Történelmet írt 60 gáton Kozák Luca

A világbajnokságon a DSI Debrecen két kiválósága, Kozák Luca és Kerekes Gréta állt rajthoz Glasgow-ban a 60 gát középdöntőjében.

0

kozak-luca-ugrik-deri-300x154 Történelmet írt 60 gáton Kozák LucaMint arról délelőtt beszámoltunk, mindkét klasszisunk sikerrel vette az első akadályt a világbajnokságon. Kozák Luca futamából 7.98-nál megállítva az órát a 2. helyen jutott az elődöntőbe, mg Kerekes Gréta 8.06-ot futva, időeredménye alapján nyerte el a jogot, hogy a második körben is ott legyen a rajtnál.

Futamonként az első két helyezett biztosan ott lehetett a döntőben, illetve a két legjobb időt futó gátas is készülhetett az este tízkor elrajtoló fináléra. Először Kozák Lucáért szoríthattunk, aki a 2. futamban az 5-ös pályára kapott besorolást. Ebben a nyolcasban a 2023-as fedettpályás Európa-bajnok, a 7.79-es egyéni csúccsal rendelkező finn Reetta Hurske és a 2022-es fedettpályás világbajnok francia Cyréna Samba-Mayela is ott volt a rajtnál. Suba László tanítványa jól jött el a rajtgépből, a táv második felében pedig begyújtotta a rakétákat és 7.95-ös idővel a 3. helyen ért célba.

Kerekes Gréta csoportjában is bővelkedett világklasszisokban, mint például a7.77-es egyéni rekordot magáénak tudható holland Nadine Visser, az amerikai, 7.75-öt futó Masai Russell, de egy kivételével mindenki nyolc másodpercen belüli idővel rendelkezett. Ifj. Tomhauser István tanítványa a 8-as pályán szokásához híven jól kapta el a rajtot, a táv végén hatodikként futott át a vonalon, a célban 8.12-őt mutatott az óra.

Kozák Luca történelmet írt 60 gáton, ugyanis először lehet ott magyar atléta a szám döntőjében, melyre este 22 órakor kerül sor.