Lócziné Kovács Marianna: „nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk”

A DEAC csapatait górcső alá véve kijelenthető, sikeresen zárták a 2018-2019-es bajnoki évet, a tavalyi eredményeket túlteljesítették. A Debreceni Egyetem sportklubjának ügyvezetője szezonzáró értékelésében kiemelte, azokat a célokat, amiket kitűztek, sikerült teljesíteniük. Ehhez csak annyit tennénk hozzá, túl is teljesítették, eredményeikre méltán lehetnek büszkék.

0

unnamed-300x204 Lócziné Kovács Marianna: „nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk”

Úgy gondolom, az előzetes céljainkat sikerült megvalósítanunk, ha a DEAC csapatainak eredményeit mérlegre tesszük, bőven a pozitív irányba lendülne ki a mérleg nyelve. Egészében nézve a 2018-2019-es bajnoki szereplést, elégedettek lehetünk, büszkén mondhatom, idén is gyarapodott élvonalbeli csapataink száma, a futsalos lányok feljutottak az NB-I-be, illetve a férfi teniszezőink is a legmagasabb osztályban játszhatnak. Ezen kívül voltak kellemes meglepetések, olyan eredmények, amire előzetesen nem számítottunk, de természetesen nem hallgathatjuk el a negatív szereplést sem, gondolok itt a kézlabdázóink kiesésére a másodosztályból. Az utánpótlás képzés terén is nagyot léptünk előre az elmúlt egy évben. Mindent egybe véve, nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk.

Futsal

Nagy boldogsággal töltött el minket, hogy női futsalcsapatunk feljutott az élvonalba, a siker értékét növeli, hogy az alapszakasz és a rájátszás 26 mérkőzéséből csak egyet veszítettek el a lányok. A Magyar Kupában is remekül szerepelt a csapat, hiszen bejutottak a legjobb négy közé, kis szerencsével döntőt játszhattak volna. Úgy gondolom, a keret elég erős ahhoz, hogy alapkövét képezze az élvonalbeli csapatnak, egyébként is az a DEAC ideológiája, hogy feljutó csapatot nem cserélünk le. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a közösségi érzés ne vesszen el, ha ilyet tennénk, saját magunknak mondanánk ellent. Természetesen erősítésre mindenképp szükség lesz, dolgozunk azon, hogy néhány játékost idecsábítsunk.

Maradva a sportágnál, a férficsapatunk ugyan minimálisan visszalépett helyezés terén az előző évhez képest, de nem sokon múlt, hogy az eredeti célkitűzést megvalósítsák, sőt, felcsillant annak a reménye, hogy dobogón végezhet a gárda. Véleményem szerint, a fiúk teljesítménye dicsérendő, minden mérkőzésen nagy akarattal játszottak, az egész szezon alatt jó teljesítményt nyújtottak.

Jégkorong

Megmondom őszintén, nem számítottunk arra, hogy a hokicsapat ilyen jól fog szerepelni az Erste Ligában, és a dobogón zárjuk a magyar bajnokságot újoncként. A DEAC életében új sportág a jégkorong, teljesen tapasztalatlanok voltunk a működtetésében, de nagyon sok tanácsot kaptunk egykori játékosoktól, segítettek a keret kialakításában, az edző kiválasztásában. Sikerült egy fiatal, ám két rutinos játékosra, Hetényi Zoltánra és Berta Ákosra épülő csapatot kialakítani, az edzői gárda is megfelelt a DEAC elvárásainak. Ezzel a fiatal csapattal bejutottunk a rájátszásba, az pedig már hab a tortán, a harmadik helyen végeztünk, csak a bajnokkal szemben maradtunk alul. A szezonban ráadásul többször is zsúfoltságig megteltek a Jégcsarnok lelátói.

IMG_4062-300x169 Lócziné Kovács Marianna: „nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk”

Floorball

Néhány napja volt a csapat évzárója, ahol elmondtam, ahhoz képest, hogy ez volt az első OB-I-es szezon, hatalmas eredménynek számít a negyedik hely, egy hajszálnyira volt csak a dobogó, ez mindenképp várakozáson felüli szereplés. A második vonalból nem játékkal jutott fel a gárda az első osztályba, a döntés zöld asztal mellett született, de a fiúk bebizonyították, a legjobbak között a helyük. Amikor a floorballosokról beszélek, mindig kiemelem, példaértékű munkát végeznek, komoly marketinggel próbálják magukra felhívni a figyelmet, remek hangulatot teremtenek a mérkőzéseiken. Jó szellemiségű társaság, de ez a DEAC összes csapatáról elmondható, ez nagyon fontos tényező az eredményesség mellett.

Tenisz

Azok számára, akik nyomon követik a női teniszezőinket, nem meglepő a jó teljesítményük, évek óta szerepelnek az élvonalban, stabilan szállítják a jó eredményeket. Büszkék vagyunk arra, hogy a férfiak is feljutottak a legmagasabb osztályba, biztos vagyok abban, meg fogják állni a helyüket.

Röplabda

A férfi röplabdázók teljesítménye azért is meglepetés, mert évekig az alsóházban zárták az NB-I-es bajnokságot, de gyorsan hozzáteszem, a keretet zömmel egyetemisták és egyetemi dolgozók alkották. Módosult a versenyszabályzat, mindenképp szerettük volna megőrizni évtizedes élvonalbeli tagságunkat, a csapat edzője, Fodor Antal szétnézett a játékospiacon, és két tapasztalt röplabdással, Bagics Balázzsal és Tóth Andrással erősítette meg a keretet, illetve év közben fiatal játékosok kerültek a csapathoz. Sorban jöttek az eredmények, és bejutottunk az Extra Ligába, ahol már Bagics Balázst nélkülözni kellett és ez meg is látszódott a teljesítményen, az eredményeken, de ennek ellenére nagyot lépetünk előre idén. Eljutottunk oda, hogy már keresnek minket a játékosok, ez bizonyítja azt, hogy letettük névjegyünket a sportágban, figyelnek ránk.

A női csapatunk kevesebb sikerrel szerepelt az NB-II-ben, de azt tudni kell, főleg egyetemistákból tevődik össze a keret. Komoly konkurenciát jelent, hogy Debrecennek van egy másik röplabdacsapata, akik kiválóan teljesítettek és feljutottak az élvonalba, ez a konkurencia megosztotta a kereteket. A jövővel kapcsolatban bizakodó vagyok, nagyon jó az utánpótlásunk, jól szerepeltek a bajnokságban, ha sikerül beépíteni a fiatalokat a csapatba, komoly változások várhatók eredményesség terén. Ezt az utat kell járnunk, támaszkodni saját utánpótlásunkra.

Kosárlabda

Reménykedtünk abban, hogy előrébb végzünk, sajnos ezt nem sikerült elérnünk. Szezon közben volt egy nagyobb hullámvölgy, de sikerült kijönni belőle, a bajnokság végére bravúros eredményeket értünk el, a Szolnok legyőzése hatalmas fegyvertény, ez is mutatja, van potenciál a csapatban. Bennünk volt a jó eredmény, sajnos hullámzó volt a teljesítményünk, ezért nem végeztünk előrébb, de a tavalyi eredményhez képest, előre léptünk, bízunk benne, ez a tendencia a következő bajnokságban folytatódik. A Magyar Kupában viszont bravúrosan szerepeltünk, a bronzérmet sikerült megszereznünk, a nyolcas döntőben csak a kupagyőztestől szenvedtünk vereséget. A következő bajnoki évben Berényi Sándor lemondása miatt új vezetőedző irányítja majd a csapatot. A lemondásnak volt már előzménye, Sándor többször jelezte, az utánpótlással szeretne foglalkozni, de szezon közben nem lett volna szerencsés váltani. Úgy érezte, most háttérbe kell vonulnia, ezt a döntését tiszteletben tartjuk, de marad a klubnál, a fiatalok mellett fog dolgozni. Én is azt mondom, amit Becsky István, lesz még Berényi Sándor a DEAC vezetőedzője. Utódjáról nincs még döntés, jelentkezők bőven vannak a posztra, külföldi edzők is, ebből is látszik, van értéke a kispadnak.

Labdarúgás

A kilencedik helyen zártuk a bajnokságot, de véleményem szerint, ezzel a kerettel előrébb is végezhettünk volna. Arra, hogy ez miért nem sikerült, majd a szakemberek mondják meg a választ, személy szerint én nem vagyok elégedetlen. Volt egy rossz széria, nem jöttek az eredmények, sérülések is nehezítették a munkát, de sikerült talpra állni. Nyáron lesznek változások a keretben, kellenek is új játékosok, hiszen a DVSC fiókcsapata nagy valószínűséggel feljut a harmadosztályba és a kölcsönben nálunk lévő labdarúgóik vissza fognak térni az egyesülethez.

A megyei bajnokságban szereplő együtteseink elsődleges feladata, hogy azoknak a játékosokat, akik felkerülhetnek az első csapatba, játéklehetőséget biztosítsanak. Különösebb elvárás nem volt a két gárdával szemben, teljesen amatőr csapatok, a játékosok szabadidejüket áldozzák fel arra, hogy futballozzanak. Ettől függetlenül nem volt túl sikeres az idei szezon, úgy gondolom, előrébb is végezhettek volna.

IMG_4543-300x224 Lócziné Kovács Marianna: „nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk”

Kézilabda

Nagyon szeretem a kézilabdát, ezért különösen fájó számomra a szereplésük. Sokat beszélgetünk kollégáimmal, az edzővel, a játékosokkal a kiesés okairól, keressük a válaszokat. Azok az egygólos győzelmek, amik az előző szezonban jellemezték a csapatot, most elmaradtak, olyan meghatározó játékosok távoztak a bajnoki rajt előtt, akik ezeket az egy-két gólokat jelentették. Szezon közben távozott Erdős Zoltán, aki alappillére volt a csapatnak, ez érzékenyen érintett minket, talán ez volt a fordulópont. Dobos Balázs kiesése is nagy érvágás volt, illetve Bíró Ádámra sem számíthattunk minden mérkőzésen, aki játékvezetői karrierjét építi, hazai és nemzetközi szinten is komoly sikereket ért már el, amire büszkék vagyunk. Amikor sorban jöttek a vereségek, véleményem szerint mentálisan fogyott el a csapat, nem sikerült kijönni a gödörből, a játékosok is megtörtek a végén a teher alatt. Ezt a szereplést el kell tenni egy fiókba, de nem szabad eldugni, meg kell keresni az okokat, megyünk tovább, tanulva a hibákból. A keretből nagyon sokan jelezték, hogy maradnak, elszántak a fiúk, vissza akarnak kerülni az NB-I/B-be, bízunk benne, hogy ez sikerülni fog. Az egykor sikeres debreceni férfi kézilabda utolsó bástyája a DEAC, jó lenne, ha egyszer ismét a régi fényében ragyogna.

Utánpótlás

2013 óta vagyok a DEAC ügyvezetője, azóta hatalmas változás történt az utánpótlásképzés terén. Míg korábban csak a kötelezően előírt korosztályos csapataink voltak, most ott tartunk kollégáim munkájának köszönhetően, hogy 1500 fiatal sportol nálunk szervezett keretek között. Minőségben is komoly változások történtek, miután növekedett a tömegbázis, az eredményesség is javult, ez igazolja a komoly szakmai munkát a korosztályos csapatokban. A fiatalok kezdenek beérni, sokan már kopogtatnak a felnőtt csapatok ajtaján, az utánpótlásképzés legfontosabb fokmérője, hogy saját nevelésű játékosok szerepelnek a felnőtt együttesekben, ezért is látom biztatónak a jövőt.

Családi nap

Idén rendeztük meg először a Családi napot, kinyitottuk az egyetem sportlétesítményeinek kapuit a város felé. Erre azért volt szükség, hogy a DEAC-ban sportoló fiatalok szüleit, nagyszüleit, testvéreit, barátait is bevonjuk az életünkbe, hiszen közülük kerülnek majd ki a szurkolónk, mikor a fiatalok a felnőtt csapatainkban fognak játszani. Nagyon örülünk és büszkeséggel tölt el minket, hogy sikeres volt a rendezvény, egész nap tele volt a sporttelep, a jótékonysági futáson több mint hatszázan álltak rajthoz, ami első alkalomra tiszteletreméltó szám. Próbáljuk úgy felépíteni a klubot, hogy minden érdeklődőt beengedjünk, ehhez pedig szükség van ilyen rendezvényekre. Következő évben még színesebb programokkal készülünk, és még szélesebb körben hirdetjük meg az eseményt.

IMG_4519-300x225 Lócziné Kovács Marianna: „nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk”

A lelátón nem az ügyvezető szurkol

A lehetőségeimhez mérten, igyekszek minél több mérkőzésre kilátogatni, de nem vagyok könnyű helyzetben, 21 szakosztályunk van, majdnem a fele bajnoki rendszerben versenyzik. A munkám mellett egyéb elfoglaltságaim is vannak, négy gyermekem is a DEAC kötelékében sportol, az ő mérkőzéseikre is ki kell látogatnom. Amikor csak tehetem, ott vagyok a lelátón, de nem mint ügyvezető, hanem mint szurkoló. Nagyon vérmes drukkernek tartom magam, nem tudok ülve, csendben meccset nézni. Gyermekkoromtól fogva rajongok a sportért, ezt szüleimtől örököltem, az a feleség vagyok, aki nem elkapcsolja a TV-t, hanem inkább keresi a sportközvetítéseket. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a munkám egyben a szórakozásom is, ettől ideálisabbat el sem tudnék képzelni, ráadásul abból a szempontból is szerencsésnek mondhatom magam, hogy kollégáim is hasonló beállítottságúak.

IMG_4716-225x300 Lócziné Kovács Marianna: „nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk”

A DEAC szellemisége

Ezt a szellemiséget azok az emberek alakították ki, akik a DEAC-nál dolgoznak, olyan szakembereink vannak, akiknek a mentalitását viszont lehet látni a csapaton. Van egy etikai kódexünk, ami mindenkire, vezetőkre, edzőkre, játékosokra, szülőkre, szurkolókra vonatkozik, erkölcsi normáinkat mindenki be is tartja. Tiszteljük egymást, az ellenfeleket és ez különösen nagy jelentőséggel bír, bátran kijelenthetem, ezt az atmoszférát megteremtettük az egyesületben. Tiszteljük a szurkolót, mikor belép a pályára, az egyetem minden létesítményt biztosít, mindezek a dolgok teszik vonzóvá klubunkat. Vannak még egyetemi egyesületek az országban, de abban egyedülállóak vagyunk, hogy a DEAC nem csak egyetemi tulajdonú klub, az egyetem aktívan részt is vesz a működtetésében. A sportnak hatalmas közösségépítő szerepe van, jó hatással bír az egyetemi polgárokra, össze tudja kovácsolni hallgatóinkat.

IMG_4044-226x300 Lócziné Kovács Marianna: „nyugodtan kijelenthetem, eredményes évet zártunk”

Jövő

Nem szeretnénk rosszabb szezont, mint az idei, a szakembergárda rendelkezésünkre fog állni, a csapatépítések folyamatosak, igyekszünk minden fronton maximálisan teljesíteni. Azt vallom, amit Kancellár Úr is minden értékelésében kiemel, nekünk az az utunk, hogy lépésről lépésre haladjunk, fokozatosan legyünk egyre jobbak. Élvonalbeli csapatainkkal szeretnénk előrébb lépni, nagyon jó szezont várok, nagy várakozással tekintek a következő bajnoki évre, bízok benne, tudunk meglepetésekkel szolgálni.

Az a munka, ami a DEAC-nál zajlik példaértékű, az, hogy az egyesület ilyen sikeres, csapatmunka eredménye, amiből játékosok, edzők, klub és egyetemi vezetők, a szurkolók is kiveszik a maguk részét. A DEAC több mint egy klub, az összetartozást, a családot és az egyenlőséget képviseli.

Hajrá DEAC!