Küzdőszellem, kitartás, győzelem!

Hat és fél másodperc. Nem sok mindenre elég, a debreceni drukkerek számára azonban az életet jelentette hétfőn este: Mazzag Dániel ennyivel a vége előtt szerezte a győztes gólt a Csíkszereda elleni párharc második felvonásán.

0

87365773_540485910155335_8402456490685759488_o-300x200 Küzdőszellem, kitartás, győzelem!Fotó: DEAC

Ha már egyszer negyeddöntősök vagyunk, adjuk meg a módját. Valahogy így vélekedhettek a DEAC sportvezetői, ugyanis fénykavalkád, füstgép és három zászlóvivő fogadta hokisainkat hétfő este, a Csíkszereda elleni második mérkőzés felvezetéseként. No meg remek közönség, amely a vasárnapi fiaskó ellenére ezúttal is megtöltötte a lelátókat, hogy kiszurkolja az egyenlítést a négy győzelemig tartó párharcban.

Kyle Essery tanári mentéseivel indult a párharc második felvonása, amelyekre szükség is volt, hiszen az első percekben a vendégek domináltak, Vesutkin kísérleténél Hetényi Zoltánnak is résen kellett lennie. A palánk mellett jól zárták le a területeket a mieink, így a Csíkszereda kénytelen volt távoli lövésekkel próbálkozni, onnan pedig ugyebár Hetényi kapujába nem egyszerű feladat betalálni. Hét perc elteltével aztán emberelőnybe került a DEAC, ebből pedig több veszélyes helyzetet is sikerült kialakulnunk, de csupán két csíki mezőnyjátékos csúszott a kapuba, a korong sajnos nem. Mindkét csapat kőkeményen védekezett, a paprikás hangulatot pedig jól érzékelteti, hogy már az első fertályórában kialakult néhány kisebb dulakodás. A harmad derekához érve csökkent a vendégek nyomása, kijött a szorításból csapatunk, sőt, ismét emberfórt kapott a Debrecen, mely során Izacky távolról, míg Kuleshov a kapu előterében volt gólveszélyes. A helyzetek kimaradtak, Szamankovnak több ízben is bravúrral kellett védenie, de kollegája sem unatkozott, a Fodor-Bíró páros jelentős feladat elé állította a debreceni védelmet. A játékrész hajrájában még Kuleshov és Vesutkin is közel járt a gólszerzéshez, de a kapusok remekeltek, így egy harmad elteltével nem lettünk okosabbak a győztes kilétét illetően.

Az első szünetet követően is a küzdelem dominált: csíki rohamokkal kezdődött a középső harmad, de a DEAC sem maradt tétlen, a legközelebb Jakub Izacky járt a gólhoz a 25. percben. A vendégek védekezését jól példázta, amikor Láday önfeláldozóan bevetődött Filbrandt lövése elé, míg hazai oldalon elsősorban a második sor romboló játékát lehetett dicsérni. A találkozó felénél jártunk, amikor egy páros kiállítással borzolták a kedélyeket a játékvezetők, egy jéghiba miatt ráadásul hosszú percekig a pályamunkások voltak a főszereplők. Ekkor még az is felmerült, hogy nem lesz folytatás, a húsz perces kényszerszünet alatt azonban a rolba segítségével sikerült kiköszörülni a csorbát, így a négy a négy elleni szituációval folytatódhatott a negyeddöntő. A DEAC előtt adódtak nagyobb lehetőségek, a legnagyobbat ismét Izacky lövésénél védett Szamankov. A folytatásban a csíkieknél volt többet a korong, az egyetemisták elsősorban kontrákra és Izacky megindulásaira alapoztak. Gecse távoli lövésénél, majd Rokaly szólója után is nagyot kellett nyújtóznia Hetényinek, aki azonban állta a sarat, így negyven perc után gólnélküli döntetlen állt az eredményjelzőn.

A záró harmadot Vesutkin lövése nyitotta, majd mindkét oldalon záporoztak a lehetőségek, olybá tűnt, hogy a rendes játékidőben szeretnék döntésre vinni a felek a csörtét. A 49. percben a mérkőzés legnagyobb védését mutatta be Hetényi, aki Bíró közeli kísérleténél zárta jól a szöget, de a túloldalon is záporoztak a lövések, a legközelebb a remek formában játszó Filbrandt járt a gólhoz. Peregtek a percek, de egyik csapat sem kockáztatott feleslegesen, a kiállítások elkerülésére pedig különösen ügyeltek a gárdák. A hajrában is inkább Hetényi kapuja előtt járt a pakk, de kettőzött erővel küzdöttek, hajtottak védőink, így sikerült megfékezni a kiváló szeredai támadókat. Egy védelmi megingás azonban ennek ellenére kis híján végzetesnek bizonyult, miután Brophey egyedül vezethette a kapusra a korongot, de Hetényi nagy bravúrral megfogta a lövést. Az utolsó három percből kettőt a DEAC tölthetett emberelőnyben, s bár a létszámfölényt nem sikerült kihasználni, a fiúk nem adták fel, mentek előre… És milyen jól tették! Tíz másodperc volt hátra a találkozóból, amikor Izacky az alapvonalról Bertához passzolt, nyolc, mikor támadónk középre centerezett, hat és féllel a vége előtt pedig jött a csattanó, Mazzag Dániel az elfekvő kapus mellett a bal alsóba lőtt! Amikor már mindenki elkönyvelte a hosszabbítást, a DEAC eldöntötte a három pont sorsát, s drámai mérkőzésen egyenlített a párharcban. Küzdőszellem, kitartás, győzelem. Szép volt, fiúk!

DEAC – Csíkszereda 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

P.G.