Vívó Eb: Negyedik helyen zárt a Battai Sugárral felálló női kardcsapat

A magyar női kardcsapat magabiztos teljesítménnyel jutott be a legjobb négy közé az Antalyában zajló vívó Európa-bajnokság szerdai zárónapján, és végül a bronzcsatában egy hajszállal maradt alul Ukrajnával szemben.

0

kardcsapat-300x147 Vívó Eb: Negyedik helyen zárt a Battai Sugárral felálló női kardcsapat

Fotó: hunfencing.hu

Battai Sugár Katinka, a DEAC Fencing kiválósága a Törökországban zajló vívó Európa-bajnokságon vasárnap az egyéni versenyben három győzelemmel és három vereséggel abszolválta a csoportkört és jutott a főtáblára, ahol az ukrán Kravacka ellen még továbblépett, de a szintén ukrán Olga Kharlan-nal már nem bírt, így a 29. helyen zárt.

A debreceni kardtündér Katona Renátával, Pusztai Lizával és Szűcs Lucával szerdán csapatban is megmérette magát. A magyarok a legutóbbi Eb-n, 2019-ben ezüstérmesek lettek (akkor egyébként még a jelenleg kismama Márton Anna is pástra lépett), így ezúttal is egy jó eredményben bizakodhattunk.

Női kardcsapatunk az első akadályokat könnyűszerrel vette, a negyeddöntőben pedig Spanyolországgal vívott. Bár az első körben Katona, Pusztai és Battai is kikapott és az ellenfél 15:8-ra elhúzott, de aztán már mindhárman győztek, az eredmény pedig már a javunkra billent (30:27). Az utolsó körben sikerült megőrizni az előnyt, a 45:41-es siker pedig az elődöntőt jelentette.

A magyar együttes a négy között Olaszországgal csapott össze. Az első kör után a rivális 15:11-re vezetett, amely csapat az előnyét a második fordulóban növelte (30:22). Ugyan Katona két asszóban is győzelmet aratott, a többiek pedig tisztesen helytálltak, de végül a rivális magabiztosan 45:38-ra nyert.

A bronzcsatában a Franciaország ellen két tussal alulmaradó Ukrajnával küzdhettek meg a mieink. Ekkor Pusztai lépett először pástra, és nagyszerű vívással, 5–0-val adta át az asszót Szűcsnek. Az ukránok legerősebb láncszeme, a hatszoros egyéni Európa-bajnok és négyszeres egyéni világbajnok Olga Kharlan (aki többek között egyéniben vasárnap a 16 között búcsúztatta Battait) azonban fordítani tudott, ám nem sokáig örülhetett, ugyanis Szűcs kilábalva a hullámvölgyből két tus előnnyel adta át a stafétát Katonának. Bár már hattal is vezettünk, szomszédaink Bakastova vezérletével mégis fordítottak. Katona mégis többször talált célt pengéjével, így lépéselőnyben 20:19-ről Pusztai Liza jött ismét a sorban. Ukrajna azonban Katona újabb vívása után hat tussal elhúzott, és innen Battai igyekezett zárkóztatni a magyar csapatot, de Kravatska-n nem tudott kifogni. Katona a nyolc tusnyi hátrányt a felére csökkentette, mellyel életben tartotta a reményt. Az utolsó körben Pusztai próbálta elbizonytalanítani Kharlan-t, de az ukrán klasszis a végéig megtartotta az előnyt (41:45).

Bár a bronzérmet végül Ukrajna női kardcsapata szerezte meg, ám a magyarok sem vallottak szégyent, sőt… A hihetetlenül fiatal kardcsapatunkban még nagyon sok jó eredmény van, a bizonyára még fényesebb érmet is szerezhetnek. Hazánk legjobbjai minden bizonnyal ebből a versenyből is tanultak, amely egyben kiváló erőfelmérő volt az egy hónap múlva kezdődő világbajnokságra.

Vívó Eb, Antalya, Női kard, csapat

Negyeddöntő

Magyarország – Spanyolország 45:41

Elődöntő

Olaszország – Magyarország 45:38

Bronzcsata

Magyarország – Ukrajna 41:45

T.H.