Szegeden is pont nélkül marad a DEAC

Nem sikerült megtörnie a rossz sorozatot a Debreceni Egyetem labdarúgóinak, bár kétgólos hátrányból még visszajöttek a mérkőzésbe, de az egyenlítés már nem sikerül Balogh Pál együttesének.

0

Szeged_DEAC_02_foto_karnok_csaba_Del-Magyarorszag_960px-300x184 Szegeden is pont nélkül marad a DEACFotó:  Karnok Csaba/Délmagyarország

A Győr elleni második félidőt látva, azt gondolhattuk, a folytatásban sikeresebben szerepel Balogh Pál együttese a Merkantil Bank Ligában. Igaz nem volt könnyű dolguk az egyetemistáknak, a következő fordulóban a 3. helyen álló Gyirmót otthonában léptek pályára. Nem sikerült borítani a papírformát, de nem is a vereséggel volt gond, hanem a mutatott játékkal, elvétve lehetett tudatosságot felfedezni a DEAC futballjában. A szintén alsóházban található Kazincbarcika ellen győzelemre, vagy minimum egy pontra számítottak a csapat szurkolói, de újabb, bosszantó vereséget szenvedett a fekete-fehér gárda. A Magyar Kupában viszont Balatonfüreden kiharcolta a továbbjutást a DEAC, remélhetőleg, ez adott egy önbizalmat a játékosoknak.

A Magyar Kupa miatt szünetelt a bajnokság, Balogh Pálnak és segítőinek két hét állt rendelkezésére, hogy rendezzék a sorokat, rendet tegyenek a fejekben. A 10. fordulóban ki-ki mérkőzés várt a kiesőhelyen álló egyetemistákra, vasárnap délután a 16. pozícióban, előttük két pontnyira lévő Szeged otthonába látogattak.

A lehető legrosszabb forgatókönyvvel kezdődött a DEAC számára a mérkőzés, már az 1. percben hátrányba került a fekete-fehér gárda: a Szeged végezhetett el szögletet, Jovanovic beadását Moga, a debreceni védőket megelőzve csúsztatta fejjel Szabados kapujába (1:0). Nehezen ébredt a debreceni gárda a sokkból, de megpróbálták rendezni a sorokat, az 5. percben el is jutottak a hazai tizenhatosig, Burai lövésre szánta el magát, de a szegedi védőt találta el. A 13. percben Dobos vezette Nagy Zoltánra a labdát, majd Takácsot próbálta helyzetbe hozni, de az utolsó pillanatban mentett a vendég védelem. Nem sokkal később ismét az egykori DVSC támadó előtt adódott gólszerzési lehetőség, de az előreívelt labdát 11 méterről fölé bólintotta. Nem késett a DEAC válasza, Spitzmüller veszélyes beadásáról Damásdi csak centikkel maradt le. A 27. percben Takács játszott össze Germánnal a büntetőterületen belül, de a lövést blokkolta a debreceni védelem. Kis idő múlva Damásdi életerős lövésénél kellett a helyén lenni a szegedi kapusnak, aki bravúrral hárította az erős löketet. Kiegyenlítődött a játék, lehetőségek mindkét oldalon adódtak. Labdaszerzést követően a Szeged vezetett gyors kontrát a 35. percben, a szélről érkező beadásról nem sokkal maradtak csak le a középen érkező támadók. A folytatásban még Takács fejesét követően került veszélybe a debreceni kapu, de a labda a felső léc felett hagyta el a játékteret. Ez volt az első félidő utolsó momentuma, egy perces ráadást követően a játékvezető öltözőbe parancsolta a csapatokat.

A szünetet követően Balogh Pál változatlan összeállításban küldte pályára csapatát. Hazai helyzetekkel kezdődött a játékrész, előbb Dobos elől kellett tisztázni, majd Szabados hárította bravúrral Dobronoky lövését. A DEAC szakvezetője a 60. percben kihasználta első cserelehetőségét, Székelyt a héten a DVSC-től kölcsönbe érkező Nikitscher váltotta. A vendégek próbálták felépíteni támadásikat, a hazai védelem viszont stabilan állta lábán. A 68. percben növelte előnyét a Szeged: baloldali támadás végén Dobos adott középre, a labda Germánt találta meg, aki a tizenegyes pont magasságából a kapuba bólintott (2:0). Szinte azonnal meg lehetett volna a harmadik hazai találat, de Gréczi lövését Szabados hatalmas bravúrt bemutatva hárította. A kétgólos hátrányra reagálva, előbb Balogh helyett Karikást, majd Burai helyett a rutinos Urbint küldte pályára a DEAC mestere a 79. percben. Nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak a debreceniek, próbálkozásaikat a 84. percben siker koronázta: Damásdi beadását az előrehúzódó Belényesi fejelte a hosszúba. Mindent megtettek a fekete fehérek, hogy legalább az egyik pontot megmentsék, de a hátralévő időben már nem tudták bevenni a szegedi kaput. Maradt az egygólos hazai vezetés a mérkőzés végéig, így nem tudott elmozdulni, a kieső helyen maradt a DEAC.

Merkantil Bank Liga 10. forduló

Szeged – DEAC: 2:1 (1:0)

Szeged, Szent Gellért Fórum, 500 néző. Vezeti: Nagy Róbert (Márkus P., Berényi Á.).

Szeged: Varga B. – Ódor, Szilvási, Moga, Mohl – Jovanovics, Oláh G. – Dobronoky, Germán, Dobos Á. – Takács T.

DEAC: Szabados – Sándor, Belényesi, Nagy Z., Balogh K. (Karikás 77’) – Székely (Nikitscher 60’), Spitzmüller, Takács P., Gyönyörű – Damásdi A., Burai (Urbin 79’)

Gólszerzők: Moga 1’, Germán 68’ ill. Belényesi 84’

KZT