Linzenbold Zsófia: „A döntő előtt az járt a fejemben, hogy meg tudom csinálni”

Múlt héten rendezték Egyiptomban az Uszonyosúszó Junior Világbajnokságot, ahol a Debreceni Búvárklub tehetséges versenyzője megszerezte első világbajnoki aranyérmét. Zsófi neve nem ismeretlen a hazai uszonyosúszók mezőnyében, hiszen már 37 korosztályos országos bajnoki címmel büszkélkedhet. Újdonsült junior világbajnokunk, mielőtt kiutaztak Sharm el Sheikh városába, azt nyilatkozta, kedvező esetben, akár érmet is szerezhet. Szerzett is, mégpedig a legfényesebb medált!

0

linzenbold-300x201 Linzenbold Zsófia: „A döntő előtt az járt a fejemben, hogy meg tudom csinálni”

Linzenbold Zsófia világbajnok. Megszoktad már?

Már kezd eljutni az agyamig, de kell még néhány nap, hogy igazán tudatosuljon bennem. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem az 50 uszonyos gyorsot. Igazából a váltóban számítottam erre, mert egyéniben nem tudtam, milyen lesz a mezőny, sokszor a világranglistát nem lehet számításba venni. Felállni a dobogóra, tudva, hogy nekem fogják játszani a himnuszt, az egy felülmúlhatatlan, csodálatos érzés, amit meg is könnyeztem. A februári, hazai Világkupán már ízelítőt kaptam abból, milyen is lesz a világbajnokság, de az eredményhirdetésnél kicsit bizonytalan voltam, izgultam is, hiszen ez volt az első külföldi versenyem.

Az előfutamból új egyéni csúccsal jutottál a döntőbe. Akkor már érezted, hogy ebből akár arany is lehet?

A Világkupán nagyon jó időt úsztam, amit utána nem sikerült megjavítanom, ezért volt bennem némi izgalom. A délelőtti előfutamon elért eredményemnek nagyon örültem, főleg, hogy új egyéni csúccsal értem célba. Abban bíztam, hogy tudok még faragni az időmből, viszont nem tudtam, hogy a többiek mit fognak produkálni délután, így ez mire lesz elég. A döntő előtt az járt a fejemben, hogy meg tudom csinálni, hiszen ezerszer leúsztam már az 50-et, tudom, mire kell koncentrálnom. A fejesemre kellett odafigyelni, illetve arra, hogy jól jöjjek ki 15 méternél, ez igazából nem sikerült, pedig sokat gyakoroltam. Annyira izgultam, hogy elrontottam, szerintem Dávid (Kókai Dávid, Zsófi edzője – szerk.) is megijedhetett kicsit, viszont az úszás részét jónak éreztem. Szerencsére, a hibák ellenére sikerült megnyernem a döntőt, úgy gondolom, a fejesben és a kiúszás részében bent maradt két tized az időmben.

Az 50 méter pillanatok alatt lezajlik, sűrű a mezőny. Célba érés után azonnal tudtad, hogy győztél?

Az első, amit hallottam, hogy Dávid teli torokból kiabálja, meg van, de szerintem akkor is ezt kiabálja, ha 2. vagy. 3. helyen érek célba, ezért gyorsan felnéztem a táblára, akkor voltam 100%-ig biztos benne, hogy én lettem az első, mikor láttam a kiírást. Ezekért a pillanatokért éri meg dolgozni az edzéseken, ilyenkor érzi az ember, hogy megérte a sok áldozat. Rengeteg gratuláló üzenetet kaptam, amit szeretnék ez úton is megköszönni mindenkinek. Volt, aki azt írta: ugye hogy megérte a durva diéta? Ugyanis volt egy két hét, mikor az étrendem, rizsből, kevés hússal, túróból, zabkásából állt, ezt ettem az iskolában is.

67959597_10217543615994699_5581306921660448768_n-300x200 Linzenbold Zsófia: „A döntő előtt az járt a fejemben, hogy meg tudom csinálni”

Hogy lett belőled uszonysúszó?

Nyolc évesen kezdetem, mint általában a többi gyereket, engem is az uszony fogott meg. Az is tetszett, hogy lábra többet edzünk, mint az úszók, természetesen, mivel a gyors a fő számom, karra is erősítek, de így nincs az, hogy a felsőtestem izmosabb. Egyébként többen mondták már, nem látszik meg az alkatomon, hogy naponta kétszer edzek a medencében és a konditeremben.

Nem túl monoton számodra a napi munka?

Voltak akik azt mondták, unalmasak az edzések, úszunk faltól falig, túl unalmas, hagyjam abba, de én szeretek edzeni, szeretem a kihívásokat. A medencében próbálom terelni a figyelmem, volt egy időszak, mikor az iskolai tanagyagot edzés előtt átolvastam és úszás közben magamban visszamondtam. Van, mikor énekelek, illetve biztatom magam. Az egyik edzésen már majd „meghaltam”, végig az mondogattam magamban: az erő veled van.

Többször említetted, izgulsz. Ezt hogy próbálod leküzdeni a versenyeken?

Próbálok ilyenkor nem a versenyre gondolni, próbálom kikapcsolni az agyam, zenét hallgatok, ez komolyzenétől a rapig bármi lehet, vagy alszok egyet előtte.

Becsöppentél egy közegbe, ahol olyan példaképpel találkozhattál, mint a világklasszis Senánszky Petra…

Az, hogy Petrával edzhetek, együtt úszhatok vele, plusz erőt ad, ilyenkor próbálom elkapni a tempóját, maximális erőbedobással úszok, ez is segíti a fejlődésemet. Az 50 méteres uszonyos gyors junior világ és Európa csúcstartójával, Szabó Annával is együtt készülhetek, ez külön motivációt jelent számomra.

Kókai Dávid neve többször elhangzott. Milyen edző szerinted?

Szerintem nagyon jó edző, szigorú, figyelmes, mindent meg lehet vele beszélni. Én időnként képes vagyok nála elérni, hogy kicsit „dühös” legyen, mert van, mikor nógatnia kell. Előfordul, hogy szépen elúszogatok magamnak, ilyenkor mindig noszogat, hogy nagyobb erőbedobással dolgozzak.

A napi két edzés, a versenyek mellett iskolába is jársz. Az élsportot össze tudod egyeztetni a tanulással?

Ez számomra nem okoz nehézséget, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumába járok, kitűnő tanuló vagyok. Szerencsére könnyen tanulok, elég, ha egyszer átolvasom a tananyagot, az órai vázlatom. Az időbeosztásra kell odafigyelnem, hiszen reggel hattól-hétig edzek, utána kezdődik a tanítás. Hetente háromszor van 7. órám, ilyenkor negyedórám van átérni az uszodába, de ez eddig nem jelentett problémát. Senki nem szeret nagyon korán felkelni, én sem, viszont a medencében felébredek, még soha nem mondtam az iskolában, hogy fáradt, álmos vagyok.

Mennyi szabadidőd marad, és mivel töltöd?

Talán furcsán hangzik, de a napi két edzés és az iskola mellett is bőven van szabadidőm, mivel már fél hat körül eljövök az uszodából. Ezeket a szabad órákat próbálom hasznosan eltölteni, olvasok, a Dávidtól kapott könyvet, Robin Sharma: A rang nélküli vezető, nemrég fejeztem be. A TV-ben leginkább a National Geographic vagy a Spektrum csatornákat nézem, de gyakran átkapcsolok Comedy Centrálra. Van, hogy matematikapéldákat oldok meg, mivel szeretem ezt a tantárgyat.

Mit mondanál a gyerekeknek, miért az uszonyúszást válasszák?

Mert ezt egyszerűen élvezet csinálni! A kemény edzések mellett van egy jó hangulata az edzéseknek, a versenyeknek, nagyon jó a közösség. Az ellenfelek nem ellenségek, mély barátságok is kialakulnak a vetélytársak között. Én például a versenyeken jókat beszélgetek ellenfeleimmel, sokat nevetünk. Aki szeret úszni, egyszer kipróbálja ezt a sportágat, biztos meg fogja szeretni.

67549936_2950773008273050_2281563889801887744_n-300x200 Linzenbold Zsófia: „A döntő előtt az járt a fejemben, hogy meg tudom csinálni”

Milyen versenyek várnak még rád idén?

A világbajnokság után pihenőt kaptunk, ezt kihasználva elkezdtem lovagolni. Van is izomlázam, nem gondoltam volna, hogy olyan izmokat is megmozgat, amit az úszás nem. Úgy gondolom, a két sportág jól kiegészíti egymást. Augusztus 20 körül kezdjük a munkát, idén három verseny vár még rám, a rövid és hosszúpályás országos bajnokság, valamint egy világtalálkozó.

Mik a céljaid a jövőre nézve?

Következő évben két Világkupán és az Európa-bajnokságon indulok, szeretném megnyerni az 50 uszonyos gyorsot, megjavítani az egyéni csúcsom, illetve más versenyszámban is szeretnék dobogós helyen végezni. Uszonyos gyorson 100 és 200 méteren, valamint felszíni 50-en is kipróbálnám magam. Jeleztem ezt már korábban is Dávidnak, de tavaly nyáron azt mondta, ha majd világbajnok leszek, eldönthetem, melyik számban úszok (Zsófi ezt már nevetve mondta). Az iskolában továbbra is az a célom, hogy megtartsam a kitűnő átlagomat. Már foglalkoztat a továbbtanulás kérdése, a gondot az jelenti, hogy engem minden érdekel, biológia, kémia, fizika, matematika, történelem, így nem lesz könnyű eldönteni, merre tovább.

Kókai Dávid, Zsófi edzője: Nagyon kicsi kora óta van szerencsém ismerni Zsófit, hiszen nálunk ismerkedett meg a sportággal, nálunk nevelkedett. Már 9-10 évesen kilógott a sorból, abból a szempontból, hogy nagyon kellemesen és értelmesen el lehetett vele beszélgetni. Első korosztályos országos bajnoki győzelme után nagyon felpörögtek az események, még 36 országos bajnoki címet szerzett. Idén pedig a hazai Világkupán berobbant a nemzetközi mezőnybe azzal, hogy megnyerte az 50 uszonyos gyorsot. Nagyon sokra hivatott, tehetséges lány, mind a sportban, mind az élet egyéb területén, az iskolában nagyon jó teljesítményt nyújt, kitűnő tanuló. Meg kell tanulnia értékelni azt, ami már van, örök elégedetlen típus, persze ez hajtja is előre, de okozott neki már kellemetlenséget. Jó versenyzőtípus, de az edzésekbe hajlamos belelustulni, ilyenkor kicsit noszogatom. Szerencsére nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, még ha vannak is nézeteltérések közöttünk a hétköznapokban, de jól tudunk együttműködni, tudjuk egymást kezelni. Az, hogy a világbajnokságon ilyen szép sikert ért el, engem is meglepett. Nem is igazából az időeredménye, mert arra számítottam, tudtam, hogy képes lehet rá. Az, hogy világbajnok lett, és összesen négy érmet szerzett, annak köszönhető, hogy nagyon profin tudott alkalmazkodni a nehéz feltételekhez, koncentráltan, ügyesen versenyzett. Bebizonyította, hogy a hétköznapok „nyavalygásai” után, mikor kell, nagyon oda tudja tenni magát. Erről győzködtem egész évben, mindig mondtam neki, képes erre, még ha nem is hiszi ezt el magáról.