Tisza Tibor: „ősszel csapatszinten mondott csődöt a védekezésünk”

A Debreceni Sportélet állandó szakértője, a DVSC korábbi játékosa értékelte a Loki őszi szereplését. A TTM alapítója elmondta, hisz abban, hogy tavasszal előrébb fog végezni a csapat.

0

68904891_2441514396120316_2945898899887357952_o-300x200 Tisza Tibor: „ősszel csapatszinten mondott csődöt a védekezésünk”

A jó szezonkezdet ellenére negatív mérleggel zárta az őszt a csapat. Ez esetleg a túlzott önbizalom miatt következett be?

A bronzérem után joggal reménykedhettünk abban, hogy ott folytatjuk, ahol az előző bajnokságot abbahagytuk. Bár érzésem szerint a harmadik hely felülmúlta várakozásainkat, erőn felüli teljesítmény volt a csapattól. A sikeres szereplés, illetve az, hogy indulhattunk a nemzetközi kupában, kissé megdobta a társaságot, felfokozott volt a hangulat, talán túlságosan is megnyugtatta a játékosokat. Jól kezdtük a szezont, az Európa-ligában jól szerepeltünk, a Torino ellen búcsúztunk a sorozattól, nincs miért szégyenkezni. Az első három bajnoki mérkőzésünket is megnyertük, kicsit elhittük, jó csapat vagyunk, ez meg is bosszulta magát a következő két találkozón. A Kaposvár és az UTE elleni vereség után olyan gödörbe kerültünk, amiből nem tudtunk kikászálódni. Nem jöttek a győzelmek, de a 12. fordulóig egyszer sem szenvedtünk nagyarányú vereséget. Többször mondtam, nüanszokon múlt egy-egy mérkőzés kimenetele, gondolok itt az utolsó percekben kapott gólra, sérülésre, vagy egy-egy figyelmetlenségre. Az első három mérkőzést egyfajta próbának is lehetett tekinteni abból a szempontból, hogy a játékosok miképpen kezelik a sikert, sajnos kiderült, nem jól. Viszont egy fiatal csapatról beszélünk, a keret magja akár öt év múlva is a Lokiban játszhat. Úgy gondolom, legyen bármilyen passzban a társaság, nem szabad leírni a csapatot. Az ősz nem úgy sikerült, ahogy vártuk, de ezért nem szabad senki felett pálcát törni.

A Kaposvár elleni tört meg a csapat lendülete. Ez a vereség okolható a rossz folytatásért?

Én még ide venném az Újpest elleni, utolsó percekben elvesztett mérkőzést is. Azt a két vereséget rosszul élte meg a csapat, természetesen csalódásra adott okot az elmaradt hat pont, de nem kellett volna ezt túl nagy kudarcként megélni. Ugyan úgy, mint a győzelmeken, a vereségeken is minél hamarabb túl kell lépni és koncentrálni a következő feladatra. Sajnos a kudarcérzés benne maradt a játékosokban, abból a szempontból gyengék voltunk, hogy nem tudtunk ezen túllépni. Én az egész ősz margójára írnám még, hogy Bódi Ádám megsérült, ezzel legjobb játékosát vesztette el a csapat. Nem szeretem azt mondani, hogy egy játékoson múlik a siker, de az nem kérdés, egy igazi vezér hiányzott. Ez valahol visszavetette a csapatot, ilyen komplex játékos nincs a középpályán.  Ádám tud gólt rúgni, gólpasszt adni, vezér a pályán, egy-egy megmozdulásával meccset tud eldönteni.

Az új igazolások teljesítménye is visszaesett egy idő után…

Az elején még vitte őket a lendület, de nem voltak olyan állapotban, hogy hosszútávon segítségére legyenek a csapatnak. Az első meccsek után sokan gondolták úgy, Garba személyében megtaláltuk az új Coulibalyt, illetve Trujic huzamosabb ideig megoldást jelenthet szélső poszton. Menet közben viszont kiderült, hogy nem tudják tartósan hozni azt a szintet, amit szezon elején nyújtottak.

Minden vereség fájó, de hármat nagyon nehezen emésztettek meg a szurkolók, a két Kaposvár ellenit és a Fraditól kapott zakót…

Itthon kikaptunk ugyan a Kaposvártól, de az egész mérkőzésen jobbak voltunk, viszont azt éreztem, hiába voltak meg a helyzeteink, bármeddig játszunk, nem fogunk betalálni. A Ferencváros elleni mérkőzés egészen más történet, hiába voltunk velük partiban 50 percig, a zöld-fehérek nagyon jó napot fogtak ki, minden sikerült nekik. A gondokat tetézte, hogy megsérült Szécsi, Nagy Sanyi, Bódi és Varga eleve nem léphetett pályára. A négy meghatározó játékos hiányát meg is érezte a csapat. A harmadik bekapott gól után szétestünk, szervezetlenül játszottunk, amit a Ferencváros ki is használt. A kaposvári mérkőzésről csak annyit mondanék, elfogadhatatlan az a teljesítmény, amit nyújtottunk.

Nagyon sok gólt kaptunk, főleg rögzített játékhelyzetből, csak az ellenünk hat pontot szerző Kaposvár jegyezhet többet. Mi ennek az oka véleményed szerint?

A futball csapatjáték, nem csak együtt támadunk, hanem együtt is védekezünk. Sajnos ősszel csapatszinten mondott csődöt a védekezésünk, ráadásul azon is el kellene gondolkozni mindenkinek, hogy sokszor Nagy Sanyi volt a csapat legjobbja. Én azt érzem, nincs a védelemben olyan karakteres játékos, mint régebben Éger Laci vagy Mészáros Norbi volt, aki vezér tudna lenni hátul. Véleményem szerint kevés a jól fejelő játékos a keretben, talán ez alól Szatmári a kivétel. Nem nagyon tudnék neveket mondani, akik rögzített játékhelyzeteknél fejjel hatékonyak lennének. Nyilván, a kapott gólok száma nem csak ennek a számlájára írható, hanem a koncentráció hiányára is. Mivel a csapat gerince nem változott, az ellenfelek fel tudtak készülni a Lokiból, tudták, mik a gyengeségeink, ezt igyekeztek is kihasználni.

A gyengébb szereplést lehet arra fogni, hogy valamilyen szinten elfogytunk középpályán?

Lehet, de ezt én nem merném ezt egyértelműen kijelenteni, inkább azt látom, hogy nincs olyan támadónk, aki egy szezonban képes lenne legalább tíz gólt szerezni. A másik, hogy védelmünk nem olyan stabil, mint az előző idényekben. Az is közrejátszott, hogy Bódit nem tudtuk pótolni, nem volt, aki szervezze a játékot.

Érzésed szerint, télen mely posztokra kellene igazolni?

Úgy gondolom, minden csapatrészre ráférne az erősítés, kellene egy gólerős támadó, egy olyan támadó középpályás, aki fazont tud szabni a játéknak, illetve egy rutinos, karakteres belső védő. Egyedül kapusposzton nincsenek gondok, Nagy Sanyi és Kosicky is jó teljesítményt nyújtott.

Mi kell ahhoz, hogy hogy a csapat kilábaljon a hullámvölgyből, milyen célokat lehet megfogalmazni tavaszra?

Tavaly harmadikok lettünk, most a bajnokság felénél a nyolcadik helyen vagyunk, szerintem az igazság a kettő között van. Ennek fényében kellene kitűzni a célt tavaszra, ezt is kellene kommunikálni, de ennek maradéktalanul meg is kell felelni. Véleményem szerint, a csapat nem bírja el, hogy túlzott célok megvalósításáért játsszon. Van kiút, minden azon fog múlni, mikor tudják a srácok elővenni azt a szellemiséget, mentalitást, ami az előző két évben jellemezte a csapatot. Újra fel kell építeni a gárdát, megteremtve azt a stabilitást, amivel a következő bajnokságot meg tudjuk kezdeni. Minél hamarabb rendezni kell a sorokat, rendet tenni a fejekben, mert sok idő nincs, hiszen január 25-én kezdődik a tavaszi szezon. Hiszem azt, hogy a bajnokság végére előrébb fog végezni a csapat.