Vízilabda: szorosabb meccs, majd sima vereség szombaton

Fesztiválhangulat uralkodik a budapesti Margitszigeten, ahol három fővárosi együttes mellett a DVSE vízilabdacsapata is érdekelt a Magyar Kupa második minitornáján. Szombaton kétszer is vízbe ugrottak Miroslav Bajin tanítványai, akik az UVSE-t nagy csatára kényszerítették, de a Honvéd ellen nagy pofonba szaladtak bele.

0

DVSE-kép-300x179 Vízilabda: szorosabb meccs, majd sima vereség szombatonFotó: Stuber Sándor

Kevés kellemesebb nyári szórakozást lehet elképzelni egy ragyogó napsütésben lejátszott vízilabdameccsnél, amelyre ráadásul a sportág mekkájának számító, margitszigeti Hajós uszodában kerül sor. Szombaton négy ilyen találkozót is láthattak a póló szerelmesei a fővárosban, ráadásul két alkalommal a debreceni legények is vízbe ugrottak, így a teljes boldogsághoz mindössze egy hűsítő limonádé hiányzott, amiről a büfék árait látva a szurkolók zöme kénytelen volt lemondani. A DVSE vízilabdázói legutóbb a Magyar Kupa első fordulójában, Szegeden mérettették meg magukat, ahol a neves ellenfelekkel szemben csupán a tisztes helytállásra futotta a mieink erejéből. A realitások talaján maradva hasonló célokkal érkezhettek Miroslav Bajin tanítványai a fővárosi második körre, hiszen a szombati játéknapon az UVSE és a Honvéd ellen mérettettük meg magunkat, míg vasárnap a BL-győztes Ferencváros vár majd ránk.

A kétnapos minitorna nyitómérkőzésén az újpestiek vártak a Debrecenre, akik az elmúlt években Benedek Tibor irányításával stabil középcsapattá nőtték ki magukat, ám a legenda sajnos ezúttal már csupán fentről segíthetett tanítványainak, a szörnyű tragédia óta a Varga-Vincze edzőpáros felel a szakmai munkáért. Esélytelenebbként sem kezdtek megilletődötten a hajdúságiak, Oltean és Zsilák révén az első negyedben kétszer is megszerezték a vezetést, de a fővárosiaknak mindkét találatra volt válaszuk, majd a szünet után Molnár Erik megúszásával már náluk volt az előny. A második nyolc perc során négy alkalommal is a kapufa mentette meg a DVSE-t az újabb bekapott góltól, míg a túloldalon elsősorban Macsi Martin ejtésénél kellett nyújtózkodnia Bisztritsányinak. A fordulás előtt még egy gyors gólváltást láthatott a népes publikum, Eppel centergóljára Oltean távoli ejtéssel válaszolt, így a nagyszünetben 4-3-as újpesti vezetést mutatott az eredményjelző. Bencz Rolf találatával indult a harmadik harmad, s miközben a DVSE elsősorban a centerjátékkal próbálkozott, a fővárosiak lövői jó napot fogtak ki, Molnár találata révén pedig a játékrész közepén először vezetett hárommal az UVSE. A Macsi testvérek igyekeztek hátukra kapni a debrecenieket, Martintól több fontos blokkot és labdaszerzést, míg Patriktól egy hatalmas gólt láthattunk, de a negyedik negyed első percében ismét kihasználtak egy védelmi megingást az újpestiek, s ezzel végleg lezárták a nyitott kérdéseket. A hajrában Kósik Soma ötméterest is védett, ám akcióból többször is eredményesek voltak a lilák, akik végül 9-5-re nyerték meg a találkozót.

„Minden egyes mérkőzéssel tapasztaltabbak leszünk, így ezúttal is láttam pozitív jeleket, de sajnos olyan hibák is előfordultak, amik az első kupatornán nem – értékelt a Debreceni Sportéletnek Miroslav Bajin, a DVSE vezetőedzője. – Az edzéseken begyakorolt játékelemeket még tudatosítani, konkretizálni kell, mert a nálunk magasabban jegyzett ellenfelek kegyetlenül kihasználják a megingásainkat. Az Újpest sokat erősödött a nyáron, s bár sokáig tartottuk a lépést velük, a visszaúszásoknál és a rendeződéseknél sokszor rosszul helyezkedtünk, így reálisnak tartom a négygólos különbséget. Jelenleg éppen negyedenként egy góllal jobb nálunk riválisunk, de a jövőben precízebb játékkal ennél szorosabb mérkőzésekre is képesek lehetünk.”

A nap második debreceni érdekeltségű mérkőzésén, a Honvéd ellen a szoros eredmény helyett a tisztes helytállás lehetett a mieink reális célja, ám sajnos a rossz kezdés megpecsételte a sorsunkat, az első negyedben ugyanis nyolcszor is megzördült a debreceni háló, megúszásból, büntetőből és akcióból is eredményes volt fővárosi ellenfelünk. Az első félidőben mindössze Oltean Sebastian tudott betalálni a hajdúságiak részéről, míg a Honvéd Hosnyánszky Norbert vezérletével a második nyolc percben újabb öt góllal terhelte meg Kósik Soma kapuját, így nem meglepő, hogy a fordulás után már Molnár Lehel igyekezett hárítani a kispesti próbálkozásokat. Gregor Benedek bombájával már 17-1 is állt az eredményjelzőn, ám a Debrecen nagy tartásról tett tanúbizonyságot, miután a tetemes hátrány ellenére is ment előre, az erőfeszítéseket pedig részsiker koronázta, a záró negyedben ugyanis 4-4-re végeztünk ellenfelünkkel. A hajrában látottakra lehet építkezni a folytatásban, ennek a csapatnak ugyanis nem a Honvédot, és nem is vasárnapi ellenfelét, a Ferencvárost kell majd legyőznie a bennmaradáshoz, sokkal inkább a közvetlen riválisokkal szemben kell olajozottan működnie a debreceni gépezetnek.

BENU Férfi Magyar Kupa, 2. forduló

UVSE – Debreceni VSE 9-5 (2-2, 2-1, 2-1, 3-1)
Gólszerző: 
Macsi P. 2, Oltean 2, Zsilák

Debreceni VSE – Budapesti Honvéd 6-23 (1-8, 0-5, 0-6, 2-4)
Gólszerző:
 Rózsa, Süveges, Macsi M., Oltean, Krasznai

A csoport állása: 1. FTC-Telekom 15 pont, 2. Budapesti Honvéd 9 pont, 3. UVSE 6 pont, 4. Debreceni VSE 0 pont

P.G.