Makray Balázs: „Minél jobban szeretnénk kihasználni az új lehetőségeket”

A Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetője nyilatkozott a Debreceni Sportéletnek a jövőbeli tervekről, illetve Makray Balázs értékelte a korosztályos csapatok elmúlt félévben nyújtott teljesítményét is.

0

Makray_Balazs_foto-300x185 Makray Balázs: „Minél jobban szeretnénk kihasználni az új lehetőségeket”Fotó: dvsc.hu

A Debreceni Labdarúgó Akadémia előző félévét is alaposan felforgatta a pandémia, a korosztályos csapatoknak sok nehézséggel kellett megküzdeniük az őszi szezonban. Mindezek ellenére eredményesen szerepeltek az akadémiai együttesek, amely gárdák dobogón, illetve az élmezőnyből várhatják a tavaszi folytatást. – Elég kaotikus volt az előző fél év – már a tavasz is – a járvány felborította a bajnoki menetrendet. A Magyar Labdarúgó Szövetség szabályozása értelmében ahhoz, hogy egy-egy mérkőzés halasztásra kerüljön, nem kellett mindkét csapat beleegyezése. Ez azt eredményezte, hogy sok találkozót az eredetitől eltérően más időpontban kellett megrendezni, melyek közül többet pótoltunk, de vannak még elmaradt mérkőzéseink. Az idei bajnokságban a három legidősebb korosztályban változott a versenykiírás, a legjobb nyolcban kell ősszel lenni, hogy tavasszal is a kiemelt csoportban folytathassuk a sorozatot. Az elmaradt mérkőzésektől függetlenül, ezt a célt teljesítette mindhárom csapat, mely gárdák az élmezőnyben zárták az évet. A többi korosztály is jól teljesített, csapataink dobogón, illetve dobogó közeli helyekről várhatják a tavaszi rajtot. Utánpótlásműhelyként számunkra az a legfontosabb, hogy a gyerekek fejlődjenek, szerencsére ez eredményességgel is párosult – fogalmazott a DLA ügyvezetője.

Azt, hogy az akadémián színvonalas munka folyik, mi sem bizonyítja jobban, minthogy ősszel a DVSC első csapatában több olyan fiatal mutatkozhatott be, akik a DLA-n nevelkedtek. – Büszkék vagyunk arra, hogy növendékeink közül sokan, és itt nem csak az NB-III-as együttesre gondolok, hanem az U19-es gárdára, megkapták a lehetőséget, pályára léphettek a DVSC első csapatában. Úgy gondolom, mindannyian élni tudtak a lehetőséggel, bizonyították, hosszú távon is lehet rájuk számítani. Voltak olyan játékosok, akik már-már alapemberekké tudtak válni, gondolok itt Bárány Donátra, Bényei Ágostonra, vagy akár Baráth Péterre. Lényegében erről szól a debreceni utánpótlás nevelés. Tehetségeink vannak, de önmagában a tehetség nem elég, ahhoz, hogy a fiatalok minél jobb labdarúgóvá váljanak, kell egy megfelelő szakembergárda, kell a fiúkban meglévő motiváció, pozitív gondolkodás és a megfelelő infrastruktúra. Ehhez az akadémián minden feltételt biztosítunk valamint a DVSC és a DLA között meglévő jó együttműködés is fontos a jövő futballistái szempontjából – folytatta gondolatmenetét az ügyvezető.

A DLA vezetése folyamatosan azon dolgozik, hogy minél jobb feltételeket teremtsen a színvonalas képzéshez, előző évben bővült az akadémián dolgozó szakemberek száma. Ezzel viszont nem elégednek meg, a közeljövőben is várhatóak fejlesztések. – Két új, egy füves és egy műfüves pályával bővítenénk a Pallagi Edzőcentrumot, melyre már beadtuk a pályázatot. Folyamatosan egyeztetünk a várossal, a tulajdonosokkal, hogy ez megvalósulhasson. Az 1-es pályát is tervezzük korszerűsíteni, melyet alácsöveznénk, úgy szeretnénk kialakítani, hogy alkalmas legyen harmad, de akár másodosztályú mérkőzések lebonyolítására. A játéktereket folyamatosan karban tartjuk, szakembergárdánk rengeteget dolgozik, hogy a csapatok jó minőségű pályán edzhessenek, futballozhassanak. A két műfüves pálya borítása közül legalább az egyik cseréjét még idén szeretnénk elvégezni. Egy régi vágyunkat is megvalósítanánk, – ezzel kapcsolatban is folynak az előkészületek -, egy új kollégiumot is tervezünk építeni. Minél jobban szeretnénk kihasználni az új lehetőségeket, melyekkel a gyerekek fejlődését tudjuk szolgálni, legyen az humán erőforrás fejlesztés, vagy technikai dolgok – mondta a tervekről az akadémia vezetője.

Pallagon gőzerővel folyik a munka, a korosztályos csapatok készülnek a tavaszi folytatásra. – Most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb visszatérjünk a régi kerékvágásba, zökkenőmentesen dolgozhassunk, az összes mérkőzést le tudjuk játszani. Az edzői gárdával egyeztetve úgy döntöttünk, hogy a gyerekek közül jó páran magasabb korosztályban kezdik meg a felkészülést. Lesznek, akik meg is ragadhatnak az idősebbek között, de lesznek, akiknek még szükségük lesz egy félévre saját korosztályukban. Arról, hogy ki hol folytatja végül, a szakma fogja majd dönteni. Bízom benne, a tavasz már problémamentesen fog lezajlani, a megszokott mederben folytatódik a bajnoki sorozat – zárta mondandóját Makray Balázs.

KZT