Mi is az a Floorball?

A napokban írtuk meg, hogy újra indul a bajnokságban a DEAC floorball csapata. Sokaknak nem ismerős még ez a sportág, pedig egyre többen űzik, hazánkban is bajnoki rendszerben mérkőznek meg a csapatok.

0

DEACFloorball Mi is az a Floorball?

Szeretnénk bemutatni ezt a játékot, eredetét, szabályait megismertetni olvasóinkkal.

A floorball, a jégkoronghoz hasonló labdajáték, de annál jóval kevésbé agresszív sport.

Eredete: Két nemzet is a saját találmányának tartja ezt a játékot. Az 1960-as évek végén az Egyesült Államokban már játszották a floorhockey nevű játékot (hasonló ütőkkel a mostaniakhoz). Svédországban is kitaláltak egy nagyon hasonló játékot az amerikaihoz, amit innebandynak neveztek el, Czitrom András személyében magyar is volt a kigondolók között. Céljuk az volt, hogy a hoki agresszivitásától tartózkodók számára, egy legalább ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre, ami tornateremben játszható. A svéd szövetség 1981-ben alakult meg, a játékszabályokat is ekkor rögzítették, a floorball név a Nemzetközi Floorball Szövetség (International Floorball Federation, IFF) megalakulásától 1986-tól használatos.

Csapatok: Minden csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból áll.

Felszerelés: A mezőnyjátékosok, a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű karbonszálas ütőkkel rendelkeznek. A kapusnak nincs ütője, sisakot, nagyméretű mell-, térd- illetve lábszárvédőket visel. A játékot egy műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdával játsszák. A pályákat általában kézilabda pályán állítják föl. A kézilabda pálya alapvonalán végig 50 cm magasan palánk áll.

Szabálytalanságok: Két bírói vezeti a találkozókat, akik szabálytalanság esetén közbe avatkoznak. A szabálytalanság módja és minősége szerint különböző fokozatú büntetések vannak. Az enyhébb kihágásoknál szabadütés a vétlen csapat jutalma, azonban a durvább eseteknél 2-5 perces kiállítást vagy akár piros lapot is adhatnak a játékvezetők.

A floorball olyan sportág, ami alapvetően a dinamikára épít. A szabályok is ezt kívánják védeni. A legfontosabbak:

  • A labdát csak térdmagasságig lehet megjátszani – ellenkező esetben magasütőt fújnak a bírók
  • Az ellenfél ütőjét megütni, felszedni és leszorítani nem lehet – ellenkező esetben a vétlen csapat következik szabadütéssel
  • A játékosok nem ugorhatnak fel a labdáért – ellenkező esetben a vétlen csapat következik szabadütéssel
  • Váll a vállal ütközhet. Viszont szabálytalan lökésnek számít, ha a játékosok a kezüket használják – ellenkező esetben akár 2 perces kiállíást is kioszhatnak a bírók
  • A labdához nem lehet kézzel és fejjel sem érni – ellenkező esetben 2 perces kiállítás jár

Játékidő: 20 perces harmadok vannak (tiszta játékidő), köztük 10 perces szünetekkel. Így egy találkozó nagyjából 2 óra hosszan tart. Minden játékrész és gól esetén a játék “húzással” indul a középpontból. A csapatok általában a hokihoz hasonlóan, percenként sorokat cserélnek, így akár 20 fő is ülhet a cserepadon egy mérkőzésen.

A DEAC floorball csapata hamarosan elkezdi a bajnoki küzdelmeket, érdemes lesz kilátogatni a hazai mérkőzésekre.