MEFOB: Mindkét egyetemi csapatunk ezüstérmet szerzett

A Debreceni Egyetem mindkét csapata a második helyen végzett a hazai rendezésű Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság döntőjében. A hétfői sikeres elődöntők után Jávor Barna és Kovács Adrián csapata is alulmaradt a jóval esélyesebb TFSE ellen, de szégyenkezésre így sem lehet semmi okuk.

0

foltin-blanka-deac-tf-300x200 MEFOB: Mindkét egyetemi csapatunk ezüstérmet szerzett

A bronzmérkőzések után a hölgyek döntője kezdődött, melyen a hajdúságiak a címvédővel találkoztak. Egészen elképesztő rajtot vettek Göttlinger Annáék, gyakorlatilag állva hagyták ellenfelüket, 7-0-nál Magyar Bianka magához is hívta övéit. Bár a folytatásban kezdett magára találni a fővárosi alakulat, a területvédekezés továbbra sem ízlett nekik, ráadásul a nagyon motivált hajdúságiak parádésan dobtak. Az első tíz perc nem kis meglepetésre 24-14-es hazai vezetéssel zárult.

A folytatásban jóval nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a TF, de a Foltin-Göttlinger duó ellenállhatatlan volt, és a hajdúsági védekezés is nagyszerűen zárt. Bár sokáig nem tudtak közelebb kerülni a vendégek, a negyed hajrája nekik sikerült jobban, és öt egységnyire zárkóztak.

A fordulás után egy 9-2-es rohanással már a fordítás is összejött a budapestieknek, hiába küzdöttek nagyot Jávor Barna tanítványai, fokozatosan fölénybe került a címvédő. A harmadik tíz percet már 14-el nyerték, és innentől kezdve már nem hagyták kicsúszni az aranyérmet a kezükből. A vége teljesen megérdemelt, 16 pontos vendég siker lett.

5cdb0cd083173-300x200 MEFOB: Mindkét egyetemi csapatunk ezüstérmet szerzett

Ezt követően a fiúk döntője is Debrecen-TFSE csatát hozott, hiszen a tavalyi bajnok Miskolcot Kovács Adrián gárdája búcsúztatta az elődöntőben. Kozák Mártonék nem tudták lemásolni a lányok rajtját, s bár 10-10-ig még tartották a lépést, a vendégek precíz dobásaiknak köszönhetően folyamatosan elléptek. A Debrecenben nevelkedő, a DEAC NBI/B-s és egyetemi csapataiban hosszú éveket eltöltő Nagy testvérek nagyszerűen mozgatták a társakat, és az idősebbik fivér, Botond gyilkos dobásaival bizonyította, hogy nem ismeretlen neki az Oláh Gábor utcai gyűrű. A nagyszünetben már 43-26-ot mutatott az eredményjelző, sokan már lezártnak tekintették a találkozót.

Gáspár Mátyásék azonban nem adták fel, és az extázisban játszó magasember vezérletével tízen belülre zárkózott a Debreceni Egyetem. A nagy rohanást egy-két véleményes bírói ítélet, és pontos TF hárompontos követte, így még időben talpra tudtak állni a fővárosiak. A záró felvonásban már nem tudott jelentősen közelebb kerülni a DEAC, így a férfiak döntőjét is a budapestiek nyerték.

A Debreceni Egyetem játékosai közül Göttlinger Anna és Foltin Blanka, illetve Pollák Balázs is bekerültek a torna All-Star csapatába.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női döntő

TFSE – Debreceni Egyetem   69-53   (14-24, 14-9, 22-8, 19-12)

TFSE: MIHÁCZI 13/6, VÖRÖSHÁZI 12/6, KARLÓCAI 25/15, KOVÁTS G.11/3, Varga B. 2.  Cs.: Révész,  Szeli 4, Agic, Szabó E.

Edző: Magyar Bianka.

Debrecen: Mezei 4, Szabó R. 4, GöÖTTLINGER 21/18, Jávor 4, FOLTIN 16. Cs. Földvári, Papp 2, Herdon, Ruzsa-Kiss 2.

Edző: Jávor Barna, Kovács Imre.

Magyar Bianka: Nehéz szavakat találni ara, amit a csapat eben a szezonban véghezvisz. Sérülésektől sújtottan, nagy hátrányból felállva fordítottunk, megint megmutatták a lányok, mekkora szívük van, milyen remek emberek. Egész évben keményen dolgoztunk, Karlócai Juli, Kováts Gabi és Miháczi Dia igazi vezérei a társaságnak, nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ilyen teljesítménnyel koronázták meg teljesítményüket – de a hét végén még a Hepp-kupában is szeretnénk jó meccseket játszani. 

Jávor Barna: – A finálé előtt elmondtam a lányoknak, hogy annak eredményétől függetlenül nagyon büszke vagyok arra, hogy idáig eljutottak. Álomszerűen indult a döntő, az első negyedben szinte minden beesett. Fordulás után azonban mind fizikálisan, mind mentálisan szétestünk, és ezt a TF könyörtelenül megbüntette. Három negyeden át méltó ellenfelei voltunk Magyarország legjobb egyetemi csapatának, amelynek gratulálok, saját csapatomra pedig nagyon büszke vagyok. 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi döntő

TFSE – Debreceni Egyetem   82-67   (20-15, 23-11, 21-23, 18-18)

TFSE: Nagy Benedek 2, NAGY BOTOND 20/6, Armaghani 5/3, PINTÉR 16, Scerbinskis 5. Cs.: KATONA 9/3, BOINITZER  16/3, Világi, HORVÁTH B 9/3., Király, Bognár.

Edző: Boros Zoltán

Debrecen: POLLÁK 7, KOZÁK M.15/3, Kozák B., Asszú 9/3, GÁSPÁR 30. Cs.: Szűcs B., Szekeres, SZŰCS M.,6/6, Zsuga, Nemes, Orosz

Edző: Kovács Adrián

Boros Zoltán:  Az első félidőben védekezésünkkel sikerült megállítani ellenfelünk betörésekre és kiosztásokra épülő játékát, s a jó védekezés hozta magával a ritmust támadásban, szünet után pedig tartottuk az előnyt. Gratulálok a jól játszó Debrecennek. 

Kovács Adrián: – Gratulálok a csapatomnak, óriási élmény velük dolgozni, nagyon jól éreztem magam a közös munka során. Köszönöm a szurkolóknak, akik kijöttek buzdítani a srácokat, rengeteget segítettek a fiúknak. Megyünk tovább, azon dolgozunk, hogy jövőre még sikeresebbek legyünk, gratulálok a TF-nek a női és a férfi torna megnyeréséhez.