Vizes Eb: Senánszky Petra egyéni csúccsal olimpiai B-szintes

Senánszky Petra uszony nélkül is remekelt a Duna Arénában, a hatalmas egyéni csúcs jelen állás szerint tokiói repülőjegyet érhet a debreceni klasszisnak.

0

1621252485-LCP852T8T_md-300x169 Vizes Eb: Senánszky Petra egyéni csúccsal olimpiai B-szintesFotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A műúszók, műugrók, valamint a nyílt vízi úszók versengése ízletes előételnek bizonyult, hétfőn pedig már a főfogást is feltálalták a Duna Arénában, a magyarországi vizes Európa-bajnokság második hetében ugyanis az úszók veszik birtokba az impozáns fővárosi létesítményt. A szervezésre ezúttal sem lehet panasz, a hangulatra már annál inkább, szurkolók ugyanis korlátozott számban sem lehetnek jelen a helyszínen, így mindössze a bejátszott tapseffekt, s a csapattársak biztatása segíti a versenyzőket.

Az 56 tagú magyar keretben három debreceni kiválóság is helyet kapott, Gál Kincső, Senánszky Petra és Holoda Péter egyaránt a DSC-SI-t képviseli a vasárnapig tartó kontinensviadalon. A 2003-as születésű Gál a 800 méteres gyorsúszás harmadik előfutamában állt rajtkőre, s honfitársát, Vas Lucát megelőzve a nyolcadik helyen zárt. A tehetséges sportoló 9:00.02-nél állította meg az órát, azaz egy hajszál választotta el a kilenc perces álomhatár átlépésétől, ami több mint biztató a jövőre nézve.

A nap másik debreceni érintettje Senánszky Petra volt, aki életében először versenyzett világversenyen uszony nélkül, nem titkolt célja pedig a 25.51-es olimpiai B-szint teljesítése volt 50 méter gyorson. Senánszkynak ez már az előfutamban sikerült, a gyengébb reakcióidő ellenére befért huszonöt másodperc alá, a 24.99-es időeredmény pedig egyben új egyéni csúcs, s nem mellesleg futamgyőzelmet ért. A középdöntőben még erre is rátett egy lapáttal a DSC-SI klasszisa, végig tartotta a lépést az élmezőnnyel, s tovább faragott élete legjobbján, 24.97-tel a hetedik helyen végzett futamában. Mivel ebben a számban még nincs A-szintes magyar úszó, a budapesti úszás jelen állás szerint tokiói repülőjegyet érhet Petrának.

A versenynap záróakkordjaként a 4×100 méteres gyorsváltók is vízbe ugrottak, s bár az uraknál Holoda Péter végül nem került be a kvartettbe, a hölgyeknél Senánszky Petráért szoríthattunk, aki harmadikként úszott a magyar csapatban. Gyurinovics Fanni jól tapadt a mellettünk úszó olaszokra, s a tizenhét esztendős Ugrai Panna is jól teljesített, ám Senánszky ennek ellenére az utolsó helyen vette át a váltót. A debreceni lány megúszta a mieink leggyorsabb ötvenét (26.13), ám a forduló után elfáradt (29.41), a magyar csapat pedig végül 3:42.31-es idővel a nyolcadik helyen zárt a fináléban.

Hétfőn két honfitársunk nyakába akasztottak medáliát, 400 méteres gyorsúszásban Hosszú Katinka arany-, Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmes lett. A kontinensviadal kedden 10 órától folytatódik a fővárosi Duna Arénában.

P.G.