Kondás Elemér: „minden feltétel adott a minőségi munkához”

Kondás Elemért nevezték ki a DEAC labdarúgó szakosztályának szakmai igazgatójának, egyben az első csapat vezetőedzőjének. A DVSC korábbi sikeres trénere elárulta, debreceniként mindig örömmel dolgozik a város futballjáért.

0

kondas_5_0_0-300x200 Kondás Elemér: „minden feltétel adott a minőségi munkához”

Általában az élvonalban sikereket elért edzők nem szívesen dolgoznak a harmadosztályban. Két NB-I-es bajnoki címmel, két Magyar Kupa győzelemmel a hátad mögött mégis leültél a NB-III-as DEAC kispadjára…

Debreceniként, hiszen már 26 éve élek a cívisvárosban, mindig örömmel segítek minden debreceni csapatnak, legyen az bármelyik osztályban. A Debreceni Egyetem az ország egyik, ha nem a legnagyobb egyeteme, megfelelő háttérrel és infrastruktúrával rendelkezik a DEAC, minden feltétel adott a minőségi munkához, egyáltalán nem érzem rangon alulinak a futballcsapat vezetőedzői megbízatását. Tavalyelőtt a biztos bennmaradást tűzték ki célul, a most befejeződött bajnokságban a stabilitást próbálták megvalósítani, ami sikerült is, hiszen a középmezőnyben végzett a csapat. A következő szezonban szeretnénk tovább fejlődni, előrébb lépni, minél előkelőbb helyen végezni a táblázaton, közelíteni ahhoz a színvonalhoz, amit az egyetem képvisel.

A DEAC érzés, a DEAC szellemisége mennyire áll közel hozzád?

Éveken keresztül dolgoztam a DVSC-nél, ahol szintén családias a légkör, jó a közösségi szellem. Nyilván a DEAC feelinget úgymond még nem érzem, bár a fiam révén, aki az egyetemi futsalcsapat játékosa, már átvettem ebből a szellemiségből, de tevékenyen még nem vettem részt a klub életében. Vannak kialakult szabályaim, amik nem hinném, hogy távol állnak a DEAC elképzeléseitől, hiszen a klubnál is arra törekednek, hogy kulturáltan, fegyelmezetten viszonyuljanak egymáshoz, az ellenfelekhez, a szurkolókhoz a sportolók, ez pedig közel áll hozzám, ezzel a szemlélettel azonosulni tudok, én is ebben a felfogásban dolgozok. Én mindenhol megadtam a tiszteletet vezetőknek, játékosoknak, szurkolóknak, amit viszont is elvárok, ezt követem a továbbiakban is. 

A csapat nem ismeretlen számodra, hiszen nagyon sok játékossal korábban már dolgoztál együtt. Ez megkönnyíti a közös munkát?

Debreceni és a megyében lévő csapatokban sok olyan játékos van, akikkel korábban együtt dolgoztunk, játszottak nálam a DVSC első és második csapatában, tisztában vagyok a képességeikkel, ők is tudják, mik az elvárásaim, ez mindenképpen megkönnyíti a munkát. Mivel több DEAC mérkőzést is megtekintettem korábban, így mindenkit ismerek. A keretben van két olyan futballista, akikkel két éve, amikor a DLA U16-os csapatánál segítettem, futballoztak már nálam. Hétfőn elkezdtük a közös munkát, vázoltam a játékosok felé, milyen szabályok szerint fogunk dolgozni. Ez van, akinek új, de akik korábban a játékosaim voltak, tisztában vannak vele. Az öltözőben, a pályán és azon kívül rendnek kell lenni, kölcsönösen tisztelni kell egymást, a csapat az első, az egyéni érdekekkel ellentétben.

A két megyében szereplő csapatnál folyó munkát is felügyeled?

Mivel nem csak vezetőedző vagyok, hanem a szakmai igazgatói feladatokat is ellátom, az edzőkkel tartani fogom a kapcsolatot, illetve az utánpótlás munkáját is felügyelem, ha a kollégák igénylik majd, nagyon szívesen besegítek, itt is az a cél, hogy kiváló munkakapcsolat alakuljon ki, együtt dolgozzunk a sikeres szereplés érdekében.

Említetted, elkezdtétek a felkészülést. Voltak már érkezők, várható még játékos mozgás?

A keret korántsem végleges, a tavalyi csapat gerince megmarad, de lesznek, akik befejezik a labdarúgást, helyükre szeretnénk fiatalabb játékosokat szerződtetni, olyanokat, akik futballisták akarnak lenni, ezért mindent meg is tesznek, akik közül esetleg lesznek, akik odakerülhetnek idővel a DVSC első csapatához. 

A Loki vezetőedzőjeként bátran nyúltál a saját nevelésű játékosokhoz. Ezt az utat követed a DEAC-nál is?

Úgy gondolom, ez a járható út, a DVSC-nél Herczeg András és én is bebizonyítottuk, saját nevelésű játékosokkal is lehet eredményesen szerepelni, sikereket elérni. Az egyetemi gárdánál is meg fogják kapni a lehetőséget a fiatalok, most is van ifi játékos a keretben, akiket szeretnénk bevonni a felkészülésbe, az ügyesebbek, tehetségesebbek belekóstolhatnak a felnőtt csapat öltözői légkörébe. Azok, akik jól teljesítenek, lehetőséget fognak kapni, hogy bajnoki mérkőzésen is pályára léphessenek. Ez csak rajtuk fog múlni, a hétköznapokon kell úgy dolgozniuk, hogy megkaphassák a bizalmat.

Fogalmazódtak-e már konkrét célok a 2019-2020-as bajnokságra nézve?

Konkrét célokról majd csak akkor tudunk beszélni, ha kialakult a végleges keret, illetve majd öt-hat forduló után már jobban látjuk az erőviszonyokat, ellenfeleink hogyan erősítettek, akkor derül ki, mi is lehet a reális elvárás. Nem konkrét helyezést kell megszabni, hiszen biztosra senki sem mehet, tól-ig kell célt kitűznünk. A magam részéről azért fogok dolgozni, illetve a játékosok is, hogy minél előrébb végezzünk a bajnokság végén.