Krascsenics Csilla: “Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen”

A Debreceni Egyetem női futsalcsapatának 10-es játékosa fiatal kora ellenére már komoly karriert tudhat magáénak, két Magyar Kupa győzelemmel büszkélkedhet, melyet idén bajnoki címmel fejelhet meg. Edzőként, a DLA U19-es lánycsapatát irányítja, mióta átvette a csapatot, hatalmas fejlődésen ment át a debreceni hölgykoszorú. Krascsenics Csilla az idei bajnoki sorozat végén triplázna, bajnokként, Magyar Kupa győztesként és gólkirálynőként zárná a szezont.

0

120813621_982157075596022_6148426327146072418_n-300x200 Krascsenics Csilla: "Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen"

A Szekszárd ellen magabiztos játékkal szereztétek meg a győzelmet, melynek köszönhetően veretlenül vezetitek a bajnoki tabellát. Pár nap elteltével hogy emlékszel vissza arra a találkozóra?

Én egy izzadós, nehéz mérkőzésre számítottam előzetesen, de a Szekszárd betegségek miatt elég csonka kerettel, legjobb sora nélkül érkezett Debrecenbe. Ettől függetlenül úgy léptünk pályára, hogy kötelező begyűjtenünk a három pontot. Az első félidőben szinte el is dőlt a mérkőzés, sikerült háromgólos előnyre szert tennünk. A folytatásban viszont eléggé kapkodóvá vált a játékunk, nagyon szerettünk volna minél több gólt rúgni, ettől kissé görcsössé váltunk, ennek ellenére sikerült növelni az előnyünket és 4:0-ra megnyerni a mérkőzést. Örülök, hogy három góllal tudtam hozzájárulni a győzelemhez.

Mesterhármasodnak köszönhetően hat találattal vezeted a góllövő listát. Mit jelent számodra a gólszerzés?

A játék sava-bora a gól, mindig nagy örömöt okoz, mikor sikerül betalálnom, ez által meg tudok újulni mérkőzés közben, ad egy plusz löketet, önbizalmat számomra. Az viszont nem kérdés, ha társam jobb helyzetben van, akkor leteszem neki a labdát, akkor is boldog vagyok, ha gólpasszokkal tudok hozzájárulni a győzelemhez.

Lépjünk vissza az időben a kezdetekhez. Mi inspirált, hogy a labdarúgást válaszd?

Először kézilabdával próbálkoztunk meg ikertestvéremmel az iskolai csapatban, szerénytelenség nélkül mondhatom, kiemelkedtünk korosztályunkból, ezért mindig idősebbek között játszottunk. A labdarúgás is képbe került elég korán, hiszen édesapán volt a csávolyi csapat edzője volt, és mikor csak tehettük, elkísértük az edzésekre. Eleinte csak labdázgattunk a pálya szélén, de idővel már mi is együtt tréningeztünk a felnőtt csapat játékosaival. Gyerekként nagyon sok mérkőzést visszanéztem videóról, egy-egy szép cselnél, trükknél gyakran visszapörgettem a kazettát, próbáltam ellesni a mozdulatokat. Sokat gyakoroltam, a cselek idővel belém rögzültek, sőt, újakat is kitaláltam, talán ennek köszönhető, hogy végül a labdarúgás mellett döntöttem.

Hol kezdtél el szervezett keretek között futballozni?

Egy Bozsik-tornán figyeltek fel ránk, melyre a testnevelő tanárunk hívott meg minket, ahol jó teljesítményt nyújtottunk. Részt vettünk a Ferencváros korosztályos csapatánál egy próbajátékon, melyen megfeleltünk, így az általános iskola elvégzése után, 14 évesen Budapestre költöztünk. Négy évig voltam a Fradi játékosa, de egyre több légiós érkezett a csapathoz, így egyre kevesebb lehetőséghez jutottam. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy volt egy sérülésem, de felépülésemet követően, annak ellenére, hogy sikerült visszanyerni a formám, csak a kispadra ülhettem le, leginkább a másodosztályban szereplő fiókcsapatban léphettem pályára. Ekkor döntöttem a váltás mellett és az Astrához igazoltam. Testvérem is elhagyta a Ferencvárost, ő az MTK-ban folytatta pályafutását.

120821022_2770967066456525_5360259395759024262_n-300x200 Krascsenics Csilla: "Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen"

Mi döntött az Astra mellett?

Leginkább az, hogy számítottak a játékomra, folyamatosan megkaptam a lehetőséget, illetve a futsal, melyben már régóta szerettem volna kipróbálni magam és erre lehetőségem nyílt a klubnál. Ekkor szerettem meg igazán ezt a játékot, az adottságaimat, technikai tudásomat jobban tudtam kamatoztatni a teremben, sikereimet is a futsalnak köszönhetem. Három szép évet töltöttem az Astránál, mely gárdával kétszer hódítottuk el a futsal Magyar Kupát.

120999018_339721407112563_181456679117678441_n-300x219 Krascsenics Csilla: "Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen"

Teljesítményedre felfigyelt a szövetségi kapitány is, állandó tagja vagy a magyar futsalválogatottnak…

Az elmúlt másfél-két évben a nemzeti csapat minden összetartására meghívtak, minden mérkőzésen pályára léphettem. Ezen találkozók mindegyike emlékezetes számomra, de ha csak egyet kellene említenem az a 2018-as Európa-bajnokság lenne. Veretlenül végeztünk a csoportunkban, de rosszabb gólkülönbségünk miatt nem kerültünk a legjobb négy közé.

120816614_363951781419967_1759453947464373548_n-300x169 Krascsenics Csilla: "Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen"

Üllőről Debrecenbe tetted át a székhelyed, tavaly a DEAC-hoz gazoltál. Miért döntöttél a váltás mellett?

Korábban meg sem fordult a fejemben, hogy más csapathoz igazolok, de kellettek az új impulzusok, az új kihívások, így elfogadtam az egyetemi gárda ajánlatát. Egy év távlatából elmondhatom, jó döntést hoztam, egy remek közegbe kerültem, a lányok nagyon közvetlenek voltak, hamar megtaláltuk a közös hangot. A tavalyi szezon volt pályafutásom legsikeresebb időszaka, de úgy gondolom, az idei bajnoki sorozatban még jobb eredményeket érhetünk el.

120818808_951593895330845_357979133776969539_n-300x200 Krascsenics Csilla: "Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen"

Az eltelt egy év alatt mennyire sikerült megszoknod a cívisvárost?

Eleinte kicsit furcsa volt számomra a debreceni dialektus, voltak kifejezések, melyeket nem igazán értettem, viszont hamar átvettem. Mikor fél év elteltével hazautaztam a családomhoz, szüleim sokszor visszakérdeztek mit is mondtam, mert ismeretlenek voltak számukra bizonyos szavak. Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen, mióta a cívisvárosban élek sikerült debrecenivé válnom, elképzelhetőnek tartom, hogy a hajdúsági fővárosban fogok végleg letelepedni.

A futsal mellett a DLA U19-es csapatát is irányítod. Tudatosan készültél az edzői pályára?

Abszolút, hiszen mindazt a tudást, amit az évek alatt megszereztem, szeretném továbbadni. Korosztályos csapatom játékosai tökéletes alanyok, a lányok vevők az újra, akarnak fejlődni, csak pozitívumokban tudok róluk beszélni. Mióta együtt dolgozunk, ugrásszerűen fejlődtek, egyre jobb a játékuk, egyre érettebben futballoznak. Az idei szezonban jó teljesítményt nyújtanak, melynek köszönhetően veretlenül állunk a táblázat élén.

120946695_1300909160246988_4683725472849545845_n-300x200 Krascsenics Csilla: "Nagyon megszerettem a várost, tetszik Debrecen"

Visszatérve a futsalra, a következő forduló különleges lesz számodra, nem csak azért, mert egykori csapatod ellen lépsz pályára, hanem azért is, mert testvéred az Astra játékosa, ellenfélként érkezik Debrecenbe. Milyen érzésekkel várod a találkozót?

Nagypályán már játszottunk egymás ellen, viszont a meccs közben alig találkoztunk, mivel mindketten támadó poszton játszottunk. Futsalban viszont ez elkerülhetetlen, biztos, hogy szembekerülünk egymással. Rossz érzés lesz ellenfélként látni a pályán, de félre kell tenni 40 percig az érzelmeket, majd a mérkőzés után ismét az egymást nagyon szerető testvérpár leszünk.

Fiatal korod ellenére komoly pályafutás áll már mögötted. Kiknek köszönheted, hogy idáig eljutottál?

Elsősorban a családomnak, akik mindenben támogattak, minden segítséget megadtak számomra, másodsorban edzőimnek, akiktől sokat tanultam az elmúlt években.

Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?

Nagyon hosszútávra nem tervezek, leginkább rövidtávú célokat tűzök ki magam elé. Az idei bajnoki sorozat végén szeretnénk magasba emelni a bajnoki trófeát, valamint elhódítani a Magyar Kupát, illetve a gólkirálynői címet is szeretném bezsebelni. Edzőként is szeretnék sikeres lenni, ennek érdekében folyamatosan képzem magam, már tervben van, hogy elvégzem az UEFA B licences tanfolyamát. Nagyon jól érzem magam Debrecenben, a jövőben is a városban szeretnék dolgozni.

KZT