Vívás: Fekete Laura amerikai egyetemi bajnok

A Long Island Egyetem 95 éve íródó történelmének első NCAA, azaz országos egyetemi bajnoki címét szerezte a hétvégén a debreceni vívóhölgy.

0

LAura-NCAA-kép-300x168 Vívás: Fekete Laura amerikai egyetemi bajnok

Fekete Laura 20 évesen, elsőéves egyetemistaként érte el ezt a fantasztikus bravúrt. A korábbi kadet Európa-bajnoki ezüstérmes párbajtőröző 2018-ban igazolt Debrecenből a Budapesti Honvédhoz, melynek színeiben két éve felnőtt csapat országos bajnoki címet szerzett. Egyetemi tanulmányait Budapesten, az ELTE-n kezdte meg, de egy páratlan lehetőséget kihasználva szeptembertől a tengeren túlon folytatta pályafutását.

Az EasyGo to USA program keretein belül vettük fel a kapcsolatot a kinti egyetemekkel. Több ajánlatot is kaptam, végük a Long Island University (LIU) teljes költségtérítéses ösztöndíját választottam. Két szakon tanulok egyszerre, vállalkozásfejlesztés mellett zeneipari ismereteket is hallgatok. Az egyetem brooklyni kampuszán kollégiumban lakok, az óráim legtöbbje is itt van, szóval nem kell sokat ingáznom a városban – kezdte beszámolóját Laura.

LAura-NCAA-kép2-300x248 Vívás: Fekete Laura amerikai egyetemi bajnok

Az NCAA-re, azaz az országos döntőre regionális versenyeken lehetett kvalifikálni, melyeken 17-1-es győzelmi mutatóval biztosítottam be a helyemet a nemzeti bajnokságra. Fegyvernemenként 24 versenyző került a Pennsylvaniai Egyetemen rendezett döntőbe, ahol két nap alatt öt kört vívtunk egymással, majd a négy legjobb győzelmi mutatóval rendelkező vívó továbbjutott az elődöntőbe. Az első köröm remekül sikerült, a másodikat majdnem elszúrtam, de a továbbiakban újra jól ment a vívás, és végül harmadik helyen jutottam a legjobb négy közé. A verseny előtt azzal is megelégedtem volna, ha csak a nyolc között végzek, már az is egyetemi rekord, de szerencsére másként alakult.

Laura az elődöntőben 15-13-ra győzte le amerikai ellenfelét, az aranyéremért vívott párharcban azonban még ennél is nagyobb izgalmakat hozott. A fináléban az a hongkongi Hsieh várt a magyar tehetségre, aki ifjúsági olimpiai ezüstérem mellett felnőtt Ázsia-bajnoki bronzéremmel is rendelkezik a közelmúltból.

Az asszó elején pár tussal ellépett az ellenfelem, ettől aztán olyan nagyképű lett, hogy konkrétan elkezdett táncolni a páston – idézte fel a döntő csörtét az egyetemi bajnoknő. – Több se kellett nekem, jól felszívtam magam, és nagyot küzdve sikerült kiegyenlítenem. 13-13-nál aranytusra vívtunk, én voltam a kedvezményezett. Tudtam, ha elindulok hátra, akkor végem, így próbáltam inkább én támadni. Néhány másodperccel a hosszabbítás letelte előtt a hongkongi szúrt, én kivédtem és visszaszúrtam, majd ahogy láttam a lámpámat felvillanni, hatalmas sikításban törtem ki. Nem akartam elhinni, és még most sem hiszem el, hogy ez a valóság, akkor ott a pódiumon örömömben elsírtam magam. 

Laura sikere annak fényében talán még értékesebb, hogy a LIU egyetemen párbajtőredző híján egy korábbi kardvívó olimpikon készítette fel őt a versenyre.

U.Á.