Madar Csaba: „Ebben a korosztályban a technikai képzés a legfontosabb”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia U13-as együttese új edzővel vágott neki a felkészülésnek, Mezei Norbertet a DVSC háromszoros bajnoka, Madar Csaba váltotta a csapat élén.

0

DSC5087-Medium-300x204 Madar Csaba: „Ebben a korosztályban a technikai képzés a legfontosabb”Fotó: Kovács Péter/DLA

 – A nyári felkészülés kezdetén vettem át a csapatot, mely számomra is új kihívást jelent. Korábban foglalkoztam már kis korosztállyal, de az elmúlt években felnőttekkel dolgoztam, így nekem is vissza kell szoknom a gyerekekhez – kezdte mondandóját a csapat új trénere. – Eleinte azt hittem, nehezebb dolgom lesz, de könnyen összecsiszolódtunk a srácokkal, hamar megtaláltuk a közös hangot, mely annak is köszönhető, hogy a fiúk nagyon közvetlenek. Mielőtt elkezdtük a közös munkát, kollégámmal, Kassai Gergővel leültünk beszélgetni a játékosokkal, elmondtuk nekik, ha valamit nem értenek, bátran kérdezzenek, mert csak akkor tudunk tovább lépni, ha tisztában vannak a feladatokkal. A tavalyi keret annyiban változott, hogy az Olasz Focisulitól érkezett hozzánk két játékos. Valószínű, a későbbiekben lesz egy természetes lemorzsolódás, hiszen már teljes pályán fogunk játszani, most fog igazán megmutatkozni, ki milyen képességekkel, tudással rendelkezik, mennyire csapatember.

 – Ami komoly változás az előző évhez képest, hogy megnövekedett a játéktér, a teljes pályát fogjuk használni. Ez nem teljesen ismeretlen a fiúk számára, hiszen a tavalyi szezonban futballoztak már nagypályán, mely megkönnyíti a munkát – folytatta a vezetőedző. – Kell egy kis idő, mire teljesen hozzászoknak, de ebből fakadó problémák nincsenek, ezt a szlovák csapat elleni edzőmérkőzés is bizonyítja. Próbáljuk a gyerekeket elhelyezni a megnövekedett játéktéren, igyekszünk rávenni őket a gyorsabb gondolkozásra, cselekvésre, ezért olyan gyakorlatokat állítunk össze, melyek döntéshozatali képességüket helyezi előtérbe. Ebben a korosztályban a technikai képzés a legfontosabb, de már a taktikai elemek is képbe kerülnek. A srácok nyitottak az új dolgokra, érdeklődőek, becsületesen dolgoznak, hozzáállásból adódó problémák nincsenek. Legfontosabb a türelem, amit nem értenek, azt bemutatjuk nekik, szerencsére hamar rájönnek, miképp is kell végrehajtani a feladatokat.

 – Továbbra is a regionális bajnokságban fogunk indulni, a versenykiírás még ebben a korosztályban lehetővé teszi a folyamatos cserét. Akik lejöttek a pályáról, később visszatérhetnek, ezáltal pihenni is tudnak a mérkőzések közben a gyerekek. Az előrelépés nem feltétlenül az eredményességben fog megmutatkozni, de kell a sikerélmény, ezt valamilyen szinten a srácok is elvárják maguktól, a győzelem a legjobb motiváló erő. Úgy gondolom, ha mindenki becsületesen dolgozik, fejlődni akar, ki fog alakulni egy egységes csapatszellem, mely hozza magával, hogy minden meccsen nyerni szeretnének. Akkor lennék elégedett a szezon végén, ha azt látnám, a játékosok technikai és taktikai téren előre léptek, egyénileg és csapatszinten is fejlődtek. Ebben minden segítséget megkapnak tőlünk a fiúk, azért dolgozunk, hogy minél jobban felkészítsük őket – zárta gondolatait Madar Csaba.