Rögbi: szikrázó napsütés, akciódús játék, látványos félidei show

Története során először lépett pályára az élvonalban a DEAC Huszárok rögbicsapata, a szombat délutáni találkozót jelentős érdeklődés övezte, s bár a győzelem ezúttal elmaradt, minden résztvevő mosolyogva távozott az Agrártudományi Centrum sportpályájáról.

0

Rögbi-1-300x200 Rögbi: szikrázó napsütés, akciódús játék, látványos félidei showFotó: DEAC

A rögbi az óceániai szigetországokban, valamint a franciák és a britek körében hatalmas népszerűségnek örvend, rendeztek már bajnoki mérkőzést kereken százezer fanatikus előtt is, hazánkban azonban egyelőre viszonylag kis tömegbázissal bír, noha rohamosan nő a magyarországi rögbicsapatok száma. Debrecenben nyolc esztendeje űzik magasabb szinten a sportágat, szombaton pedig szintet lépett a DEAC Huszárok együttese, a medikus hallgatók alkotta csapat ugyanis története során először játszhatott NB I-es mérkőzést, méghozzá a sportág hazai fellegvárának számító Százhalombatta ellen.

A debreceniek szeretik a sportot, s nyitottak az újra, ezt pedig ismét bizonyították, ugyanis a vártnál nagyobb érdeklődés övezte a rögbisek bemutatkozását, az Agrártudományi Centrum sportpályájának korlátjánál pedig több külföldi hallgatót is felfedezhettünk, hiszen a hazai csapatban is jól megférnek egymás mellett az ázsiai, amerikai és debreceni játékosok. A szervezők alaposan kitettek magukért, ugyanis a szünetben a Debreceni Mazsorett Együttes látványos produkcióval szórakoztatta a nagyérdeműt, a találkozó után pedig közös vacsorán vitatták meg az eseményeket a két mérkőző csapat játékosai és hozzátartozóik. Néhány ütközés jól példázta, hogy a rögbi rendkívül kemény sport, a férfias küzdelem azonban a fair play szellemével teljes mértékben összeegyeztethető, a lefújás után például a csapatok egymás nevét harsogták csatakiáltásként.

Ami a mérkőzést illeti, az első célt David Omene révén a DEAC szerezte, ám a jobb fizikumú, összeszokottabb Battai Bulldogok fokozatosan átvették a játék irányítását, s a szünetre 36–5-ös előnnyel vonulhattak a vendégek. A fordulás után fáradni kezdtek az egyetemisták, ám egy újabb célt így is sikerült elérniük, hazai részről Gareth Bikoko volt eredményes, de a battaiak sem tétlenkedtek, így nyolcvan percnyi játékot követően 69–10-es vendégsikerrel ért véget a találkozó.

„Ugyan az eredmény nem feltétlenül tükrözi, az első félidőben szerencsére nem volt jelentős különbség a csapatok között, pariban voltunk a battaiakkal – értékelt a lefújást követően helyszíni tudósítónknak Németi Zoltán, a DEAC Huszárok kiválósága, aki egy félidőt kapott az NB I nyitómérkőzésén. – A fordulás után fáradtabban mozogtunk, a rutin és az állóképesség döntött a vendégek javára, ám ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményünkkel, mert szívünket-lelkünket kitettük a pályára. Szikrázó napsütésben, szakavatott és lelkes közönség előtt játszottunk, s bízom benne, hogy idővel tovább nő a sportág debreceni népszerűsége, mert a rögbiért igenis lehet lelkesedni, szerethető csapat a miénk.”

Rögbi NB I, 1. forduló

DEAC Huszárok – Battai Bulldogok 10–69 (5–36)

Debrecen, DASE Sporttelep, 200 néző.

Célszerzőink: D. Omene, G. Bikoko

P.G.