Több bajnokság menetrendjét is átszabja a koronavírus

Fertőzések, tesztek, halasztások: a koronavírus a sportvilágot is jelentősen befolyásolja, naponta érkeznek a negatív hírek az egyes csapatok háza tájáról. Elemzésünkben ezúttal annak járunk utána, hogy a kiemelt csapatsportágak bajnoki menetrendjére milyen hatással van a kialakult egészségügyi helyzet.

0

Covid-300x200 Több bajnokság menetrendjét is átszabja a koronavírus

Egyre inkább olybá tűnik, meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal, a pandémia következményei pedig a sportvilágot sem kímélik, több szempontból is különleges, rendhagyó szezon vette kezdetét szeptember elején. Korábban már foglalkoztunk a járvány sportgazdasági hatásaival, ezúttal pedig összegyűjtöttük, hogy a debreceni érdekeltségű csapatsportágak lebonyolítási rendjét miként befolyásolja a kialakult egészségügyi helyzet.

Labdarúgás. A legnépszerűbb sportágként értelemszerűen a labdarúgással kapcsolatos rendeletek kapják a legnagyobb visszhangot, a tízmillió futballszakértő országában még annak is határozott véleménye van az NB I színvonaláról, a játékosok fizetéséről, vagy épp a stadionépítés szükségességéről, aki nem rendszeres látogatója a honi mérkőzéseknek. Szabadtéri sportág lévén elsőként a futballélet indult újra hazánkban, s a bajnokságok lebonyolításán sem változtatott sokat a szövetség, a tavaly már megszokott menetrendben zajlanak az élvonal, valamint a másodosztály küzdelmei, s a kupa is kiírásra került. A lelátókon az új szezonban korlátozások nélkül foglalhatnak helyet a nézők (a telt háztól amúgy sem kell különösebben tartani), hivatalosan a maszkviselés sem kötelező, a DVSC azonban elsőként hívta fel drukkerei figyelmét ennek szükségességére. A szövetség álláspontja szerint minden csapat egyszer kérvényezhet halasztást járványügyi okokra hivatkozva, amihez az ellenfélnek is hozzá kell járulnia, ennek ellenpéldáját láthattuk a Paks ferencvárosi vendégjátéka alkalmával. A második vonalban, ahol két debreceni gárda is vitézkedik, a sereghajtó Csákvárt tizedelte meg a pandémia, a Fejér megyeiek a Dorog elleni mérkőzésüket elhalasztották, a Nyíregyháza ellen pedig a hírek szerint a harmadik számú kapusnak is a mezőnyben kell majd futballoznia. Az ilyen találkozóknak aligha van sportszakmai értékük, az MLSZ döntése valahol mégis érthető, a szövetség elöljárói szeretnék kordában tartani a bajnokságot, a koronavírus pedig sajnálatos módon bárhol, bármikor felütheti a fejét. Így történt kedden a DVSC és a DEAC háza táján is, mindkét együttes példamutatóan elkülönítette a fertőzött labdarúgókat, s nélkülük lép majd pályára soros bajnokiján.

Kézilabda. Az MKSZ példátlan döntést hozott augusztus végén: összesűrítette a férfi és a női élvonal őszi menetrendjét, a hölgyek huszonhat fordulójából például tizenkilencet “lezavarnak” decemberig, a csapatok szerda-szombat ritmusban lépnek pályára a bajnokságban. A határozat a klubok beleegyezésével született, elsősorban anyagi okokra, a szurkolók kiszolgálására, valamint a bajnokság garantált befejezésére hivatkozva, mégis nagy port kavart a kézilabdabarátok körében. A sűrített menetrend a Bajnokok Ligájában érdekelt csapatok számára a kevesebb halasztási lehetőség, a kiesés ellen küzdő kluboknak az alacsonyabb létszámú keretek miatt jelenthet nehézséget, nem beszélve a sérülések növekvő kockázatáról, és a regenerációra szánt idő csökkenéséről. A hátrányok mellett azonban számos pozitívumot is rejteget magában a kezdeményezés, hiszen a nemzetközi kupacsapatainknak elsősorban tavaszra kell csúcsformába kerülniük, amikor a tervek szerint mindössze hét magyar bajnoki mérkőzéssel kell majd számolniuk. Tizenkilenc lejátszott fordulóval a csapatok háta mögött a pandémia esetleges súlyosbodása esetén is könnyebb lesz időpontot találni a maradék találkozónak, a jelenlegi helyzetben addig kell kézilabdázni, amíg a járványhelyzet lehetővé teszi. A halasztások azonban a kézilabdaéletet sem kerülték el, a női élvonalban a koronavírusos játékosát nem izoláló Békéscsaba hiába utazott el, nem tudott pályára lépni Győrben, ráadásul a szövetség a járványügyi protokoll megszegése miatt etikai vizsgálatot is kezdeményezett a klub ellen. A héten a DVSC SCHAEFFLER múlt szerdai ellenfelénél, a Kisvárdánál tapasztaltak fertőzést, így a szabolcsiak MTK elleni mérkőzése is későbbi időpontban kerül lejátszásra. A DEAC férfi együttese az NB I/B Keleti csoportjában szerepel, ám fertőzésgyanús játékosai miatt az első fordulóban nem tudott pályára lépni Hatvanban, s a szombatra kiírt, Balassagyarmat elleni hazai mérkőzése is elmarad. Sokatmondó tény, hogy a bajnokság első körének hat mérkőzéséből mindössze hármat tudtak lejátszani, s egyelőre nem látni, milyen megoldási javaslattal lép majd elő a szövetség a folyamatos halasztások elkerülésére…

Jégkorong. A jégpályák környékén sem vidámabb a helyzet, noha a DEAC-ot egyelőre elkerülte a járvány, hétfői ellenfelét, a Fehérvári Titánokat nem, a gárda egy játékosának, valamint egy stábtagjának COVID-19 tesztje pozitív eredményt hozott, s a hírek szerint a csapat tagjai közül jelenleg többen is gyanús esetnek minősülnek, így a mérkőzést elhalasztották. Az Erste Liga szabályzata lehetővé teszi a nézők jelenlétét a helyszínen, ám a szurkolóknak érdemes előre tájékozódni az adott ellenfél speciális intézkedéseiről, a bajnoki nyitányon például azért rekedt maroknyi Vasas-szurkoló a Tüskecsarnokon kívül, mert a MAC járványügyi okokból nem engedélyezi a helyszíni jegyárusítást… A tervezett menetrend szerint a DEAC vasárnap épp az újbudaiak otthonában kezdi a bajnokságot, a folytatás azonban igencsak képlékeny, hiszen a bajnokságban három romániai csapat, a Brassó, a Csíkszereda, valamint a Gyergyószentmiklós is szerepel, akiknek az utaztatása a határzárak miatt jelentős logisztikai kihívás elé állítja az elöljárókat.

Röplabda. A tavalyi röplabda szezon az elsők között ért véget hivatalos eredmény nélkül, a szövetség azonban elkötelezett az idei kiírás tervszerű befejezése iránt, ezért az előzetes hírek szerint az utánpótlás versenysorozatok zárt kapuk mögött rajtolnak el, míg a felnőtt mérkőzéseken szigorú szabályrendszer, köztük kötelező maszkhasználat vonatkozik majd a szurkolókra. A DEAC Extraligás férficsapata pénteken Kaposváron kezdi meg a szezont, majd a tervek szerint decemberig további tizenegy mérkőzésen lép parkettre. A harmadik vonalban szereplő hölgyek teljes menetrendje nem ismert, annyi információ azonban már kiszivárgott, hogy ezúttal két csapatot is nevezett a DEAC a bajnokságba, a felnőtt együttes október első hétvégéjén a Hercules SE ellen kezd, míg a juniorok szeptember 27-én Gödöllőn vizitálnak.

Vízilabda. Sokak szerint a legújabb Christopher Nolan-film, a Tenet cselekménye rendkívül bonyolult és követhetetlen, ám ez még mindig semmi a vízilabda OB I állásához képest, amelyen ember legyen a talpán, aki képes eligazodni. A tizenhat csapatos mezőnyből az OSC és a Szolnok még egyáltalán nem ugrott vízbe, miközben a Honvéd és a Pécs már négy mérkőzést is lejátszott, az első fordulóból öt találkozót is elhalasztottak, miközben rendeztek már összecsapást a hetedik körből is. Ez az ominózus múlt pénteki, előrehozott Ferencváros–Debrecen találkozó egyébiránt követendő példaként szolgálhat a jövőben, a két klub ugyanis a járványhelyzet miatt ellenfél nélkül maradt, így gondoltak egy merészet, s lejátszották soron következő egymás elleni mérkőzésüket. Az MVLSZ egyelőre nem korlátozta a halasztások számát, ami nem is meglepő, hiszen a teljes keretét elveszítő, két hétig edzeni sem képes OSC-t például nehéz lenne a közeljövőben bajnokira kötelezni. A jelenlegi helyzet azonban enyhén szólva is káoszos, hiszen tervezni, céltudatosan készülni szinte lehetetlen, miközben közeleg az augusztusban félbeszakított Magyar Kupa szeptember végi négyes döntője, amelyhez mindenáron ragaszkodnak a szakági vezetők.

Kosárlabda. A tervek szerint férfi és női vonalon egyaránt október 3-án kezdődik az új idény, amely rendkívül szigorú intézkedések közepette veszi majd kezdetét. A szövetség tájékoztatása szerint a kispadon kizárólag azok a sportolók és szakemberek ülhetnek, akik az első bajnoki mérkőzésük előtt hetvenkét órán belüli negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. A nézőszám korlátozásáról egyelőre nincs információnk, annyi azonban bizonyos, hogy a közönség nem érintkezhet majd a sportzónában tartózkodó játékosokkal és szakemberekkel, továbbá a belépéskor minden szurkolónak kötelező testhőmérséklet ellenőrzésen átesnie. A szövetség négy készültségi szintet határozott meg a járványhelyzet alakulásának a függvényében. Vörös besorolás esetén a csoportos kosárlabda-tevékenység nem engedélyezett, narancs szinten kizárólag edzés engedélyezett pályánként legfeljebb húsz fővel, sárga fokozatban mérkőzés és edzés is engedélyezett pályánként legfeljebb ötven fővel, míg zöld szinten mérkőzés és edzés engedélyezett a jogszabályi korlátoknak megfelelő nézőszámmal.

P.G.