Dávid László: „Sugi nagyon szereti a vívósportot”

Az Interfencing Debrecen Sport Club vívója, Battai Sugár Katinka sikert-sikerre halmoz, kadett és junior Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet, de már a felnőtt válogatottban is megcsillogtatta tudását. A Sugi becenévre hallgató kardtündérről kérdeztük edzőjét.

0

1L2A0052-300x200 Dávid László: „Sugi nagyon szereti a vívósportot”

Fotó: Matey István / HAON

Katinka nyolcévesen jött le először a vívóterembe, a balkezes kislányon már az első edzések után látszódott, van érzéke ehhez a sporthoz, gyorsan fejlődhet. A kezdetektől dolgozok vele, egy aranyos, szorgalmas, segítőkész gyereket ismertem meg személyében. Sugi nagyon szereti a vívósportot, minden áldozatra képes sportágáért. Azonnal feltűnt, egészen másként gondolkozik, mint korosztálya, most is érettebben áll a sporthoz, a munkához, az élethez, mint kortársai. Nagyon lelkesen dolgozott, nem lehetett neki olyan feladatot adni, amit ne végzett volna el boldogan, pedig a technikai alapok elsajátítása sokaknak unalmas. Fejlődése folyamatos, felfelé ívelő görbét mutatott, csak kisebb törések voltak benne – mesélte a kezdetekről Katinka edzője.

Nagyon jó versenyzőtípus, egy-egy vereség csak akkor viseli meg, ha jobb ellenfelénél, de olyan hibákat vét, melyeket nem kellett volna. Soha nem a múltat nézi, mi történhetett volna, tanul a hibákból és töretlen lelkesedéssel és intenzitással dolgozik tovább – jellemezte a debreceni kardtündért mestere.

Mint említettem, folyamatosan fejlődött, várható volt, egyre jobb eredményei lesznek, ezért növeltük az edzésszámot. Nagy munkabírású, a hét minden napján edz, miután idén bekerült a válogatottba. Heti öt alkalommal Debrecenben, kétszer pedig Budapesten készül. Elhivatottságát mutatja, hogy vállalta a kedd és a csütörtöki utazást a fővárosba. A tréningek mellett erőnléti edzővel és sportpszichológussal is dolgozik, mindezt iskola mellett. Kadett korosztályú, de már fix helye van a junior válogatottban, ráadásul háromszor szerepelt a felnőtt nemzeti csapatban. Az idei évben sikert-sikerre halmoz Sugi, megvédte magyar junior bajnoki címét, segoviai junior világkupán csapatban aranyérmet nyert, Porecben a kadett és junior Európa-bajnokságon a válogatott befejező embereként mindkét korosztályban az első helyen végzett, míg az athéni olimpiai kvalifikációs világkupán a felnőtt válogatott tagjaként a dobogó harmadik fokára állhatott fel – sorolta a jobbnál jobb eredményeket a vívóedző.

88197008_3473232426036564_141431387566637056_o-1-300x199 Dávid László: „Sugi nagyon szereti a vívósportot”

Fotó: Bizzi Team

Az iskolával kapcsolatos kérdésünkre az Interfencing Debrecen Sport Club edzője elmondta – A tanulást jól össze tudja egyeztetni a sporttal, ebből fakadó problémája még nem volt. Az Ady Endre Gimnázium diákja, mióta bekerült a válogatottba, egyéni tanrend szerint tanul. Ez azt jelenti, edzőtáborok, központi edzések, versenyek alkalmával nem tud megjelenni az iskolában, de a tanárok maximálisan partnerek, folyamatosan küldik számára a tananyagot. Természetesen, amikor tud, ott van az órákon, ilyenkor szinte mindig feleltetik, hogy meglegyen a kellő jegyszáma.

Sajnos a koronavírus-járvány mindent megváltoztatott, a szövetség azt kérte, akik a poreci Eb-n és az athéni világkupán voltak, azok maradjanak otthon. Sugi jelenleg önkéntes karanténban van, mint egyesületünk minden versenyzője, otthoni környezetben egyéni edzésterv alapján készül. Ez viszont teljesen más hatásfokú, mint a vívótermi foglalkozások – mondta a jelenről Dávid László. – Mivel egy 16 éves lányról beszélünk, kíváncsian várjuk, fejlődése hogy alakul a jövőben, természetesen az lenne a fő cél, hogy stabilizálja a helyét a felnőtt válogatottban. Egy év múlva akkor lennék elégedett, ha ugyan úgy fejlődne, mint eddig, továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy minél jobb eredményeket érjen el.

K.Z.T.