntetőkből és a palánk alól is eredményes volt. Az első percekben mindkét oldalon sok faultot ütöttek be a játéksok, a hazaiak magasembere, James Dickey három személyihibát is begyűjtött. Djordje Dzeletovic triplájával és plusz egyével 8-6-ra fordított a Szeged. Tóth Ádámon nem tudtak hatékonyan védekezni a hazaiak, hét ponttal zárta az első negyedet. Dzeletovic és Moore triplaváltása után 19-13-at mutatott már az eredményjelző. Moore hektikusan szállt be a debreceniekhez, egy jó megoldás után rendre hibázott az amerikai irányító. Hibái nyomán sikeres ellentámadásokat vezetett a Szedeák, Kovács Adrián, a hajdúságiak mestere nyolcpontos hátránynál kérte ki első idejét (25-17). Drenovac ziccerével zárult az első tízperc, de Bognár Kristóf remek teljesítményének köszönhetően 29-24-es szegedi előnnyel vonultak kisszünetre a felek.

Bognár mellett Dzeletovic is extrát nyújtott, Kerpel-Fronius Gáspár pedig sorozatban két hármast is elsüllyesztett a gyűrűben, ezzel 37-26-ra lépett el a Szedeák. A cívisvárosiaktól egyedül Drenovac tudta felvenni a harcot pontszerzésben, aki negyedóra elteltével kilencig jutott. Govens akrobatikus dobásával demoralizálta a DEAC-ot, Dzeletovic és Dickey bravúros kosaraival, tizenhattal is vezetett már a Tisza-parti együttes (51-35). Támadásban ötlettelennek tűnt a Kovács-csapat, s a helyzetükön az sem segített, hogy az ellenfél kilenc hárompontosából hetet is értékesített. Brown pontjaival 22-re duzzadt a különbség. Szrecsko Szekulovics gárdája elképesztő, 60 pontot dobott 35 ellenében egy félidő alatt.

A harmadik játékrész elején alábbhagyott a szegedi rohanás, de amint kicsit közelebb férkőzött a Debrecen, Brown tüzelt kintről, 66-40. Bognár Kristóf második triplájával elérte a 17 pontot, akárcsak csapattársa, Dzeletovic. A vendégektől Drenovac lépte át ezt a számot, rajta kívül egyedül Polyák tudott érdemben hozzátenni a vendégek játékához. Tóth Ádámnak a remek első negyed után semmit sem sikerült, Moodyt és Somogyit látványosan sokat ültette Kovács Adrián. A negyed végére állandósult a huszonhétpontos különbség a felek között, a hazaiak nem erőltették meg magukat már a biztos vezetés birtokában, bár Govens azért még behintett egy hármast a dudaszó pillanatában, 84-58.

7-0-s DEAC futással kezdődött az utolsó negyed, hosszú idő után került húsz ponton belülre a Debrecen. Brown újabb hármasával visszaállt közte a huszonhét. Szekulovics négy játékosa is átlépte a tizenötpontos határt, szinte minden szegedi hibátlan teljesítményt nyújtott a mérkőzésen. Az utolsó percekben gyakorlatilag tét nélkül csordogált a játék. Kovács Adrián pályára küldte Molnár Dánielt valamint Kovács Ákost is, és a mivel a Tisza-partiaknál is már csak fiatalok kerültek fel a parkettre, így tíz magyar játékos küzdött egymással a mérkőzés végjátékában, amely 102-81-es Szeged győzelemmel ért véget.

Rájátszás, bronzmérkőzés, 1. mérkőzés

Naturtex-SZTE-Szedeák – DEAC 102-81 (29-24, 31-11, 24-23, 18-23)

Szeged, Városi Sportcsarnok

Szeged: Govens 19/6, Brown 17/12, Dzseletovics 19/9, Bognár 19/6, Dickey 12, Csere: Keller -, Kerpel-Fronius G. 8/6, Kerpel-Fronius B. -, Olasz 3, Balogh -, Mayer 2, Polányi 3/3,

Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics

DEAC: Moody 2, Somogyi 12/6, Drenovac 18, Hines 11/3, Tóth 10, Csere: Moore 9/3, Molnár M. 6, Polyák 11/9, Kovács 2, Molnár D. -,

Vezetőedző: Kovács Adrián

U.Á.