Cégek a debreceni sportban: Barabás Étterem

Barabás Zoltán az utóbbi években a sporttámogatás tekintetében háttérbe vonult, de elmondása szerint ez valószínűleg csak átmeneti állapot. A Debreceni Sportéletnek adott interjúban Zoltán felelevenítette a legmókásabb szurkolói történetét, elárulta, miért szakadt el a honi futballtól, valamint vezetői habitusát is jellemezte.

0

HGY1419small-300x200 Cégek a debreceni sportban: Barabás Étterem

Köztudott, hogy nagy DVSC-szurkoló. Mikor kezdődött a „szerelem”?

A sport mindig meghatározó szerepet töltött be az életemben, akár pozitív, akár negatív értelemben. Amikor Debrecenbe költöztem, közel kerültem a csapathoz, valamint a játékosok nagy részéhez. Többek között Sándor Csabával, Nagy Lajossal, Szikora Misivel, Benyó Sanyival, Dombi Tibivel, illetve Dan Lacival kerültem baráti kapcsolatba. Gyakorlatilag nem lehetett elképzelni nélkülem futballmérkőzést. Nem csak a hazai találkozókra jártam, Égerházi Petivel, Bács Zolival, Dankó Zolival és a kihagyhatatlan, Lófejjel az ország szinte minden pontjára elkísértük a Lokit. A túrák során felejthetetlen történetekkel gazdagodtunk. A Loki-páholy megalapításáig mindig a B-középbe jártam. A szurkolótársakkal megmaradt a jó kapcsolat, ugyan nem beszélünk napi szinten, de ha találkozunk, elkezdünk anekdotázni.

Van olyan vicces sztori, amit a mai napig felemlegetnek?

Zalaegerszegre utaztunk egy teremtornára, ahová Lófej úgy jött velünk, hogy a felesége nem tudott erről. A tévé közvetítette az eseményt, és ő három napon keresztül a zászló mögül, két lyukon át nézte a meccset azért, hogy ne bukjon le.

A piros-fehérek idei szerepléséről mi a véleménye?

A magyar futballtól eléggé eltávolodtam. Eljutottam odáig, hogy irritálnak a honi találkozók, és nem tudok azonosulni azzal a morális háttérrel, ami a futballistákat jellemzi. A Lokitól nem szakadtam el teljesen, követem az eredményeket.

Úgy tudom, a Barcelona sem „hagyja hidegen”.

Valóban, a katalán alakulattal gyerekkorom óta szimpatizálok. Fiatal koromban Johan Cruyff volt a példaképem rá néztem fel játékintelligenciája és emberi tulajdonságai miatt. Ugyan az üres Nou Campban már jártam, de Barca-meccset még nem láttam a helyszínen. Az élet nagy ajándéka a sporton belül az lenne, ha a DVSC ismét bejutna a BL-be, és összekerülne a Barcelonával.

A futball mellett a kézilabda sem állt Öntől távol.

Így igaz, a kézilabda is rabul ejtett. Nem csupán drukkerként kötődtem a sportághoz, a cégem tizenöt évig kistulajdonosa volt a DVSC-nek.  A legnagyobb élményeket a kézilabdának köszönhetem, a Loki norvégiai EHF-kupa győzelme kitörölhetetlen emlék marad számomra.

 Ha már szóba hozta a szponzori tevékenységet, manapság mely sportágakat karolja fel?

Jelenleg nincs szponzori vagy üzleti kötődésem a sporthoz, de nem zárkózom el attól, hogy a jövőben újra visszakerüljek a vérkeringésbe. 1989-ben indítottam be a vállalkozásomat, és már a kezdetekkor szponzoráltam a sportot, a kulturális eseményeket, valamint a művészeti ágakat. Büszkeséggel tölt el, hogy a város mecénása díjat is megkaptam a sport és a kultúra területén végzett tevékenységemért. Úgy gondolom, ha valaki megfelelő életvitel mellett tud támogatni jó ügyeket, kötelessége ennek eleget tenni.  Magyarországon a mecenatúrának még nincs nagy hagyománya, de szerencsére fejlődést tapasztalok.

IMG_1848-300x225 Cégek a debreceni sportban: Barabás Étterem

A vendéglátást szintén fontos szerepet játszik az életében.

Igen, már hetedikes koromban eldöntöttem, hogy ezt a szakmát akarom űzni, ami mindent elárul. Egyik alapelvem, ha az ember csinál valamit, azt teljes odaadással, hittel és szeretettel tegye. A gazdasági válság előtt nyolcvan fő volt a személyzet létszáma, most a tanulókkal együtt kb. ötvenen vagyunk. Egy vállalkozás életében mindig vannak hullámvölgyek és csúcspontok, ezeknek a feldolgozása rendkívüli jelentőséggel bír. A magyar gazdaság sajnos eléggé kiszámíthatatlan, így nehéz előre tervezni, és mindig érhetik az embert meglepetések.  A legfontosabb célnak az állandó megújulást tartom.

Milyen főnöknek tartja magát?

Ha multinacionális szemmel vizsgálom magam, nem tartozom a jó vezetők közé. Nálam az ajtó fizikális értelemben is mindig nyitva áll, ez azt jelenti, hogy bárki, bármikor elmondhatja a problémáját, amire igyekszünk megoldást találni. Vállalkozásom nagy családként működik.

A szabadidejét mivel üti el?

Sok időt töltök a kutyámmal a Vizslával, emellett szeretek kirándulni. Nagy borbarát vagyok és sok sok bortúra van bejegyezve az éves naptárba. Körülbelül negyven országban jártam már, Amerikán kívül minden kontinensen megfordultam. Ha minden a terveim szerint alakul, a következő úti cél Skócia lesz, de Ausztráliába is szeretnék hamarosan visszatérni.

B.Á.