Cégek a debreceni sportban: Hajdúhús 2000 Kft.

Papp István ereiben évtizedek óta piros-fehér vér csörgedez, Loki-szurkolóként rengeteg élménnyel gazdagodott. A Hajdúhús 2000 Kft. tulajdonosa egy saját csapattal is büszkélkedhet, az IPA Police Columbo különböző nemzetközi megmérettetéseken tette már le a névjegyét.

0

papp-istván Cégek a debreceni sportban: Hajdúhús 2000 Kft.

Információm szerint már egészen fiatalon „megfertőződött” a labdarúgással.

Igen, Nyíradonyban születtem, és közel laktunk a focipályához, ahol nagyon sok időt töltöttünk. A hétvégi meccsek előtt segédkeztünk, például a vonalakat megfestettük, cserébe a gondnok bőrlabdát adott nekünk. Emellett bármivel képesek voltunk futballozni, rongylabdával is játszottunk. Az általános iskolában a foci mellett kézilabdáztam, később szertornáztam, állítólag tehetséges is voltam benne.

Aztán a középiskolás éveit már Debrecenbe töltötte. Mióta szurkol a Lokinak?

A nővéremnél laktam, és Miklós sógorommal jártunk a csapat mérkőzéseire, az első meccsélményem 1968-hoz köthető. Hatalmas élményként marad meg a rendezett pálya és a lelátók látványa. Már a 60-as, 70-es években erős csapatot alkotott a DVSC, olyan gárdákkal vívtunk szikrázó rangadókat, mint a Kazincbarcika vagy az Ózd. Egy húsboltban kezdtem el dolgozni, ahová sok játékos járt be. A főnökkel megbeszéltem, hogy némelyik futballistának adjunk kedvezményt, cserébe ők jegyeket hoztak a találkozókra. Nagyon sok labdarúgóval – többek között Molnár Gyurival, Papp Józsival – jó viszonyt ápoltam. Pajkos Jancsival és Garamvölgyi Lajossal is barátok voltunk, Lajos többször elhívott a csapatfőzésekre, és örültem, hogy köztük lehettem. Garamvölgyi Lajost egyébként remek edzőnek tartottam, akit abszolút szívemberként tudnék jellemezni.

Szóba hozta a barátokat, így Herczeg Andrást mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Andrisék szembe laktak velünk, rá nem is csak barátként tekintek, számomra ő olyan, mintha a testvérem lenne. Gyakran beszélgetünk, és többször kikéri a véleményemet, továbbá a különböző problémákat is megvitatjuk. Amikor először kérték fel a Loki edzőjének, felhívott, én pedig arra biztattam, hogy vágjon bele. Meggyőződésem, hogy Andrisban igazi Loki-szív dobog. A nemzetközi porondon értékes tapasztalatokat szerzett, sokat fejlődött a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában. Az édesanyja egy tüneményes asszony volt, mai napig emlékszem arra, hogy édes drága Pistikének szólított.

A DVSC külföldi fellépéseire hogyan emlékszik vissza?

Négy-öt helyszínt leszámítva gyakorlatilag mindenhol szurkoltam a Lokinak. Ezek a túrák is óriási élményként maradnak meg. Splitben kis túlzással háborús állapotok dúltak a stadionban, és a második gól után a horvátok szinte felgyújtották a létesítményt.  Szófiában 2-1-re győztük le a Levszkit, Bodnár Laci bődületes gólt ragasztott, ezen a találkozón is jó érzés volt magyarnak lenni. Bulgáriában egyébként lerobbant a buszunk, de a rendőrök is segítettek nekünk, és velünk tolták a járművet. Az Anfield Roadon szintén szép meccset játszottak a fiúk a Liverpool ellen, nem nyuszi futballal rukkoltunk elő, ennek ellenére szépen helytálltunk. A 2016-os Európa-bajnokságra ugyancsak elutaztam, nagy örömet okozott a magyar válogatott teljesítménye. Hálás vagyok a jó Istennek, hogy ezeket a pillanatokat átélhettem.

20180721_115339-300x225 Cégek a debreceni sportban: Hajdúhús 2000 Kft.

Az előző szezonról mi a véleménye?

Herczeg András egyik törekvése, hogy a környék csiszolatlan gyémántjait az akadémiára csábítsa. Bátran nyúl a fiatalokhoz, akiknek szívügye a Loki. Szerencsére sok tehetségre számíthat, akiknek az akaraterejüket sem lehet kritizálni. Szépen sikerült a nemrég befejeződő idény, gratulálok a futballistáknak és a stábnak is. Amiatt kicsit csalódott vagyok, hogy a mostani játékosok már nem állnak olyan közel a drukkerekhez, és ezen változtatni kellene. Olyan programokat kellene szervezni, amelyeken kötetlen beszélgetésre nyílna lehetőség. Sajnos a mai profi világban főleg a pénzhajszolás került az előtérbe, a játékosok zöme 1-2 év után eligazol.

Az IPA Police Columbo elnökeként is szép sikereknek lehetett a részese.

Így igaz, kispályás csapatunkkal jártunk a világbajnokságon, ahol az előkelő kilencedik helyen zártunk. Nemzetközi tornákon is szerepeltünk, egyebek mellett Romániában, Hollandiában és Kassán is pályára léptünk. Jó játékosaink voltak, de közülük többen már az NB I-ben futsaloznak.

Kicsit elszakadva a sporttól mit érdemes tudni a Hajdúhús 2000 Kft.-ről, aminek a tulajdonosa és az ügyvezető igazgatója?

Ez egy debreceni húsipari cég, fő profilunk a sertésvágás, darabolás, csontozás, illetve a csomagolás. Rengeteg országba exportálunk, például Kanadába, Szingapúrba és Oroszországba, emellett multiknak is szállítunk húst. Üzemünkben 160 felnőtt dolgozik, rajtuk kívül 120 tanulónak is lehetőséget biztosítunk a tapasztalatszerzésre. A közeljövőben komoly fejlesztések lesznek, bővítjük a vágó, csontozó és a daraboló részleget is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Nyíradonyból indulva, egyszerű gazdálkodó család gyermekeként valóra tudtam váltani az álmomat, amiért keményen megdolgoztam.

A szabadidejét mivel tölti?

Szeretek meccsre járni, a foci mellett a kézilabda is érdekel. A barátaimmal és a családommal is különböző programokat szervezünk. Rengeteg cimborám van, így sűrűn mérlegelni kell, hogy melyik meghívásnak tegyek eleget. Nyíradonyba is hazajárok, tartom a kapcsolatot az ottani rokonokkal és ismerősökkel. Hívő, görögkatolikus ember vagyok, így vasárnaponta gyakran megyek a templomba. Imádkozok, hiszek Istenben, szerintem ő egyengette az utamat, hálát adok neki a családomért és az életemért.

B.Á.