Nemzetközi megmérettetések a világversenyek előtt

Az utolsó mozgalmasabb hétvégéjükre készülnek a debreceni Interfencing vívói a világversenyek előtt. Battai Sugár Katinka a plovdivi junior világkupán Kálmán Gyöngyvér a krakkói kadet körversenyen lép pástra a válogatott tagjaként.

0

IMG_3390-300x200 Nemzetközi megmérettetések a világversenyek előtt

Február végén rendezik az olaszországi Foggiában a kadet és junior Európa-bajnokságot, ahová a debreceni klub két sportolója már biztosan kijutott. Női kardvívásban Battai Sugár Katinka az U17-es kadet mezőnyben indulhat, míg Bíró Dávid férfi párbajtőrvívásban a román nemzeti csapat tagjaként versenyzik majd a juniorok között.

A két fős cívisvárosi kontingens a hétvégi versenyeket követően három személyesre bővülhet, hiszen Kálmán Gyöngyvérnek is a saját kezében van a sorsa, sőt Battai Sugár a junior kardcsapatba is bekerülhet.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy másfél éves fennállással a hátunk mögött több embert is adhatunk a nemzeti válogatottaknak. Persze nem úgy kell ezt elképzelni, hogy egy éve vívni tanuló gyerekekkel utazunk a világversenyekre.„ – mondta Sápi Máté a vívóegyesület elnöke. „Edzőinket korábbi klubjaikból követték a tanítványaik, így a szakmai munka és az emberanyag adott volt, csupán a klubszíneink változtak.”

„Hatalmas eredményt értünk el, hiszen több fegyvernemben is delegálunk válogatott sportolót az Európa- és Világbajnokságra – vette át a szót Dávid László, a klub edzője – korábban is megcsináltuk már ezt a bravúrt vidéki bázisról, és nagyon örülünk, hogy újra több cívisvárosi sportolóért szoríthatunk vívó világversenyeken. Másfél éve szakmai megfontolásból döntöttünk egy új egyesület felállítása mellett, és a jelenlegi eredményeink bizonyítják, hogy jó úton indultunk el. Edzéseinken teltház van olyannyira, hogy nem is minden sportolót tudtunk fogadni, aki más egyesületből hozzánk szeretne igazolni. Még akkor sem, ha például válogatott kerettag az érdeklődő.”

Nyisztor Sándor edző szerint remek hangulatú munka folyik az Interfencingnél – „a minap például azon élcelődtünk a kollégákkal, hogy van nyolc pástunk, és mindegyiken vív legalább egy magyar, román vagy Európa bajnoki érmes. Ilyen közegben öröm dolgozni.”

Sápi Máté szerint nagy kihívás előtt áll a „kis” vidéki egyesület – amikor belevágtunk az én feladatom a klub igazgatása volt. Azt nem mondták a fiúk, hogy ennyire hamar így megdolgoztatnak majd, hiszen két fegyvernemben rengeteg versenyen kell jelen lennünk. A kérdés, hogy pontosan hányan is utazunk a hétvégén eldől. Sok sikert kívánok sportolóinknak és edzőiknek is.

A plovdivi kard vk itt követhető: http://www.engarde-service.com/files/bulfencing/event3/

A krakkói párbajtőr Ek itt: https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/FEA19F1297C74EE898457E3DF2A085E9#today