Battai Sugár Katinka: „rengeteg munka és verseny vár még ránk az olimpiáig”

Második olimpiájára készülhet a DEAC Fencing világbajnoka, ugyanis a magyar női kardcsapat az athéni világkupán megváltotta a repülőjegyét Párizsba. Dávid László tanítványa jó eséllyel, egyéniben is pástra léphet az ötkarikás játékokon.

0

strongbattai-sugar-katinka-gondolataiban-mar-motoszkal-a-parizsi-olimpiastrong-battai-sugar-katinka-300x160 Battai Sugár Katinka: „rengeteg munka és verseny vár még ránk az olimpiáig”Nagyon készült a Battai Sugár Katinkával felálló magyar kardcsapat az athéni világkupára, ugyanis a görög fővárosban akarták biztosítani a helyüket az ötkarikás játékokra. Kvertettünk végül a 7. helyet szerezte meg, ám ezzel is megváltotta jegyét Párizsba, a DEAC Fencing kiválósága készülhet második olimpiájára. – Úgy kezdtük a világkupát, hogy ott akarunk lenni az olimpián. Mindannyiunkon érződött, kicsit feszültebbek vagyunk, bár nem akartunk számolgatni, de azért mind a négyen matekoztunk. Verseny közben nem tudtuk, hol is állunk, a nap végén Laci (Dávid László, Sugi edzője – szerk.) mondta, hogy sikerült, ott leszünk Párizsban. Hatalmas volt az öröm, boldogan és könnyes szemmel öleltük meg egymást. Lekerült a teher a vállunkról, Belgiumban már csak az volt a cél, hogy megtartsuk 2. helyünket a világranglistán. Bár fáradtak voltunk, felszabadultan vívtunk és elértük a kitűzött célt – fogalmazott a debreceni kardtündér.

Sugi 2021-ben, Tokióban debütált az olimpián, akkor csak csapatban lépett pástra, Párizsban jó eséllyel egyéniben is megmérettetheti magát. – Mivel megvan a csapatkvóta, így egyéniben három vívó indulhat az olimpián, bízom abban, az egyik én leszek – mondta világbajnokunk. Mestere pedig halkan megjegyezte: milyen szerény, világkupa győzelemmel és vb ezüsttel reméli, hogy ő indulhat. – Második olimpiámra készülhetek, az elsőnél a tapasztalatszerzés volt a cél. Az ötkarikás játékokat beárnyékolta a pandémia, el voltunk szigetelve, nézők sem lehettek a vívócsarnokban, igazán nem érezhettem, milyen is az olimpia hangulata. Párizsban biztos, hogy más lesz, nagyon várom már, hogy ott lehessek. Még soha nem jártam a francia fővárosban, nem tudom, lesz-e lehetőségünk rá, de a nevezetességeket mindenképp szeretném megnézni – folytatta a DEAC kiválósága.

Versenyekkel teli, fárasztó hónapok vannak pengeforgatónk mögött, szinte minden héten pástra kellett lépnie. Most viszont már a pihenésé a főszerep. – Az elkövetkező két és fél hét a pihenésről szól, háttérbe szorul a vívás, de fizikálisan igyekszem szinten tartani magam. Utána viszont rengeteg munka és verseny vár még ránk az olimpiáig – fogalmazott Dávid László tanítványa, mesterétől azt is megtudtuk, április végén edzőtáborral kezdik a felkészülést. – Most az a fontos, hogy Sugi regenerálódjon, a pihenés alatt én sem zavarom szakmai dolgokkal. Viszont egy kő kemény négy hónap vár majd ránk, sok versenyen fogunk indulni. Nagy volt a nyomás, az elvárás egy kétszeres világbajnok a csapattól, de teljesítették a célt. Azt szeretnénk, hogy a lányok jól érezzék magukat, ez kétszer, Kairóban és Milánóban megvolt, bízom abban a harmadik Párizsban lesz – mondta mesteredzőnk.

Tokióra, finoman fogalmazva, nem a legideálisabb körülmények között készülhetett kiválóságunk, aki azt is elárulta, az olimpia után mivel lenne elégedett. – Mióta a DEAC családjába tartozunk, minden feltétel adott a minőségi munkához. Az elkövetkező hónapokban a tanulás háttérbe szorul, de az egyetem minden segítséget megad, hogy majd a vizsgákon is jól tudjak teljesíteni. Magamtól azt várom, hogy magabiztosan és határozottan vívjak, egyéniben, ha én leszek az egyik induló, minél jobban teljesítsek. Egy kétszeres világbajnok csapattal szemben nem az az elvárás, hogy a részvétel a fontos, de nem szeretnék jósolgatni. Mindent meg fogunk tenni a minél jobb eredményért, meglátjuk, ez mire lesz elég. Ha majd úgy tudnék visszagondolni az egész felkészülésre és az olimpiára, hogy mindent megtettem, a munkát maximálisan beleraktam, akkor elégedett lennék – zárta mondandóját Battai Sugár Katinka.