Kosárlabda NB I/B: Vereség a fővárosban

Fontos leckét a TF-Budapest otthonában a DEAC U23-as csapata, miszerint ezen a szinten már nem lehet egy félidőnyi előnyt adni az ellenfeleknek.

0

Kepernyofelvetel-84-300x165 Kosárlabda NB I/B: Vereség a fővárosbanFotó: deac.hu

Alaposan beragadt a rajtnál Andjelko Mandic alakulata, melynek eddigi legfőbb erényéből, a zárt és fegyelmezett védekezésből a TF-Budapest elleni összecsapás nyitányán jóformán semmit sem lehetett látni. A fővárosiak gond nélkül bontották meg a debreceniek hátsó szekcióját, rendre üres helyzeteket dolgoztak ki, amikből jó százalékkal be is találtak. Különösen Anda Dávid volt elemében, a TF centere vezérletével korán kétszámjegyű előnybe került. A mieink problémái a periódus derekán tovább fokozódtak, hiszen a budapestiek oldalán Dancsecs András is elkapta a fonalat, míg ifjoncaink részéről senki sem tudott igazán előlépni (31-17).

Hiába a rövid pihenő, a második játékrész ott folytatódott, ahol az első befejeződött: ki nem kényszerített hibák, eladott labdák, és könnyed TF-ziccerek – a tizenötödik percben már húsz pontra rúgott a felek közötti különbség. A félidőhöz közelítve Gáspár Mátyás megmozdulásai révén igyekezett kozmetikázni az álláson a hajdúsági együttes, de a halovány felzárkózási kísérletet csírájában elfojtották Beák Gábor tanítványai. A nagyszünetben tizenkilenc egységnyi differencia tátongott a két csapat között, a mérkőzés összképét tekintve pedig egy esetleges fordulathoz kisebb csodára lett volna szükség (54-35).

A harmadik etap elején aztán kiderült, hogy nem csoda kell, csupán némi tűz és akarat; a fehér-feketék a térfélcserét követően kikapcsolták az energiatakarékos üzemmódot, és elképesztő tempót diktálva nekiláttak a deficit eltüntetésének. Balázsi Somáék egy villámgyors, 14-3-as futást produkálva hosszú idő után benéztek tíz alá (57-48), majd euforikus feltámadásuk csúcsaként Neuwirth Bence villanásaival öt pontra faragták hátrányukat. A negyed hajrájára kissé alábbhagyott az iram, és Dancsecs és Nagy Szabolcs kosaraival elállította a vérzést a házigazda, viszont a DEAC így is lőtávolon belül maradt (68-58).

Az utolsó felvonás során akadémisták több alkalommal is még szorosabbá tehették volna az ütközetet, de pontatlanságaikból adódóan sorra elszalasztották ezeket a sanszokat. Ekkorra már a fáradtság jelei is kivehetőek voltak a második félidőben nagyot küzdő Mandic-fiúk játékán, akik számára az ismét belelendülő Anda duplái adták meg a kegyelemdöfést. A vereség ellenére panaszra azért nincs ok az U23-ok piros csoportos teljesítményét illetően, a cívisvárosi fiatalok 6-2-es mérleggel pillanatnyilag a tabella negyedik helyén állnak – ne feledjük, újoncként.

TF-Budapest – DEAC U23 92-75 (31-17, 23-18, 14-23, 24-17)

DEAC: Kenéz 8, Neuwirth 16/9, Balázsi 12, Gáspár 12/3, Fábián 2

Cserék: Hőgye 11/3, Ságodi 2, Pollák 9/3, Hibján 3/3, Várszegi -, Magyari -, Kiss –

Vezetőedző: Andjelko Mandic

Andjelko Mandic: Gratulálok a TF-nek, sokkal jobbak voltak, mi nem érdemeltünk győzelmet. Az első félidő borzasztó volt, a másodikban próbálkoztunk, de nem ment. Nem az akarással volt gond, egyszerűen fejben nem voltunk jelen.