Nőként az esztári labdarúgás motorja

Korábban, épp Vajas Verával kapcsolatban írtunk arról, nőként nem könnyű érvényesülni a labdarúgásban. Az edzői szakma tele van buktatókkal, ráadásul a férfikollégák, de időnként még a játékvezetők is előítélettel viseltetnek a gyengébbik nem, futballban való szerepvállalása iránt.

0

192436266_4582996561728993_7970366593685561309_n-300x161 Nőként az esztári labdarúgás motorja

A DEAC U14-es lánycsapatának korábbi edzője az elmúlt években bebizonyította, egy nő is képes megállni a helyét a férfiak között, sikerei önmagukért beszélnek. Nemrégiben ismét szerencsém volt találkozni Vajas Verával, akivel nem meglepő módon, az esztári futballpályán beszéltünk meg „randevút”. Őszinte lelkesedéssel mutatta be második munkahelyét – eredetileg tanár – büszkén mesélt a település labdarúgásáról. A kiváló szakember nem csak az utánpótlásban tevékenykedik, de a felnőttcsapatot is trenírozza, mondhatni, ő az esztári labdarúgás motorja.

Miután körbevezetett a szűkebb birodalmán, a helyi rendezvényházban ültünk le beszélgetni, természetesen, a labdarúgás volt a fő téma. Jó volt hallani, látni, milyen lelkesedéssel, csillogó szemmel mesélt szeretett sportágáról, mennyire elhivatott a futball iránt. Azért a nehézségek is szóba kerültek, hiába bizonyít nap mint nap, az előítéletekkel meg kell küzdenie, férfi kollégái – tisztelet a kivételnek – nehezen fogadják el, hogy nőként a labdarúgásban dolgozik. Vera erős nő, de mikor mindezekről beszélt, volt némi szomorúság a hangjában, talán még egy könnycseppet is fel lehetett fedezni a szeme sarkában. Ez azonban azonnal szertefoszlott, mikor ismét csapatairól kérdeztem, büszkén és boldogan mesélt tanítványairól.

A Vajas Verával töltött két óra alatt újfent bebizonyosodott számomra, hogy egy szakmailag felkészült, kiváló szakemberrel beszélgettem, akinek élete a labdarúgás. Nem túlzás azt kijelenteni, férfi edzők is példát vehetnének elhivatottságáról, a futball iránti alázatáról. Nem nőként akar kitűnni ebben a szakmában, hanem munkájával, azzal, hogy minél több gyerekkel szeretteti meg a labdarúgást, csapataival még több sikert ér el.

Miközben Debrecen felé autóztam, megerősödtem abban a hitemben, az esztári labdarúgás jó kezekben van, munkássága révén a település üde színfolt lehet a megyei futball palettáján, a felnőtt és korosztályos csapatok meghatározó tényezőjévé válhatnak a különböző bajnoki sorozatoknak. Köszönet és tisztelet jár Vajas Verának munkásságáért, bízom benne, még hosszú évekig tevékenykedik a magyar labdarúgásban, remélhetőleg egyszer majd a debreceni fici sikeréért is fog dolgozni.

KZT