Mentősök a sportban: Sólyom Péter

A Sólyom SC kick-box egyesület elnökeként és mentőtisztként egyaránt segíteni szeretne másokon, Sólyom Péter története megmutatja, hogyan kovácsolhatunk előnyt a hátrányokból.

0

Sólyom-Péter-300x163 Mentősök a sportban: Sólyom Péter

Tankcsapdás nyelven szólva alföldi gyereknek vallja magát, ezer szállal kötődik Sárrétudvarihoz, most mégis a cívisvárosban találkoztunk Sólyom Péter mentőtiszttel. Az apropó természetesen a sport, Péter ugyanis „civilben” a róla elnevezett Sólyom SC kick-box egyesület elnöke és edzője, ahol évek óta kitűnő műhelymunka zajlik.

„Világéletemben testnevelő tanár akartam lenni, s bár a tanulási nehézségek ebben megakadályoztak, az élet végül a kick-box révén kárpótolt – tekintett vissza az Országos Mentőszolgálat munkatársa, aki diszlexiájáról is őszintén beszélt. – Nem voltak könnyű évek, amiket a szakközépiskolában töltöttem, folyamatosan marcangoltam magam, amiért nem tudtam jól teljesíteni és a tanárok céltáblájává váltam. Amikor kiderült, hogy diszlexiás vagyok, némileg megkönnyebbültem, az engem körülvevő emberek is megértőbbé váltak velem, azóta pedig a főiskolát is sikerült élvégeznem. Egészségügyi irányban tanultam tovább, nekem a sport után ez jelentette a B-tervet, 1992-ben pedig megüresedett egy hely a püspökladányi állomáson, ekkor kezdődött a mentős karrierem. Idővel a szakápolói képesítést is megszereztem, s immár harminc éve minden reggel azért kelek fel, hogy embereken segíthessek.”

Sólyom Péter elmondása szerint már gyerekkorában is aktívan sportolt, a kick-boxszal azonban csak krisztusi korba lépve ismerkedett meg.

„Harminchárom esztendős voltam, amikor a kilenc éves lányom révén megismertem a sportágat – mesélte nem mindennapi történetét a mentőtiszt. – Némileg meglepődtem, hogy pont ezt választotta, veszélyes sportnak tartottam, de örömmel vittem le az edzésekre, idővel pedig engem is rávettek a többiek, hogy csatlakozzak. Azóta mindkét lányom kick-bokszol, 2013-ban egyesületet alapítottunk Sárrétudvariban, 2018-ban pedig Sólyom SC néven működünk. A feleségem is csatlakozott hozzánk, a papírmunkát ő végzi, míg a szakmai vezetésért magam felelek. Elsősorban utánpótlással foglalkozunk, ugyanis községünkben nincs középiskola, a továbbtanulás miatt hamar elköltöznek a fiatalok. A gyermekeket kizárólag light kontaktban indítjuk, ugyanis így kisebb a sérülésveszély, az edzések pedig a kondíció és az erőállapot javításáról és a technikai finomságok elsajátításáról szólnak.”

Az alig háromezer lelket számláló Sárrétudvariban mára az egyik legnépszerűbb sportággá vált a kick-boksz, a Sólyom SC tömegbázisa folyamatosan növekszik.

„Minden kezdet nehéz, de szerencsére azóta töretlen a fejlődésünk, amit többek között a mentőszolgálat támogatásának is köszönhetünk. A koronavírus-járvány mentősként lelkileg és fizikailag egyaránt megterhelő, így ebben a helyzetben különösen fontos a kikapcsolódás, amit számomra a sport jelent. Boldoggá tesz, ha valamit átadhatok a gyermekeknek az évek során felhalmozott tudásból, nem csak a versenyekre, de az életre is igyekszünk felkészíteni a növendékeinket. Az egészségünk, testi és lelki épségünk megőrzése minden korábbinál fontosabbá vált, így a kick-boksz mellett rendszeresen futok, az ötvenhez közeledve is szeretnék jó formában maradni. Ezek kortalan sportágak, a legkisebbektől a veteránokig bárki űzheti őket, csak az elszántság kell hozzá. A kicsiknél nagyon fontos a szülői támogatás, a mai világban sokat ülnek a gyermekek a számítógép előtt, ezt a folyamatot kellene valahogy megakadályoznunk” – zárta gondolatait Sólyom Péter.

P.G.