Kozák Luca: „2019 a fejlődés éve volt”

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola kiváló atlétája a dohai világbajnokságon idei legjobb idejével bekerült a 100 gát elődöntőjébe. Már ez fantasztikus eredmény, legutóbb 1983-ban jutott idáig magyar atléta. A siker értékét növeli, hogy Lucát hosszú sérülés hátráltatta a felkészülésben.

0

2019100648-300x200 Kozák Luca: „2019 a fejlődés éve volt”Fotó: atletika.hu

Sikeres formaidőzítés

Annak ellenére, hogy nem tudtam javítani az egyéni csúcsomon, teljes mértékben elégedett vagyok a világbajnoki szereplésemmel. Épp azt beszéltük edzőmmel, Laci bácsival (Suba László – szerk.), hogy a márciusi sérülésem után eléggé nehézkesen mentek az edzések, mégis eljutottam az elődöntőg. Sikerült jól időzíteni a formámat, kellőképpen tudtam koncentrálni, a 12.87 idei legjobbam, csak egy száddal maradtam el egyéni csúcsomtól. Azt gondolom, jól sikerültek a futásaim, igaz, sokan azt mondták, beragadtam a rajtnál, de én nem így érzem. Igaz, nem a rajt az erősségem, de a jamaicai és az amerikai lány extra jó rajtolók, véleményem szerint a közöttünk lévő különbség látszódott. Természetesen van mit javítani a rajtomon, visszajutottam arra a szintre, ahol tavaly voltam, innen lehet építkezni. A futásom jó volt, hogy most negyedikként vagy ötödikként érek célba, nem sok jelentősége volt, de annak nagyon örülök, hogy Roledertől csak egy századra maradtam le. A német lány nagy név a gátas mezőnyben, 54-es egyéni csúccsal rendelkezik, nagyon rutinos versenyző, az előfutamban nagyon jó időt futott, sikerült megszorítanom. Az, hogy milyen erős ma a 100 gát, mutatta, a döntőbe 12.65-ös idővel lehetett bekerülni, két éve még elég volt a 86. Csak egy európai tudott döntőt futni, 78-al még Hermann se került be.

A végén már majdnem tele volt a stadion

Rendezés terén az első pár napban valóban volt fejetlenség, látszott, még nem szerveztek ilyen kaliberű versenyt, nézők is alig látogatták a versenyeket. Mi ebből nem sokat éreztünk, mivel a vb utolsó napjaiban álltunk rajthoz, a végére minden rendben volt, semmi sem befolyásolta a teljesítményünket. Elkezdtek ingyen jegyeket osztogatni, mi már majdnem teltházas stadionban futhattunk.

Fejlődés éve

Az kijelenthető, 2019 a fejlődés éve volt, idén stabilabban futottam 90 körül, háromszor belülre is kerültem, 60 gáton megjavítottam az országos csúcsot. Egyéni legjobbamat ugyan nem sikerült túlszárnyalnom, de a fejlődést nem ez határozza meg, az idei ötös átlagom majd egy tizeddel volt jobb, mint előző évben. Tavaly tele voltam rontásokkal, idén tisztán futottam, bármikor kijöhetett volna egy jó idő, de kevés versenyen indultam, így nem volt rá túl sok lehetőség. Igazából a kiugrás hiányzott, de a vb-re koncentráltunk, októberre kellett a legjobb formában lenni, ez pedig sikerült. Lehetne most mondani, mi lett volna, ha…., de mint az életben, a sportban sincs „ha”, teljesen felesleges ezzel foglalkozni, maximálisan elégedett vagyok az idei évvel.

Fókuszban Tokió

Nagyon hosszú volt a szezon, most pihenés következik, az biztos, két hétig semmit nem csinálok, utána kezdek el mozogni, heti pár napban. Novembertől kezdjük az alapozást, még pontos időpontot nem beszéltünk meg edzőmmel. A jövő év az olimpiáról szól, szeretném minél hamarabb megfutni a kijutáshoz szükséges szintidőt. Fedettpályás versenyeken biztos, hogy fogok indulni, világbajnokság is lesz Kínában, igaz elég későn, az dönt, indulok-e majd, hogy milyen formában leszek.