Becsky András: „A debreceni atlétika a csúcsra ért”

Vidéki klub még sohasem adott annyi sportolót atlétikai világbajnokságra, mint a nemrég befejeződött budapesti eseményre. A DSI Debrecen kiválóságai a világ előtt tették le névjegyüket, tegyük hozzá sikeresen.

0

5432-300x162 Becsky András: „A debreceni atlétika a csúcsra ért”Fotó: Molnár Péter/HAON

Büszkék is vagyunk rájuk – mondta Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője. – Debrecen és vele együtt egyesületünk feliratkozott a hazai legnagyobb klubok közé. A jövő évi, párizsi olimpia igazán mérföldkő lesz életünkben, de ott sem szeretnénk csalódást okozni.

Menjünk sorban, elemezze kérem a tíz nap során látottakat, elsősorban saját sportolóinak oldaláról.

Senkit sem kívánok kiemelni, mert azt gondolom a válogatottjaink tőlük tehetően beleadták teljesítményükbe, ami bennük volt. Kezdjük a rúdugró Klekner Hangával.

Aki mindössze öt centiméterrel maradt le az országos csúcstól.

Talán nem is ez a lényeg. 450 centiméteres fantasztikus egyéni csúcsot ugrott, ezzel pedig elégedettek lehetünk. Óriási drukk volt benne, nekem elmondta. Ennyi ember előtt, ilyen fantasztikus hangulatban még nem szerepelt. Teljesen meghatódott, akkora vastapsot kapott. Végül a 18. helyen zárt.

A női gerelyhajítás sokáig magyar sikerszám volt.

Igen, olimpiai bajnok is akadt, gondoljunk csak Rudasné, Antal Mártára. Mára átíródott ez a szám. Szilágyi Réka 56 méter 21 centit dobott, így a huszadik helyet gyűjtötte be.  Elhúzódott váll sérülése is akadályozta a jobb eredményben. Sok év van még a pályafutásából, rendkívül jó versenyzői alkat, rengeteg örömöt szerezhet Debrecennek a következő években.

A férfi magasugrás igazi show lett a végére.

Köszönhetően az olasz győztesnek, meg a kiváló, ezüstérmes bahreini srácnak. Azért a mi fiunk sem szégyenkezhet. Török Gergő harmadik lett az Universiadén. Ez óriási teljesítmény. Ő is a jövő embere. A mostani 214 centi a 32. helyre predesztinálta, de sokkal nagyobb tudású ugró. Ezt mondta róla edzője is.

És akkor a két gátas.

Ők külön kategória, igazi, nemzetközi hírű sportolók. Kerekes Gréta az egész vb legerősebb mezőnyében futott. A 100 gát embert próbáló küzdelmében a 32. helyen zárt. A 13.09 jó eredmény, valljuk meg, csoda lett volna a középdöntőbe jutása. És akkor tegyük hozzá, nagyszerűen futott annak a 4×100-as váltónak a tagjaként is, akik új országos csúcsot értek el. Kozák Luca mindössze négy századdal maradt el saját legjobbjától. Nála volt az a zavaró esemény, amikor a mellette futó amerikai lány elesett. Sokan mondják, óvni kellett volna, mert a figyelem elvonása a baleset miatt, olyan tényező, ami elgondolkodtatta volna a zsűrit. Suba Lászlóék nem óvtak, nem is biztos, hogy helyet adtak volna nekik. Luca a 12,73-mal biztos párizsi résztvevő. Ott aztán minden előfordulhat. Valljuk meg, ha most Pesten döntőbe jut, az óriási, és váratlan opció lett volna.

Tehát elégedett?

Mindenképpen. Egész héten a versenyek alatt trópusi meleg volt, lent, a katlanban még forróbb. A debreceni atlétika a csúcsra ért. Köszönet érte az edzőknek, a segítőknek, mindenkinek. Most már 2024-re, a párizsi olimpiára fókuszálunk. Elégedett lennék, ha a várost ott ismét legalább öt sportoló képviselné.

W.Gy.