Női kézi Eb: Néggyel vertük a házigazdákat

2016-ban a 12. helyen végzett a magyar női kézilabda válogatott az akkori Európa-bajnokságon. Hat év alatt jelentősen javultunk, most ugyanis eggyel feljebb léptünk a tabellán. Lehet ezen ironizálni, de nem elegáns. A szövetség által titkon remélt nyolcba kerülés álom maradt. Némi gyógyír a sebekre, hogy utolsó esélyként, utolsó meccsünkön néggyel vertük a rendezésért felelős Szlovénia elitjét. Dragan Adzsic tanítványait legyűrni bármilyen tornán nem egyszerű feladat. Főleg úgy, hogy a hazai publikum végig bíztatta őket, válogatottjukban pedig több, nálunk játszó játékos is helyet kapott.

0

SLO_KA012256-300x168 Női kézi Eb: Néggyel vertük a házigazdákatFotó: MKSZ

A mieink a századik Eb mérkőzésüket játszották. Illett tehát odatenni magunkat, mégha az előjelek nem is ezt mutatták. Kettővel gyorsan elmentek Grosék az elején, de Klujberék összekapták magukat. A 19. minutumban már mi vezettünk, de nem tudott egységünk olyan előnyt kiharcolni, hogy az ellenfél ne egalizáljon. A szünet így 14-14-es állással kezdődött.

A második rész elején Ana Gros beindult. Lövéseivel szemben sokszor érezte tehetetlennek magát kapusunk. Janurik helyett Szikora próbálta útját állni a zúgó labdáknak, Klujber, Vámos és Kuczora pedig állandóan mozgatták a szlovén védelmet. Ennek következtében volt, amikor már öttel is vezetett csapatunk. Elizabeth Omoregie törte meg a szlovének nyolcperces gólképtelenségét, meg is nyitották a falukat. Ez annyira sikeres lett számukra, hogy feljöttek kettőre. Golovin mester azonnal időt kért. Ez a rövid eligazítás használt is, mert hiába tombolt az egyenlítés reményében a hazi publikum, Janurik lezárta a háló előtti teret, Győri-Lukács találata pedig a meccset. 29-24-re nyertünk.

Tény nem erről álmodott a szakvezetés, de a hölgyek sem. Az is valós, hogy olyan rutinos kézilabdázók hiányoztak most Ljubljanában, mint Bíró Blanka, Kovacsics Anikó, Szöllősi-Zácsik Szandra, Tomori Zsuzsa, vagy Háfra Noémi. A miénk volt a legfiatalabb csapat. A jövő évi, decemberi világbajnokságon kell olyan eredményt elérni, hogy küzdhessünk a 2024-es párizsi olimpián való részvételért.

Magyarország – Szlovénia 29 – 24 (14-14)

Magyarország: Janurik – Győri-Lukács V. 4, KLUJBER 9 (2), FÜZI-TÓVIZI 2, Hornyák D.,  VÁMOS P. 4, MÁRTON G. 4

Cserék: Szikora (kapus), Kuczora 3 (2), Debreczeni-Klivinyi 2, Albek 1, Bordás

Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Szlovénia: Vojnovic – Varagic, GROS 6 (2), Zulic 2, LJEPOJA 5, Omoregie 3, Mavsar 1

Cserék: Pandzic, Zec (kapusok), Zabjek, Klemencic 2, Lazovic 2, Stanko, Gomilar Zickelo, Svetik 1 (1), ABINA 3

Szövetségi kapitány: Dragan Adzsic

W.Gy.