Vívás: Nagy Blanka óriási bravúrral hetedik a felnőttek között

Az őszi vívó Európa-bajnokságra rendeztek válogató versenyt a nyár első hétvégéjén Tatán. Vasárnap a női párbajtőrvívók álltak pástra a viadalon, amely két debreceni döntős helyezést is hozott: Nagy Blanka mögött Mihály Kata végzett nyolcadik helyen.

0

noi_pbt_val-300x198 Vívás: Nagy Blanka óriási bravúrral hetedik a felnőttek között

Fotó: hunfencing.hu

Hét év után jutott újra két debreceni párbajtőröző is a legjobb nyolc közé felnőtt országos versenyen. Ezúttal a Békessy Béla Vívó Klub két versenyzője, a még csak 14 éves Nagy Blanka valamint a korábbi magyar bajnok Mihály Kata jutott el a negyeddöntőig.

Mihály számára majdnem a legelején véget ért a versenynap, ugyanis két győzelem mellett háromszor is kikapott selejtező csoportjában, de végül az 51. helyen továbbjutott. A verseny egyenes kieséses szakaszára már sikerült felpörögnie, előbb az Alba Regia vívóját, Salamon Rékát, majd az MTK-s Marschall Rékát győzte le. A nyolcaddöntőben a szintén székesfehérvári Kollár Kincsőt 15-10-re múlta felül, de a következő asszóban, nagy csatában végül alulmaradt a hazai páston versenyző Büki Lilivel szemben, így a nyolcadik helyen zárta idei első egyéni versenyét a rutinos debreceni vívóhölgy.

A csoportkörben Nagy ötből három csörtéjét megnyerte, két veresége is csupán egy-egy tuson múlott, magabiztosan 25-dikként jutott tehát tovább a táblára. A selejtezőket három Nagy-győzelem követte a táblán, Jung Eszter (BVSC), Nébald Franciska (MTK) és Miklósi Fanni (PTE-PEAC) sem tudta a cívisvárosi tehetség útját állni. Serra Bendegúz tanítványa menetelésnek végül a verseny későbbi győztese, a tatai Kun Anna vetett véget.

Nagy Blanka óriási fejlődést mutatott az elmúlt egy évben, hiszen szeptemberben még saját korosztálya országos bajnokságán is csak 26. volt, ezzel szemben idén a felnőtt válogatón kívül már a junior (U20) OB-n is bizonyította tehetségét, akkor 6. helyen végzett.

 

Női párbajtőr Európa-bajnoki válogató, Tata (79 induló)

Végeredmény:
1. Kun Anna (OMS-Tata)
2. Büki Lili (OMS-Tata)
3. Maria Doig Calderon (perui) és Dékány Kinga (AVA Békéscsaba)
5. Kis Ágnes (NKESE)
6. Gnám Tamara (Tatabánya)
7. Nagy Blanka (Békessy)
8. Mihály Kata (Békessy)

… 29. Varga Lívia Dóra (Békessy), 40. Fedor Tamara (Békessy), 59. Kocsis Evelin (DSC-SI), 60. Vásárhelyi Éva (DSC-SI), 71. Babinszki Anna (DSC-SI)

U.Á.