Szathmári Zsuzsanna: „Sosem adjuk fel a küzdelmet”

Honlapunk a debreceni női vízilabda-együttes csapatkapitányával készített egy interjút, a beszélgetés során Szathmári Zsuzsanna beszélt civil terveiről, csapatkapitányi szerepéről és a gárda eddigi szerepléséről.

0

IMG_1406-300x200 Szathmári Zsuzsanna: „Sosem adjuk fel a küzdelmet”

Ha minden igaz, te is azoknak a táborát erősíted, akik úszóból lettek vízilabdázók.

Valóban, 2006-ban váltottam sportágat. Az úszás számomra kicsit unalmas volt, így kapóra jött, hogy a vízilabda elindult Debrecenben. Eleinte fiúkkal készültem, de ez nem okozott problémát, az első edzőmnek, Kardos Sándornak sokat köszönhetek.

Jelenleg Fehér László egyengeti az utadat.

Neki is hálás vagyok, ugyanis rengeteget foglalkozott velem. Egyébként Fehér Lászlót egy remek trénernek tartom, szívügye a csapat, igyekszik minél jobb taktikát kitalálni, és új játékosokat is próbál a gárdához csábítani.

A családtagjaidat a sport mennyire „szippantotta be”?

Édesanyám korábban kosárlabdázott, tehetségesnek számított, de elég alacsony volt, így végül a tanulás mellett tette le a voksát. Öcsém korábban vízilabdázott, de ő már befejezte a pályafutását.

Egy sportoló életében a biztos háttér elengedhetetlen.

Ezzel egyetértek, szerencsére a szüleim mindig támogatnak. Amikor kisebb voltam, elvittek az edzésekre, és amint befejeződött a gyakorlás, értem jöttek. Akadtak nehezebb periódusok, amikor kicsit kiakadtam, ám ekkor anya és apa is biztatott, és azt mondták, ne adjam fel. Mai napig kikérem a véleményüket, a tanácsaikat pedig megfogadom.

Milyen poszton szerepelsz?

Rosszkéz átlövőként igyekszem gólokkal segíteni a csapatot. A bekkelés nem igazán számít erősségemnek, ezt már régóta a szememre vetik.

Milyen sikereket értél el az évek alatt?

Kétszer is a harmadik helyen végeztünk a bajnokságban, mindkét éremre büszke vagyok. A második medál azért is emlékezetes, mert hazai környezetben tudtuk megkaparintani a harmadik pozíciót.

Sokan mondják, hogy a női póló sokkal durvább, mint a férfi.

Ezt alá tudom támasztani, hiszen egy-egy meccs után rengeteg kék-zöld folttal gazdagodom. Egyébként ránk nem jellemző a túlzott erőszakosság, de olykor előfordul, hogy bennem is felmegy a pumpa.

Akadnak példaképeid, akik motiválnak?

Hosszú Katinkát becsülöm a kitartása miatt, a pólósok közül pedig Varga Dénesre, valamint dr. Kiss Gergelyre nézek fel.

Álmodozol arról, hogy szintet lépsz, és az élvonalban is leteszed a névjegyed?

Nem igazán gondolkodok ezen, jól érzem magam Debrecenben, és a vízilabda nekem inkább hobbi, mivel a civil életben vannak komolyabb célkitűzéseim.

Mik ezek a tervek?

A Debreceni Egyetem gyógyszerészeti karának végzős hallgatója vagyok, és ezen a területen akarok elhelyezkedni. Akadtak húzósabb tárgyaim, például a szerves kémia vagy a gyógyszerészi kémia, de a komolyabb akadályokat már sikerült leküzdenem. A tanulás mellett sem hanyagolom el az edzéseket, hiszen ezeknek köszönhetően meg tudok nyugodni.

A csoporttársaid szoktak kérdezgetni a vízilabdáról?

Igen, előfordul, hogy érdeklődnek a meccsekről, sőt, volt már rá példa, hogy egyikük kijött az uszodába, ami nagyon jól esett.

Szabadidődben miket szoktál csinálni?

A barátommal próbálunk különböző programokat szervezni, a csapattársaimmal is olykor eljárunk bulizni, emellett szeretek sorozatokat is nézni.

A beszélgetés végén térjünk át az idei szezonra: a Debrecen az ötödik helyen áll jelenleg az OB/I B-ben.

Van bennem hiányérzet az eddigi eredmények miatt, kevés győzelmet arattunk. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy a nyáron jelentősen átalakult a keretünk, és az újak csapatba illesztése időigényes folyamat. Az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy egyik húzóemberünk Egerben, a másik pedig Dunaújvárosban edz, nélkülük pedig nehéz taktikai elemeket elsajátítani. A legfőbb erősségünknek azt tartom, hogy sosem adjuk fel a küzdelmet, az utolsó pillanatig megyünk előre. Mindent figyelembe véve reálisnak tartom a jelenlegi pozíciónkat.

A héten újabb esélyt kaptok a javításra.

Budapesten a Csongráddal és az ASI-val csapunk össze. Mindkét egylettel találkoztunk már a szezonban, szoros meccseken maradtunk alul. Az ASI-t szeretnénk legyőzni, a sikerünk elsősorban az akarati tényezőkön fog múlni. A Csongrád ellen kulcskérdés lesz, hogy az ellenfelünk milyen kerettel érkezik a fővárosba.

Neked vezérszereped van az alakulatban, hiszen te vagy a csapatkapitány.

Ennek a tisztségnek talán nincs akkora súlya, mint az élvonalban, de igyekszem összefogni a csapatot. Akinek valamilyen gondja támad, próbálok segíteni, emellett motiválom is a társaimat. Életkort tekintve elég vegyes összetételű a Debrecen, ugyanis 24 éves játékosok mellett 2005-ös születésűek is szerepelnek az együttesben. Ennek ellenére nincs széthúzás az öltözőn belül, mindenkivel megtaláljuk a közös hangot.

B.Á.