Paróczai Sándor: „izgalmakban bővelkedő, színvonalas Európa-bajnokságra számítok”

Már csak egyet kell aludni és péntek 21 órakor, a Törökország – Olaszország mérkőzéssel kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság. A magyar futball egykori meghatározó játékosa, Paróczai Sándor vállalkozott az esélylatolgatásra a csoportmérkőzésekkel kapcsolatban.

0

Névtelen-300x159 Paróczai Sándor: „izgalmakban bővelkedő, színvonalas Európa-bajnokságra számítok”

Pénteken rajtol az Európa-bajnokság

Egy év késéssel, de pénteken útjára indul a labda az Európa-bajnokságon, melyet rajtam kívül már nagyon sokan várnak. Az idei kontinensviadal rendhagyó lesz, ugyanis a korábbi tornáktól eltérően, tizenegy országban – köztük hazánkban – kerül megrendezésre. Nézve a résztvevő csapatokat, különösebb meglepetés nincs, a FIFA-világranglista élmezőnyében található válogatottak kijutottak az Eb-re. Azt jelenleg nem tudni, hogy alakul az erősorrend, hiszen a profi futball kizsigereli a játékosokat, akik túl vannak terhelve, kérdés, mennyire lesznek frissek, mentálisan erősek. Hat-hét, de akár nyolc válogatott is esélyes a fináléra. Mindig a németekkel kezdődik az esélylatolgatás, ez nálam is így van, de a portugálok, hollandok, franciák, spanyolok és az olaszok is végig harcban lesznek a végső győzelemért – kezdte mondandóját a DVSC egykori játékosa.

Zsinórban másodjára résztvevő a magyar válogatott

Az, hogy zsinórban másodjára ott lehetünk a kontinensviadalon, hatalmas dolog, büszkék lehetünk rá, mikor a himnuszt játsszák, az minden magyar embernek szól. Biztos vagyok abban, Rossi nem enged olyan játékost a pályára, aki a meccseken nem teszi ki a szívét-lelkét. Kapitányunk, aki magyarabb több magyarnál, megfelelően készítette fel a csapatot, némi szerencsével, akár meglepetést is okozhatunk. Válogatottunk tizenegy meccs óta veretlen, ez nagy fegyvertény, kellő löketet adhat a jó kezdéshez. Arra Rossi a garancia, hogy szervezett, fegyelmezett és taktikus futballt fogunk produkálni – fogalmazott a magyar válogatott kapcsán a korábbi válogatott játékos.

Az Eb-re rá kell hangolódni

Úgy gondolom, a csoportmeccseken kivárásra fognak játszani a csapatok, valószínű, a korántsem szurkolóbarát, labdatartásos focit fogjuk látni. Ez egy torna, kérdés, a csapatok milyen formában lesznek, mennyire tudnak meccsről-meccsre felpörögni. Nem lesz olyan gárda, amely végig csúcsformában fog játszani, az Eb-re rá kell hangolódni. Az egyenes kieséses szakaszban viszont már őszinte támadófutballal rukkolnak elő, különösen a vesztésre álló csapatoktól, olyan pengés megoldásokat láthatunk, melyeken ámulni fogunk. Mindenki azon mesterkedik, hogy rontsa el a másik játékát. Az európai elit ma már az ellenfél tizenhatosánál farkas falka módjára veti rá magát a labdára, agresszíven letámadnak és már a kapust kényszerítik hibára – folytatta gondolatmenetét Paróczai.

A DVSC egykori válogatott játékosa, nem meglepő módon, a csoportesélyeket az F-jelű kvartettel kezdte, melyben a magyar válogatott is szerepel.

F csoport:

Ha a sorsolás előtt felírhattuk volna azt a hat csapatot, melyekkel nem szerettünk volna találkozni, száz százalék, hogy a németek, portugálok és a franciák benne lettek volna. Gyakorlatilag mi vagyunk ebben a csoportban a kis ország, aki hadat üzent a nagyhatalmaknak. Ez egy nemes feladat, de szerencsések vagyunk, hogy olyan szövetségi kapitányunk van, mint Marco Rossi, aki bátran nyúlt a sikerre éhes fiatalokhoz, akik megfelelő elszántsággal, akarattal és méltósággal fogják képviselni hazánkat. A világ futballelitjébe tartozó válogatottak lesznek ellenfeleink, kérdés, meddig és milyen mértékben tudunk majd talpon maradni. Nyilván, tudásban, tapasztalatban, játékban előttünk járnak, csapategységben viszont nem. Természetesen, sok ezer honfitársammal egyetemben, a szívem azt diktálja, továbbjutunk a csoportból, de ha reálisan nézem az esélyeket, a németek mellett, a franciákra tippelnék.

A csoport:

Hasonló játékerőt képviselő csapatok találhatók a csoportban. Az olaszok ma már támadóbb felfogásban futballoznak, de leginkább az egyérintős, gyors kontrákra építik játékukat. A svájciakkal is számolni kell, amely gárda nagy meglepetésre a 2010-es világbajnokságon 1-0-ra nyert a későbbi vb-győztes spanyolok ellen. Futballjuk a zárt védekezésről, a gyors kontrákról szól, fizikálisan erősek, gyakorlatilag bárkit képesek legyőzni. A törököket sem szabad lebecsülni, szervezettek, mozgékonyak, a játékosok technikailag képzettek. A walesi válogatottban jó néhány, az angol első osztályban szereplő játékos található, képesek meglepetést okozni. Úgy vélem, ebből a csoportból Svájc és Olaszország jut tovább.

B csoport:

Nálam Belgium az első számú favorit, míg a másik továbbjutó hely Dánia és Oroszország között dől el. Előbbi válogatott bátor futballt játszik, kreatív játékosok vannak a keretükben, utóbbi pedig fizikálisan nagyon erős, de a finnek is beleszólhatnak a végső helyezésekbe. A belgák mellett, az dánokra tippelnék, a továbbjutást illetően.

C csoport:

Jó lett volna ebbe a kvartettbe kerülni, de tudjuk, ez nem kívánságműsor. Egy szintén kiegyensúlyozott csoport, melynek Hollandia az esélyese, de a többi gárda is fizikálisan nagyon erős, bármely válogatott továbbjuthat, én viszont Ukrajnára tippelnék.

D csoport:

A skótokban mindig benne van a meglepetés, az angol élvonalban szereplő játékosok vannak a keretükben, nagy küzdők, egy pillanatra sem adják fel. Aktív játékosként volt szerencsém pályára lépni ellenük (4:1-re nyertünk), még a kispadon is Manchester játékosok ültek. A vb ezüstérmes horvátok szintén esélyessel pályáznak a továbbjutó helyek egyikére, bár jelentősen átalakult a csapat, jó játékerőt képviselnek. A Gareth Southgate vezette angol válogatottal is számolni kell, de úgy vélem, Horvátország és Skócia végez ez első két helyen.

E csoport

Nem rugaszkodok el nagyon a valóságtól, ha azt mondom, a spanyolok kiemelkednek ebből a csoportból, első számú esélyesei a továbbjutásnak. Mellettük a svédekre tenném a voksomat, mely válogatott fizikálisan verhetetlen. Hűvös északi nép, de meg van bennük a kellő tűz. A lenyel csapat leginkább Lewandowskira épül, ha őt kiveszik a játékból, vagy nem lesz csúcsformában, nagyon kiszolgáltatott helyzetben lesznek. A Szlovákok is beleszólhatnak a továbbjutásba, akár a mérleg nyelve is lehetnek. Ebből a csoportból Spanyolország és Svédország mellett szól a papírforma.

Egy izgalmakban bővelkedő, színvonalas Európa-bajnokságra számítok, bízom abban, a lendületes, támadó futballt preferáló csapatok fognak a legjobb négybe kerülni. Ha tippelnem kellene a végső győztesre, Németország mellett tenném le a voksomat. Magyar szempontból már akkor elégedett lennék, ha elszántságban, bátorságban, taktikában fel tudjuk majd venni a versenyt csoport riválisainkkal, méltó ellenfelek leszünk, az pedig hab lenne a tortán, ha pontot, esetleg pontokat szereznénk. Bízom abban, a Puskás Arénában is zúgni fog a lelátóról az „Éjjel soha nem érhet véget” és a „Nélküled” – zárta gondolatait Paróczai Sándor.