Munkatársai vagyunk a Teremtőnek, tegyünk ma a holnap egészségéért

A sportvezető és a katolikus pap nem csak vallják, hogy a rendszeres mozgásnak az élet szerves részévé kell válnia, hanem jó példát is mutatnak.

0

439022752_26100159649583582_3341540245344972857_n-300x149 Munkatársai vagyunk a Teremtőnek, tegyünk ma a holnap egészségéértFotó: Becsky András/magánarchívum

Idén másodjára – és nem utoljára – teljesítette a félmaratont a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője, Becsky András és a Debreceni Karitatív Testület elnöke, a római katolikus pap, Törő András. Április 21-én Nizzában futották le a 21.1 kilométeres távot. – Már korábban elhatároztuk Andrással, hogy egy-egy ünnep alkalmával teljesítjük a félmaratont. Először idén januárban, Debrecen környékén az újév kapcsán futottuk le a távot, amely után világossá vált számunkra, hogy lesz folytatás. A következőt a húsvét és a pünkösd közti időszakra terveztük és egy baráti társaság meghívására utaztunk Nizzába április 21-én. Az indulás előtt megbeszéltük, hogy mindenki a saját tempójában fut, számunkra ez nem verseny volt, noha a szellemisége megvolt bennünk. Több mint ötezren álltunk a rajtvonalnál, kellett majd’ tíz perc, mire mi is elindulhattunk. Egy kört tettünk meg a történelmi belvárosban, mi, debreceniek végig biztattuk, segítettük egymást. Én néhány perccel később értem célba, mint András, 1:55 alatt teljesítettem a távot, amivel elégedett vagyok – fogalmazott Törő András.

Voltak elképzeléseim az átlagsebességre és az időre nézve, de mindenképpen két órán belül szerettem volna teljesíteni a félmaratont, ezt a célt sikerült is elérnem. Futás közben leginkább arra koncentrál az ember, hogy célba érjen, de próbál kikapcsolni, átszellemülni, ezért nem mindegy, milyen a táj. Egy betonrengeteg kevésbé inspiráló, de egy festői környezet, mint a nizzai, extra töltetet ad, az adrenalin is dolgozik, ezért leginkább arra kellett figyelni, hogy ne fussam el az elejét, tudjak tartalékolni. Ahogy fogytak a kilométerek, nem éreztem fáradtságot, a sebességem sem csökkent. A célban, ránézve az órára, tudatosult bennem, hogy jóval túlteljesítettem azt az időt, amit kitűztem magam elé, 1 óra 48 perc alatt sikerült teljesíteni a távot. Fantasztikus volt a hangulat, az út szélén a nézők tapsolva biztattak minket, a gyerekek lepacsiztak velünk, ami nagyon motiváló volt számomra – elevenítette fel a futást a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője.

Mikor a rendszeres mozgásról beszélünk, gyakran halljuk azt a választ: munka, család mellett nincs idő rá. Erre az állításra cáfol rá Becsky András és Törő András, pedig mindkettőjük napjai zsúfoltak, percre pontosan be vannak osztva, ennek ellenre szakítanak időt a sportra. – Én a kora reggeli órákat szoktam kihasználni, hetente két alkalommal, hat-fél hét körül szoktam futni. Azt vallom, amit minden rendezvényen elmondok, fontos, hogy a rendszeres mozgás életünk szerves részévé váljon. Ez nem csak egészségünkre van jó hatással, a munkahelyünkön is aktívabban tudunk dolgozni – mondta az ügyvezető. Ezzel kapcsolatban a Karitatív Testület elnöke úgy fogalmazott: – maga a sporttevékenység ad egy olyan fizikai fáradtságot, amelyre a testnek nagy szüksége van. Azt tapasztalom, akkor tud igazán kitisztulni a fejem és születnek jó gondolataim, ha futok, ráadásul a CrossFitt mellett kimozdít a megszokott komfortzónámból. Hiszem azt, a sikerek egyik titka a rendszeres mozgás, de a sportnak nevelő hatása is van, ugyanis kell hozzá fegyelem, kitartás.

Mindketten rendszeresen sportolnak, ezzel mutatva példát a híveknek és a kollégáknak, ismerősöknek. – Környezetemben tudják, hogy rendszeresen szoktam futni, mindenkitől csak pozitív visszajelzést kapok. Példámmal szeretném megmozdítani az embereket, ha csak egy-két követőm van, már tettem az ügy érdekében. Könnyen kimondjuk, hogy nincs elég időnk a sportolásra, de ezzel csak önmagunkat csapjuk be – mondta a lelkész, majd a cégvezető vette át a szót. – Bízom benne, hogy tudom inspirálni a barátaimat, ismerőseimet. A kollegáim még nem tudják, de egy „merényletre” készülök ellenük, ugyanis azt tervezem, hogy jövőre Sportcentrum csapattal indulunk az UltraBalatonon. Egyébként nagyon sokan sportolnak nálunk, én is próbálok jó példát mutatni. A lécet mindig magasabbra teszem, azt vallom, tegyünk idén többet az egészségünkért, mint tavaly.

Példájukkal nem csak inspirálják környezetüket, hanem üzennek is feléjük. – Isten saját képére és hasonlóságára teremtette az embert. A test a Lélek temploma, de rajtunk múlik, hogy működik. Munkatársai vagyunk a Teremtőnek, felelősek vagyunk a testünkért. Ha a Világ Ura egy ilyen csodát teremtett, nekünk karban kell azt tartanunk, mert ha ép a test, a lélek is ép lesz, ennek pedig fontos alkotóeleme a mozgás – zárta gondolatait Törő András.  – Mindig jó érzéssel tölt el, hogy azt, amit kitűztem magam elé, el tudom érni, ez pedig jó üzenet a gyermekeim, családom és kollégáim felé. Nem tudjuk, a jó Isten milyen hosszú és tartalmas földi élettel ajándékoz meg minket, de tegyünk meg mindent ma a holnap egészségéért – mondta végezetül Becsky András.