Hétvégén világbajnoki döntőt rendeznek a debreceni oválon

Ifjabb Adorján Zoltán a világ legjobbjaival veszi fel a versenyt a szombati viadalon.

0

adorjan-300x166 Hétvégén világbajnoki döntőt rendeznek a debreceni oválonFotó: Boros Norbert

2021.szeptember 18-án új fejezet íródott a debreceni motorsport történelmében, ugyanis ezen a napon rendezték a Perényi Pál Salakmotoros Stadionban a flat track világbajnoki döntőt. SpeedWolf Debrecen, mint rendező kitűnőre vizsgázott szervezésből, mellyel a nemzetközi szövetség (FIM) is maradéktalanul elégedett volt. Olyannyira, hogy a FIM Pályaverseny Bizottsága minden idők legjobb világbajnoki flat track versenyének nevezte a cívisvárosi megmérettetést.

Ahogy mondani szokták, ami jó, azon ne változtass, ezért a nemzetközi szövetségtől felkérte a szervezőket, hogy idén is rendezzék meg a világeseményt. A SpeedWolf Debrecen ügyvezetője, Baráth Norbert erre nem tudott és nem is akart nemet mondani, így október elsején ismét vb döntőn bőgnek fel a motorok a debreceni oválon.

A debreceni sikertörténet itt még nem ért véget, ugyanis a Gázvezeték utcai arénába kilátogató nézők cívisvárosi motorosért is szurkolhatnak. Szabadkártyásként ifjabb Adorján Zoltán is nyeregbe száll és küzdhet meg a világ legjobbjaival.

Az idei sorozat Diedenbergen indult, majd a franciaországi Morizesben és Pardubicében gyűjtögethették a pontokat a versenyzők, mely egységek számát Debrecenben gyarapíthatják. Az idei megmérettetés következő héten, az olaszországi Boves-Cuneóban zárul.

A világbajnoki nevezési listán a nagy motoros hatalmak közül megtalálhatók az olaszok, a franciák, a spanyolok, a németek, a britek és a csehek, de olyan ország képviselői rajthoz állnak, mint Ausztria, Lengyelország vagy éppen Argentína és Japán.

Mit kell tudni a flat trackról: A sportág az Amerikai Egyesült Államokban az 1920-as években vált népszerűvé, majd kontinensünkön is egyre többen próbálták ki. Napjainkban a motorsportok szerelmesei a világ minden táján ismerik, más szakágak vasparipás sportolói is gyakran kipróbálják. A szakágat 2011-ben a Nemzetközi Motorsport-szövetség is felkarolta, és immár a világbajnoki címért is megküzdhetnek a versenyzők. A versenyek kezdeti időszakban nagyrészt laza burkolatú utakon, ösvényeken, majd szilárd talajú közutakon, kisvártatva 45 fokban döntött, versenyzési célokra épült motodromokban zajlottak, deszkapályán. A gazdasági világválság nagyrészt elsöpörte a nagy karbantartási igényű deszkapályás versenyeket, de a jóval olcsóbban megrendezhető dirt tracket továbbra is imádták a népek. Különböző talajok, távok, lebonyolí­tási rendszer jellemezték a speedway, a grass track, long track (Európában ismertebb nevén sandbahn) és a flat track versenyeket. Ez utóbbiakat tömörí­tett agyagtalajokon kialakí­tott 1/2 és 1 mérföldes ovális pályákon tartották meg – olvasható a motorrevu.hu-n.

FIM Llat Track világbajnokság 4. döntő Magyar Futam 2022. október 1. 15:00 Perényi Pál Salakmotoros Stadion