Jégkorong: Nem jött össze az újabb bravúr a Fradi otthonában

György József alakulata egy végig kiélezett, szoros küzdelemben maradt alul a fővárosban.

0

1638125228072135891951795611481-300x175 Jégkorong: Nem jött össze az újabb bravúr a Fradi otthonában

Fotó: deac.hu

Már megszokhattuk, hogy a jégkorong Erste Ligában bármi megtörténhet, így a DEAC másfél hete meglepte az esélyesebb Ferencvárost és a fővárosban 5–1-es győzelmet aratott. A debreceniek advent első vasárnapján ismét a nagy rivális zöld-fehéreknél vendégszerepeltek. Az előjelek az egyetemisták számára pozitívak voltak, mivel György József irányításával eddig minden alkalommal szereztek pontot, de érthető módon a budapesti együttest fűtötte a visszavágás vágya.

A zöld-fehérek oldalán az eltiltását töltő Pavuk Attila, valamint a sérült Nagy Krisztián sem léphetett jégre, míg a DEAC-ból Hári Norbert volt a maródiak listáján. Hiányuk nem látszódott meg, a csapatok nagy lendülettel kezdtek, már az első percben mindkét kapusnak közbe kellett avatkoznia. A debreceniektől először Spirko eresztett el egy lövést, de a nagy kavarodás után a hazaiak kihozták a korongot. A gyors gól reményében magasan letámadott a Fradi, és már a negyedik percben meg is szerezte a vezetést, Boros passza után Galántai Richárd beemelte fonákkal a pakkot a keresztvas alá. A másik oldalon hamarosan Turcotte is próbálkozott, de Arany mamutján sehogy sem tudta áttuszkolni a játékszert. A DEAC az emberelőnnyel sem tudott élni, az FTC egyre veszélyesebben játszott, Nagy Gergő ráadásul egy kontrából meglépett és csak kis híján múlott, hogy nem lett belőle gól. Bár az egyetemistáknak kellett volna kezdeményeznie, de nem igazán találták a saját játékukat és nem tudtak kijuttatni a harmadukból a korongot, így a Ferencváros sokkal több lövésig jutott. Kellemetlenül beszorult a debreceni gárda, Hetényinek többször kellett megvillantani a képességeit, s állta a sarat. Eddig tehát többnyire a hazaiak szája íze szerint alakult az összecsapás, azonban a 19. percben Vokla kulcspasszát követően Dalecky lőhetett, a korong pedig visszapattant Aranyról és másodszor már nem hibázott, összejött az egyenlítés. Nem sokáig álltak döntetlenre a felek, mivel néhány másodperccel utána Tóth Adrián középre kapart Fowlie-hoz, aki élt a ziccerével, így a Fradi 2–1-re vezetett.

A folytatásban sem csökkent az iram, Kuleshov egy sistergős bombával kínálta meg a Fradit, de nem célzott pontosan és a korong csak az oldalhálót súrolta. A fővárosi rivális is veszélyeztetett, Somogyi előtt több lehetőség is adódott, de nem tudott azokkal ős sem élni. Szép cselek, bátor próbálkozások jellemezték a csapatokat, s közben egyre több párharccal óriási csata zajlott a jégen. A fradistáktól Nagy Gergő nehéz pillanatokat okozott, de hol Hetényi védet bravúrral, hol pedig a debreceni társak tudtak takarítani. Megelégelte ezt a DEAC, emberelőnybe kerülve jégkorongozóink átvették az irányítást, Novothny majdnem egyenlíteni is tudott, de a zöld-fehérek kapusa a helyén volt. A Fradi egygólos előnye azonban nem volt életbiztosítás, tudta ezt McFadden is, aki becsülettel próbálkozott. A cívisvárosi gárda is rendületlenül korizott az eredmény után, Turcotte villámgyorsan lépett ki, majd Novothny-hoz, de ezúttal sem járt sikerrel. Az addig kimondottan izgalmas és jó játék meglehetősen lelassult és töredezett lett. Ugyan többet tüzeltek a debreceniek csak Sági helyzete jelentett igazán gólveszélyt. Nagy erőket mozgósított tehát a DEAC, de a második húsz percben a kapuk érintetlenek maradtak, így a második szünetre továbbra is egy volt a felek közötti különbség.

A döntés a záró harmadra maradt, amely játékrész egy Fradi-lehetőséggel indult, ám Fowlie célt tévesztett. Aggasztó volt, hogy a debreceni hokisok előtt nem igazán kínálkoztak nagy helyzetek, míg a Ferencváros vérszemet kapva ment előre. Somogyi löketét Hetényi a fejvédővel még kitessékelte, de aztán Komáromy visszatette Roczanov Dezsőnek a korongot, aki távolról, laposan lőtte ki a hosszút. Ezzel még nagyobb hegyet kellett volna megmásznia a DEAC-nak, de a mérkőzésből még negyedóra hátra volt. A zöld-fehérek azonban a kétgólos előny birtokában még magabiztosabban és kreatívabban játszottak, nem adtak esélyt az egyetemistáknak. A debreceniek még nehezebb helyzetbe kerültek, mivel Kloz-t a kemény játékáért 2+2 perces kiállítással büntették, de a budapestieknél is jött három kiállítás, ezzel nem lett nagyobb baj belőle. A DEAC-ban egyik játékostól sem jött igazi átütő erő, hátul Hetényi tartotta életben a reményeket. Minden egyes másodperc a Ferencvárosnak dolgozott, tudta ezt György József, a vendégek vezetőedzője is, így a hajrára hat mezőnyjátékossal játszatta csapatát. A debreceniek bátran vállalták a kockázatot, Kloznak majdnem a szépítés is összejött, de Arany a lepkésével bravúrt bravúrra halmozott. A végén a Fradi Somogyi révén megszerezte a pakkot, Boros pedig az üres kapuba pöccintette azt, így végleg eldőlt a mérkőzés. A Ferencváros 4–1-es győzelme azt jelentette, hogy a DEAC György József vezetésével először nem szerzett pontot. Javítani jövő hét pénteken, hazai pályán a Titánok ellen lehet majd.

Jégkorong Erste Liga Alapszakasz (EL106)

FTC-Telekom – DEAC 4–1 (2–1, 0–0, 2–0)

FTC: Nagy K. – Boros 1 (1), Karmeniemi – Seregély, McFadden – Hegyi Á., Sarcia – Bán, Komáromy (2) – Tóth A. (1), Nagy G., Kulmala – Fowlie 1, Tóth G., Roczanov 1 – Kóger, Tamminen, Somogyi B. (1) – Farkas L., Galántai 1, Hajós

Vezetőedző: Fodor Szabolcs

DEAC: Hetényi Z. – Kloz, Vokla (1) – Gőz, Klimek – Bogesics, Sándor F. – Jakabfy – Dalecky 1 – Novotny, Turcotte  – Kuleshov, Molnár D., Spirko  – Kozma F., Mazzag, Sági M.  – Almási, Berta

Vezetőedző: György József

Kapura lövések: 54–38

Kiállítások: 12, ill. 6 perc

T.H.