Maguknak tették nehézzé a mérkőzést

December 12-én délután a Pesterzsébeti HC U 18-as csapata látogatott a Debreceni Jégcsarnokba.

0

dhk-u18 Maguknak tették nehézzé a mérkőzéstA találkozó előtt a mieink mindössze 4 ponttal előzték meg az erzsébetieket, akik minden korcsoportban kemény, harcos együttes hírében állnak. Előzetesen tehát azt valószínűsíthettük, hogy nem lesz sétagalopp  a mérkőzés.

Ehhez képest álomszerű kezdésnek lehettünk szemtanúi. A debreceni legénység azonnal támadólag lépett fel és gyors, kombinatív játékkal lepte meg az ellenfelét. Az első hazai találatra csak 5 percet kellett várni; 05.01-nél Kriukov vitte be a korongot a PHC harmadába, felkanyarodott, majd visszahúzta az alsó sarokba. A 8. percben ismét az légiós hátvéd volt a főszereplő, nagy cselsorozat végén felborították az erzsébeti kapu torkában, – a játékvezető azonban nem látott okot a beavatkozásra. 08.11-nél Kozma kivett egy bulit a vendégek harmadában, Filep a kör széléről tüzelt, a pakk beakadt a hosszú felsőbe. 09.34-nél Filep harcolt meg a sarokban a korongért, Lányi bevitte, majd laposan Kubrytskyi hálójába csúsztatta. 11.43-nál kontráztak a Farkasok, a kipattanót az üresben érkező Modok belőtte, kár, hogy nem figyeltünk eléggé. Ezután majd öt percig a mezőnyben folyt a játék, a mieink tartósan a fővárosiak harmadában tanyáztak. 15.44-nél Kriukov lépett ki egy lecsorgó koronggal és az alsó sarokba bombázott. 18.41-nél Lányi és Filep készített elő, Kozma betalált, megszületett az ötödik gólunk! Az utolsó percben Modok térdhasználat miatt 2+10 percet kapott, a büntetés java része áthúzódott a 2. harmadba.

A 2. játékrész elején azonnal szembetűnő volt a hazai csapat mentalitásának változása; a fiúk takarék-üzemmódba kapcsoltak, valószínűleg úgy gondolták, hogy a meccs már zsebben van. Már a 2. percben megkaptuk a figyelmezetést egy pesterzsébeti szóló formájában, Ambrus Levi azonban a helyén volt. 33.43-nál újra kontráztak a vendégek, Horváth Tamás érkezett tisztán egy keresztpasszra és szépített. 35.40-nél a Farkasok oldalán túl sok játékos volt a jégen, 2 perces technikai kisbüntetés következett. A debreceni alakulat folytatta a kényelmes passzolgatást, a vendégek pedig tovább zárkóztak; 39.38-nál Huszár szerzett gólt. Hideg zuhany volt ez a javából, a fölényes játékkal, biztosan megnyert első harmad után.

Bizonyos, hogy a harmadközi szünetben komoly dorgálást kaptak a hazai játékosok, mert jóval magasabb energiaszinten kezdték a 3. harmadot. A lendülettel és akarással már nem volt gond, viszont az összjáték befejező szakaszaiba többször is hiba csúszott. 48.18-nál a debreceni szurkolókban kezdett meghűlni vér; hazai korongvesztés után Modok vitt szólót, góljával egy találatra jöttek fel az erzsébetiek! A debreceni legénység azonnal megpróbált visszavágni, a harmad közepén gyors egymásutánban két kecsegtető helyzet maradt ki, majd Filep pendítette meg a vendégek kapuvasát. Kubrytskyi-ről gyakran volt kipattanó, ám ezekre a mieink közül nem érkezett támadó. 55.19-nél a PHC edzője időt kért, 59.06-nál a kapust is lehívta, megpróbálták döntetlenre menteni a meccset. 59.13-nál Máthé Csaba is kikérte az idejét, ami eredményt hozott: 11 másodperccel később Borbát passzával Filep indult meg és üres kapus találattal állította be a 6-4-es végeredményt.

Más sportágból kölcsönzött kifejezéssel élve; a pesterzsébeti alakulatra kilencet számoltak az első harmad után, a végén mégis izgulni kellett, hogy a három pont a miénk legyen. A hazai csapat a 2. játékrészre látványosan visszakapcsolt, könnyed passzjátékkal múlatta az időt, az pedig közismert, hogy egy ellazsált harmadot követően roppant nehéz megújulni! Kíváncsiak voltunk Máthé Csaba vezetőedző véleményére, aki a 3. harmad előtt helyrerázta a társaságot. „Húsz percig nagyszerűen, koncentráltan hokiztunk, majd úgy gondoltuk, hogy vége a mérkőzésnek. Ezután egy egészen katasztrofális harmad következett, talán a legrosszabb azóta, hogy ezzel a korosztállyal foglalkozom. Némi fejmosás után a 3. játékrészben újra elkezdtünk játszani, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, nem tudtuk belőni a helyzeteinket. Így lett egy könnyű mérkőzésből gyenge színvonalú, kaparós találkozó. A tanulság pedig az, hogy egy hokimeccsen hatvan percen át kell folyamatosan dolgozni, koncentrálni!”

Debreceni HK – Pesterzsébeti HC 6-4 (5-1, 0-2, 1-1)
Gólszerzők:
 Filep (2), Kriukov (2), Lányi és Kozma,