Természeti csoda a Zemplénben

Új sorozatunkban a túrázás, kirándulás szerelmeseinek szeretnénk kedveskedni. Hétről-hétre bemutatjuk Magyarország legszebb területeit, mely helyeket, kimozdulva a város zajos, poros levegőjű közegéből, ajánlunk meglátogatni. Előző cikkünkben a Cuha-völgybe invitáltuk olvasóinkat, ezúttal a Hegyalja gyöngyszemét mutatjuk be, melyet mindenképp látni kell.

0

26594113_1554c880b252d192dfa4c09cbb60a14f_l-300x168 Természeti csoda a Zemplénben

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.

A bányában felgyülemlett víz eltávolítására a vízlevezető vágat mélyítését 1844-ben kezdték meg és évtizedeken át folytatták a középkori bánya szegletében. A felhagyott malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek. Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra, de még paprikamalomban is használták. A Megyer-hegyen bányászott „pataki malomkövek” külföldön is keresettek voltak.

p652-12-300x225 Természeti csoda a Zemplénben

A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról.

p652-22-300x225 Természeti csoda a Zemplénben

A csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tengerszem sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel egyedülálló jelentőségű, védett terület. A bányaőr barlangja, a sziklába vájt egykori kovácsműhely, a kibányászott malomkövek és az elszállításukra kivágott “kanyon” szintén érdekes látványt nyújtanak.

A Megyer-hegy oldalába magasan felhúzódó szőlők közül negyedóra alatt egy keskeny, néhol kissé meredek ösvényen tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A tanösvény jelzései teljesen körbe vezetnek a tó körül meredeken felkapaszkodva a sziklafalak tetejére. A biztonságot korlátok jelentik, nem érdemes kockáztatni egy-egy jónak gondolt fotó kedvéért, a sziklafalnál morzsalékos a talaj, és szédítő a mélység. Annak ellenére, hogy nem túl nehéz a túra, érdemes megfelelő lábbelit, legalább egy csúszásgátló talppal felszerelt, lábat jól tartó, strapabíró túracipőt viselni. A tó körüli meredek ösvényen pedig remek szolgálatot tehet egy pár könnyű túrabot.

p652-21-300x225 Természeti csoda a Zemplénben

Érdemes körbejárni a tengerszemet a meredek, keskeny ösvényen, az egykori bánya pereméről lenyűgöző kilátás nyílik a vízzel telt „kráterra”. A fenékvíz lecsapolására szánt függőleges falú mély sziklafolyosón keresztül tudjuk megközelíteni a víztükröt.

A Tengerszem és a Malomkő tanösvény egész évben szabadon látogatható.

26594073_a592e3476ce6ce21a19bc02ced5f757e_l-300x168 Természeti csoda a Zemplénben

Megközelítés: A Sárospatakot elkerülő 37-es főútról nyíló köves úton tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A műúttól 200 méterre a Nagy-Bot-kő gejzírkúpnál találunk parkolót, itt megy át a tanösvény is, de száraz időben autóval még legalább 400 métert tudunk menni tovább a földúton, egy sorompóval és Tengerszem feliratú jelzőtáblával jelzett nyílegyenes dűlőútig. Innen mehetünk a fenti dűlőúton a szőlők közt, mely egy romháznál ér véget, ahonnan egy keskeny ösvényen haladva táblák jelzik az utat a Tengerszem felé.

A sorompós dűlőút után még tovább tudunk autózni kb. 300 métert, és onnan gyalogolunk a Piros jelzésű, széles földúton. Elmegyünk a régi iskola romos épülete mellett, majd egy Y alakú elágazásnál, a jobb oldali ágon, Piros kereszttel jelzett úton megyünk tovább. Az útról kissé feljebb szép kilátás nyílik balra, a Király-hegy felé. Az út bebújik az erdő fái közé és hamarosan a Tengerszemnél bukkan ki.

megyer-hegyi-tengerszem-terkep-296x300 Természeti csoda a Zemplénben