Papp László: „Debrecen nagyon magasra tette a lécet”

Debrecen város polgármestere szerint idén a Magyar Kupa volt csapataink terepe, az élsportolók sikerei mellett pedig a szabadidősport terén is kézzel fogható az előrelépés. Dr. Papp Lászlóval értékeltük a mögöttünk hagyott naptári esztendőt.

0

COD_6431-Edit-300x169 Papp László: „Debrecen nagyon magasra tette a lécet”Fotó: Papp László/magánarchívum

Visszatekintve az elmúlt egy évre, mennyire elégedett a debreceni sportolók teljesítményével, maradt-e esetleg Önben hiányérzet?

A debreceni identitásnak mindig is fontos része volt a sport. Büszkék vagyunk azokra a sikerekre, amiket sportolóink és csapataink elérnek, különösen, ha mindez nemzetközi szinten történik. Ezért 2021-ben természetesen az olimpiával kell kezdenünk ezt a felsorolást. Óriási eredménynek tartom, hogy nyolc debreceninek szurkolhattunk a tokiói játékokon, és abszolút pozitívan látom a teljesítményüket. Mindannyian méltóképpen képviselték a várost, ráadásul az olimpia egyik legszebb pillanata is „a miénk volt”, amikor Kozák Luca felsegítette és vigasztalta a hozzá hasonlóan eleső versenytársát. De sok örömünk volt idén a csapatsportágakban is, ahogyan már megszokhattuk, hiszen továbbra is Debrecen az a vidéki város, ahol a legtöbb elsőosztályú sportcsapat játszik. Nagyon fontos volt, hogy a tavalyi kiesés után a Loki azonnal visszajutott az NB I-be, ráadásul bajnokként. Az őszi félszezonnal kapcsolatban már nem lehetünk teljesen elégedettek, hiszen volt néhány mérkőzés, ahol kötelező pontokat veszített el a csapat. Ezzel együtt az NB I-ben szerepel az együttes, és Joan Carrillo vezetőedzővel remélhetőleg sikerül stabilizálni a teljesítményt, ez a szezon pedig egy hosszútávú építkezés kezdete lesz. De a labdarúgáson kívül is volt mit ünnepelnünk a naptári évben. Érdekes módon három látványsportágban is a Magyar Kupa volt a debreceniek terepe: a DVSC női kézilabdázói, illetve a DEAC férfi kosárlabdázói győzelemmel felérő ezüstérmet szereztek, míg a DEAC jégkorongcsapata meg is nyerte a sorozatot. Az egyetemi klub egyébként is nagyon sikeres évet zárt: több szakosztálya is történelme legjobb szezonját futotta. És ezek még csak a kirakatcsapataink, azt szinte lehetetlen felsorolni, milyen sok szép pillanata volt még ennek az évnek. Úgyhogy hiányérzetem leginkább csak amiatt lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt sajnos elég sok meccset rendeztek zárt kapuk mögött.

Idén is rangos nemzetközi és hazai eseményeknek adott otthont városunk. Hogy látta, a szervezők, az előző évekhez hasonlóan, ezúttal is maximálisan teljesítettek?

Abszolút! Debrecen nagyon magasra tette a lécet a világversenyek szervezésében, amit elsősorban az bizonyít, hogy számos visszatérő sportágunk van. Vegyük például a 3×3-as kosárlabdát: természetesnek tartjuk, hogy minden évben van legalább egy világversenyünk a Kossuth téren, pedig ez valójában óriási sportdiplomáciai siker. Nagyon sok város szeretne a helyünkre lépni, de a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség minden alkalommal megerősíti, hogy Debrecen helye betonbiztos a versenynaptárban. Kiválóak a tapasztalataik az elmúlt évekből, és ez erősebb, mint bármilyen lobbitevékenység. De nagyon fontos a jó kapcsolat a hazai szövetségekkel is. A legtöbb sportágban a világ- és Európa-bajnokságok rendezési jogát országok kapják meg, ha pedig hazánk sikeresen pályázik, akkor a honi szövetség dönt arról, hogy mely városokban rendez meccseket. Így vagyunk rendszeres házigazdái nemzetközi kézilabda-, kosárlabda-, vagy éppen rövidpályás gyorskorcsolya eseményeknek. 2021-ben a legnagyobb kihívást a rendezvényszervezés területén az egészségügyi biztonság megteremtése jelentette. A szervezők felelősségteljes intézkedéseinek köszönhetően ilyen szempontból is jól vizsgáztunk, pedig volt itt Bocskai Ökölvívó Emlékverseny, férfi vízilabda világliga, short track világkupa, salakmotor viadal, illetve 3×3-as-, és nagypályás kosárlabda világesemény is, és ezek még csak a nemzetköziek. Nagyon nagy eredmény, hogy egyiken sem kellett meccseket halasztani, és minden sportoló egészségesen távozott Debrecenből.

Debrecen vezetése nagy figyelmet fordít a szabadidősportra, több, a lakosok számára épített sportparkot adtak át 2021-ben. Mindent sikerült megvalósítani, amit erre az évre terveztek?

Ezt a témakört tágabb kontextusban kell értelmeznünk. A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar végzett egy kutatást a debreceniek általános egészségi állapotáról. Ebből az derült ki, hogy a legnagyobb kockázati tényezőt a mozgásszegény életmód jelenti. Ennek megoldására már régóta foglalkozunk: évekkel ezelőtt elkezdtük megteremteni annak a feltételeit, hogy aki szeretne sportolni, az ingyenesen, jó körülmények között tehesse ezt meg az év bármely időszakában. Most ott tartunk, hogy 35 sportpálya, 30 szabadtéri kondipark, és több mint 80 játszótér áll a debreceniek rendelkezésére, hiszen ne felejtsük el, hogy a mozgás népszerűsítése már egészen kicsi korban elkezdődik. Így gyakorlatilag minden városrészt lefedtünk. Csak idén a Zöld Város Program részeként a Tócóvölgy és a Sóház városrészekben készült el új kondipark, az Újkertben kilenc sportpályát építünk vagy újítunk fel, ez a fejlesztés a végéhez közeledik, míg a Liget téren egy futókört alakítottunk ki. És hogy ne csak az infrastruktúra legyen meg, ezeket a helyszíneket meg is töltjük élettel a „Mozdulj, Debrecen!” program révén, így rendszeresen szakemberek vezetésével lehet tornázni vagy éppen sétálni. Ezt kiegészítve a szintén folyamatosan megszervezett szűrővizsgálatokkal azt várjuk a programtól, hogy javuljon a debreceniek életminősége és egészségi állapota.

Milyen fejlesztések várhatóak a következő esztendőben?

Szerencsére a sportinfrastruktúra tekintetében kifejezetten jó helyzetben vagyunk. A legtöbb létesítményünket a Debreceni Sportcentrum üzemelteti, akik nagy tapasztalattal és a jó gazda gondosságával folyamatosan odafigyelnek ezek állapotára. A DSC minden évben hajt végre kisebb-nagyobb fejlesztéseket a sportcsarnokokban, a jégcsarnokokban és az uszodában, amik javítják a sportolók és a nézők komfortérzetét, vagy ha nem is mindig látványosak, de mindenképpen szükségesek. Arra is büszkék lehetünk, hogy az ezeket használó klubok maguk is mindent megtesznek a fejlődésért. Így bővült például a Jégcsarnok egy új szárnnyal a Debreceni Hoki Klub aktív közbenjárásával, TAO-forrásból, és a Hódos Imre Sportcsarnok átfogó felújítása is gyakorlatilag lezárult, közel 1 milliárd forintból, a DVSC társasági adó-, illetve akadémiai támogatása révén. És külön meg kell említenünk a Főnix Arénát, amely 2020 egyik legnagyobb volumenű fejlesztése volt a városban, nemcsak a sportot tekintve. Az itt megvalósult beruházás részeként számos háttérmunka zajlott, amik elengedhetetlenek voltak a létesítmény további zavartalan működéséhez, de a nézők számára is teljesen új vizuális élményt nyújt az aréna. Erre azért volt lehetőség, mert Debrecen rendező város lesz a januári férfi kézilabda Európa-bajnokságon, és a csarnoknak igazodnia kellett az európai szövetség előírásaihoz, így a 2,5 milliárd forintos beruházás teljes egészében a magyar állam és a Magyar Kézilabda Szövetség finanszírozásával valósult meg. Az előttünk álló esztendőben jelen állás szerint két beruházás emelkedik ki. Jól halad a pallagi velodrom előkészítése, sőt, a leendő épület szomszédságában kialakított velopark első üteme már közel van a befejezéshez, a pályát néhány héten belül birtokba vehetik a kerékpárosok. A velodrommal és a köré épülő egységekkel egy nemzetközi szintű komplexum jön majd itt létre, ahol reményeink szerint más sportágak, például az atlétika képviselői is megtalálják az edzéslehetőségeket. A másik pedig egy nagyon régóta várt fejlesztés, ami 2022-ben végre megvalósul: a Tócóvölgyben megépül az Extrémsport Park, ahol a BMX, a triál, a dirtjump, a gördeszka, a görkorcsolya, valamint a roller sportágak kedvelőit is igyekszünk kiszolgálni. Itt a kezdőktől a gyakorlott extrémsportolókig mindenkire gondoltunk, ezért tényleg egy nagyon nagy hiányt pótoltunk ezzel.

Sokat tettek azért, hogy a tanintézmények diákjai számára biztosítsák a megfelelő sportolási lehetőségeket. Milyen létesítmények kerültek átadásra és mik a jövőbeni tervek?

Debrecenben az oktatás stratégiai kérdés. Több mint 70 ezer „diákunk” van bölcsődétől a felsőoktatási intézményekig, és szeretnénk is mindenki számára a lehető legjobb feltételeket biztosítani az infrastrukturális lehetőségek terén. Azt azonban látni kell, hogy az önkormányzatok a törvény értelmében nem lehetnek fenntartói iskoláknak, így közvetlenül mi is „csupán” 12 bölcsődénk és 33 óvodánk mintegy 7 ezer gyermekére vagyunk hatással. Ezen intézmények többségében egyébként volt nagyobb volumenű fejlesztés az elmúlt tíz évben, és jó példaként sorolhatjuk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, valamint az Ovi-Sport Alapítvánnyal való együttműködéseinket, amelyek révén számos óvodánk udvarán műfüves sportpálya áll a gyerekek és a pedagógusok rendelkezésére. Ezenfelül biztosítani tudjuk azt, hogy az önkormányzati fenntartású sportlétesítményeket minden debreceni gyermek használhassa. Így például a szűkös kapacitás ellenére is igyekszünk megoldani, hogy az uszodáink és medencéink, illetve a jégcsarnokok rendelkezésre álljanak az óvodás és iskolás csoportok számára, függetlenül attól, hogy az önkormányzat, a Debreceni Tankerületi Központ, a Debreceni Szakképzési Centrum, a Debreceni Egyetem, vagy valamely egyház fenntartásában működő oktatási intézményről van szó. Szerencsére minden említett szervezetről elmondható, hogy hasonlóan konstruktívak a fejlesztésekkel kapcsolatban, ennek az együttműködésnek az eredménye számos új és felújított sportpálya, tornaterem vagy éppen multifunkciós csarnok, amik az elmúlt években megvalósultak a városban. Azt gondolom, hogy egyenletesen és dinamikusan fejlődnek a debreceni oktatási intézmények, beleértve a sportinfrastruktúrát is.

Sportolóink 2022-ben is számos nemzetközi és hazai versenyen mérettetik meg magukat. Mit vár a következő esztendőtől?

A legfontosabb reményem, hogy 2022-ben végre le tudjuk győzni a koronavírus-járványt, és sportolóink biztonságban, nézők előtt játszhatnak mind idehaza, mind pedig külföldön. Másodsorban jogos elvárásnak tartom, hogy magatartásukkal és teljesítményükkel méltóképpen képviseljék Debrecent a pályán és azon kívül is. Minden évben jelentős összegekkel támogatjuk a debreceni sportolókat és csapatokat, ezért elvárható, hogy tisztességesen felkészülve, mindent tegyenek meg a sportszerű győzelemért, és az utolsó pillanatig a tőlük telhető legjobb teljesítményt nyújtsák. Hogy ez mire elég az ellenfelekkel szemben, az már nagyon sok összetevőn múlik, ezért nem lenne igazságos az elégedettségünket konkrét eredményekhez kötni, de a sportpályákon példaképeket szeretnénk látni, akiket nyugodt szívvel állíthatunk a debreceni gyerekek elé. Szurkolóként természetesen én is megfogalmazom az elvárásaimat minden szezon kezdetén, de az talán nem lenne szerencsés, ha polgármesterként nyomást helyeznék a játékosokra, edzőkre, sportvezetőkre. Maradjunk annyiban, hogy a csapatsportágakban minimális cél a jelenleg első osztályú együtteseink bennmaradása, hogy továbbra is minden látványsportágban legyen élvonalbeli csapatunk.

KZT