Cégek a debreceni sportban: Felföldi Édességgyártó Kft.

A Felföldi Kft. az édességgyártás egyik birodalmának számít hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A cég tulajdonosát, Felföldi Józsefet sporttal való kapcsolatáról és üzletről egyaránt kérdeztük, de természetesen nagy szenvedélyét, a zenét sem hagyhattuk szó nélkül.

0

felföldi2-225x300 Cégek a debreceni sportban: Felföldi Édességgyártó Kft.

A Felföldi Kft. révén támogatóként segíti a DVSC labdarúgócsapatát. Mennyire áll közel Önhöz a jelenlegi együttes?

Nagyon szeretem a Lokit, és persze támogatom is. Így nagy örömmel tölt el, hogy idén ébredezik a gárda. Herczeg András jó kvalitású edző, ezt a nemzetközi porondon elért sikerei remekül mutatják. A meccsek hangulatát is élvezem, így nem idegen tőlem, hogy időnként kimenjek a stadionba, és testközelből figyeljem az eseményeket. Bár az a legjobb, amikor tömve vannak a lelátók. Így van bennem hiányérzet, amiért manapság kevesebben járnak a találkozókra.

S mely sportágak azok, amelyek számításba jönnek, ha mozgásra kerül a sor?

Gyerekként röplabdáztam és fociztam, utóbbi révén iskolás koromban megyeválogatottságig is eljutottam, és bár a szemem miatt a későbbiekben korlátozva voltam benne, mindig a futball számított az elsőszámú, imádott sportágamnak. De nem csak a versenysport áll közel hozzám, hiszen mindig szerettem túrázni, hegyet, sziklát mászni, hisz olyankor jó levegőn, természetben vagyok, ami megnyugtat, kikapcsol. Régebben teniszeztem, nagyon szerettem szerválni, és természetesen követtem a nyolcvanas évek nagy ászait, így például Borgot, McEnroe-t, később Beckert. Miután abbahagytam a játékot, ez az érdeklődés változott.

Szemmel láthatóan jó erőnlétnek örvend. Feltételezem, a sűrű napirend ellenére a mozgás manapság is fontos szerepet játszik a mindennapjaiban.

Úgy gondolom, ha nem mozognék rendszeresen, meg is bolondulnék. Bár fiatalabb koromban még ötszázasával nyomtam a fekvőtámaszokat, ma már hatvan és száz között általában megállok, de számomra fontos a jó kondíció, így a mai napig edzem magam. Van egy termem, amelyben gyakran mozgatom a súlyokat. Emellett sokat biciklizek, futok, gyalogolok.

Köztudott tény, hogy másik nagy hobbija a zene. Dalai nem csak dallamvilágukban, hanem üzenetükben, mondanivalójukban is rendkívüli súllyal bírnak. Példának okáért, a 2017 júniusában megosztott Brexit Balett nemzetközi körökben is komoly elismertségre tett szert. Ez alighanem már több, mint hobbi.

Nekem a zene a mindenem. Ez a szenvedély már idestova 1969 óta tart. Ám annak idején azt mondták nekem, a zenei pályához érdemes lenne pirosra festenem a hajam, és fülbevalót berakatnom, magyarán teljesen át akarták szabni a karakterem. Persze, én ebbe nem mentem bele, hiszen autonóm emberként nem tűröm, ha valaki megmondja nekem, mit hogyan csináljak. Ellenben a zene iránti lelkesedésem, elkötelezettségem soha nem hagyott alább. A techno kivételével minden irányzatra nyitott vagyok, a könnyedebb lélegzetvételűektől egészen a komolyabb műfajokig. Nemrég, mintegy 3-4 hónapja pedig úgy döntöttem, amerikai énekeseket kérek fel, hogy énekeljék el a dalaimat.

No, de essen némi szó az édességgyártásról is, mellyel tudomásom szerint egy véletlen folytán került kapcsolatba.

Egy barátom elhunyt autóbalesetben, és a családja segítése érdekében vettem tőlük egy nagy bronzüstöt. Ám teljesen laikus voltam az édességgyártás témakörében, így eleinte fogalmam sem volt, hogy mire használható. Mígnem 4-5 évvel később egy édességipari szakember felvilágosított, hogy ez bizony egy drazséüst, mellyel cukorkát lehet gyártani. Ez egy betonkeverőhöz hasonló szerkezet, azzal a különbséggel, hogy bronzból van. Ma már ahhoz hasonló gépből mintegy hatvan darab található az üzemben.

felföldi1-225x300 Cégek a debreceni sportban: Felföldi Édességgyártó Kft.

                                                                                                                          Felföldi József a fiaival

Vállalkozása ma már az édességgyártás fellegváraként aposztrofálható. Töretlen volt a fejlődés?

Annak idején, a szocialista rendszer ideológiai kötöttségei mellett meglehetősen szűk volt a mozgásterem, de mindig megtaláltam a módját annak, hogy érvényesüljek az üzleti életben. Mindemellett elmondható, hogy kihívásokkal a mai napig szembe kell néznünk, így a kitartás elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, és sikeresek legyünk. Szerencsére az állandó fejlesztéseknek köszönhetően üzemünk gyártókapacitása jelentősen bővült, árbevétele pedig a 2013. évi 2.6 milliárd forintról 2017-re 3.8 milliárd forintra nőtt. A dinamikus növekedés ebben az esztendőben tovább folytatódik, a termelési igény bővülésével együttesen további munkaerő-állomány növekedésre készülünk.

Van ennél fentebb?

Természetesen, folyamatosan terjeszkedünk. Egyébiránt a Felföldi-termékek 98%-át exportáljuk, hiszen célom egy olyan élelmiszeripari márka kiépítése, mely a világ legkülönbözőbb pontjain élő embereknek egyaránt eszébe juttatja Magyarországot.

Felföldi József életfilozófiája, gondolatai, és történetei valamennyi érdeklődő számára elérhetők a „Joseph Felföldi” facebook-oldalon. Az ott megosztott tartalmak sokrétűségét híven tükrözi, hogy röpke két hónap alatt több, mint nyolcezer követőre tett szert.

T.S.