Vizes vb: Senánszky Petrával döntős a női gyorsváltó

A magyar női 4x100-as gyorsváltó futamában a negyedik helyen végezve, összesítésben nyolcadikként jutott döntőbe a budapesti Duna Arénában zajló vizes világbajnokság nyitónapján.

0

288683707_4723910737710165_1988247010238283762_n-300x185 Vizes vb: Senánszky Petrával döntős a női gyorsváltóFotó: Senánszky Petra/Facebook

Alig több mint négy hónap alatt kellett tető alá hoznia az idei vizes világbajnokságot a magyar szervezőknek – sikerült, a pénteki műúszó selejtezők után szombat délelőtt a Duna Arénában hivatalosan is elkezdődött a bő kéthetes viadal. A 2017-es vébével ellentétben ezúttal az úszással és a műúszással indul a program, majd június utolsó hetében a nyílt vízi úszással és a műugrással folytatódik, a vízilabdatorna pedig jövő hétfőn rajtol, többek között a Debreceni Sportuszodában.

Szombaton még csak a fővárosra szegeződött a figyelem, ám így is akadt debreceni érdekeltség, Senánszky Petra a magyar 4×100-as gyorsváltó tagjaként fél ház, több mint kétezer néző előtt mutatkozott be a hazai rendezésű világbajnokságon. A rendkívül fiatal négyesből ketten még kiskorúak, de az elsőként vízbe ugró Pádár Nikolett a debreceni ob-n már bizonyította klasszisát, s a budafokiak 16 esztendős kiválóságán, Molnár Dórán sem látszódtak a megilletődöttség jelei.

A magyar váltó az első előfutamba kapott besorolást, a négy riválisból pedig a thaiföldiek hamar kiszálltak a döntőbe jutásért folytatott versenyből, a kanadaiakkal, a kínaiakkal és a hollandokkal teljesen együtt adta át a stafétát Pádár az első száz után. Következett a mi lányunk, Senánszky Petra, aki sokáig tartotta a lépést az említett hármassal, az utolsó huszonötre azonban elfáradt, így a negyedik helyen fordultunk féltávnál. Előznie Molnárnak és a Vasas úszójának, Gyurinovics Fanninak sem sikerült, de nem szakadtunk le nagyon a harmadik helyen célba érő holland váltótól, a 3:39.04-es időeredmény pedig bizakodásra adott okot a második előfutam előtt.

A hat váltó közül legalább kettőnek kellett rosszabb időt úsznia ahhoz, hogy a magyar négyes ott legyen a döntőben, ez a feltétel pedig teljesült is, a koreai és az izraeli kvartettet összesítésben megelőzve, a nyolcadik helyen jutott be a fináléba 4×100-as női gyorsváltónk. Senánszky Petra és társai a szombat esti program zárásaként, 20.12-től lépnek rajtkőre a döntőben.

Vizes világbajnokság, úszás, 1. nap

Női 4×100-as gyorsváltó, előfutamok

1. Ausztrália (Madison Wilson, Meg Harris, Leah Neale, Brianna Throssel) 3.33:74
2. Egyesült Államok (Kate Douglass, Mallory Comerford, Erika Brown, Natalie Hinds) 3.35:23
3. Kanada (Kayla Sanchezm, Taylor Ruck, Rebecca Smith, Katerine Savard) 3.35:34
…8. Magyarország (Pádár Nikolett, Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni) 3.39:04

P.G.