DEAC: Irány a másodosztály?

Nagy lehetőség kapujában állhat a debreceni labdarúgás, ha a Magyar Labdarúgó Szövetség döntéshozói úgy határoznak, hogy az NB-III jelenlegi állása szerint hirdetnek bajnokot és a harmadosztály listavezetői a következő szezont az NB-II-ben kezdhetik meg.

0

70240482_2465231370237400_6154831943557971968_o-300x200 DEAC: Irány a másodosztály?Fotó: DEAC

A koronavírus-járvány miatti szigorításokon enyhített a kormány, így jelenleg már nincs akadálya, hogy folytatódjon a labdarúgó bajnokság. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége korábban úgy határozott, hogy a rendeletet követő 20. naptól ismét pályára léphetnek bajnoki mérkőzésen a csapatok. Üröm az örömben, hogy az idei szezon hátralévő fordulóit szinte biztos, hogy zárt kapuk mögött fogják megrendezni.

Az MLSZ viszont csak az első és másodosztály küzdelmeiről határozott, az amatőr bajnokságok folytatásáról még nem született döntés. Meg nem erősített információink szerint az NB-III küzdelmei nem folytatódnak, de lesznek feljutó csapatok. Nagy a valószínűsége annak, hogy a keleti csoport jelenlegi éllovasa a DEAC a következő bajnoki évtől osztályt lép, a második vonalban kezdi meg a következő szezont.

Abban az esetben, ha ez megvalósulna, nagy álom válna valóra, melyért hosszú évek áldozatos munkájával sokat tettettek a Debreceni Egyetem és a DEAC vezetői. A jelenlegi játékosok a pályán többször bizonyítottá, megállnák a helyüket az NB-II-ben is. Az ősszel a csapatot irányító Kondás Elemér nagyon jól összerakta a társaságot, ütőképes gárdát kovácsolt a társaságból, nem véletlenül vezetik a tabellát.

A debreceni labdarúgás is nagy lehetőségek kapujában állhat, hiszen minden osztályban indulhatna cívisvárosi csapat. Felépülhet egy olyan „futballpiramis”, melynek alapját a megyei bajnokságban szereplő egyetemi fiókcsapatok képeznék, erre épülne a kis Loki és a DEAC, a csúcsán pedig a DVSC állna. Ebből a rendszerből a fiatalok is profitálnak, hiszen meglesznek azok a lépcsőfokok, melyek elengedhetetlenek a fejlődés szempontjából. Fokozatosan, egyre erősebb bajnokságokban szokhatnak hozzá a felnőtt futballhoz, harmad és másodosztályú rutinnal rendelkező, képzettebb játékosok kerülhetnek fel az élvonalba. Megszűnhetne az az űr, melyet az MLSZ szakmaiatlan döntése idézett elő, miután száműzte a másodosztályból az NB-I-es gárdák fiókcsapatait.

Úgy néz ki tehát, hogy a DEAC a zöld asztal mellett hozott döntésnek köszönhetően juthat fel a másodosztályba, de azt bátran kijelenthetjük, nem érdemtelenül. Korai azonban még pezsgőt bontani, mindenképp meg kell várni, az MLSZ miként határoz ez ügyben. Hoztak már nem egy szakmaiatlan döntést a szövetség illetékesei, melyek nem a labdarúgás érdekeit szolgálták.

Mindentől függetlenül: szép volt DEAC!