Vívás: Világkupát nyert Osváth Richárd

Egerben zajlik november 17-20. között az IWAS Kerekesszékes Vívó Világkupa, mely egyben a paralimpiai kvalifikációs sorozat első állomása is.

0

Osvath_Richard_Pisa-300x164 Vívás: Világkupát nyert Osváth RichárdFotó: hunfencing.hu

Népes mezőny, 29 ország mintegy 200 kerekesszékes vívója kezdte meg csütörtökön a küzdelmeket. A nyitónapon Göttlinger Dánielért szoríthattunk, aki a párbajtőrözők között a 45. helyen végzett.

Pénteken a DEAC Fencing kiválósága, Osváth Richárd is bemutatkozott, aki kiemeltként, a főtáblán kezdett a tőrözők 47 fős mezőnyében. Az első asszó nem okozott gondot a debreceni vívónak, magabiztosan, 15-2-re győzött a koreai Kim Gun Wan ellen. Következett a japán Shintaro Kano, mely párharcot is simán, 15-6-ra nyert Dávid László tanítványa, így a legjobb nyolcban folytathatta a versenyt.

A negyeddöntőben Julius Haupt sem tudta megállítani Osváthot, aki 15-7-re győzte le német riválisát. Arra számítottunk, a legjobb négy között nehezebb kihívás vár a DEAC vívójára, ám Ricsi szinte leiskolázta lengyel ellenfelét, 15-5-re megnyerve az összecsapást és jutott a döntőbe.

Az utolsó, mindent eldöntő párharcban az olasz Emanuele Lambertinivel találta szemben magát a cívisvárosi klasszis. Osváth a végső akadályt is sikeresen teljesítette, hátrányból fordítva, egy kiélezett küzdelem végén 15-12-re megnyerte a döntőt és a tőrözők egri világkupáját.

A DEAC vívója szombaton kard egyéniben, vasárnap pedig csapatban folytatja szereplését a Heves megyei fővárosban.

KZT