Rendőrök a sportban: Kocsár László rendőrszázados

A hétköznapokban bűnmegelőzési tanácsadóként tevékenykedő Kocsár László triatlonistaként Európa trónjára is felülhetett, ezúttal pedig többek között hivatásáról, valamint az alázat szerepéről beszélgettünk vele, s azt is megtudhattuk, miért hasonlít a sport egy malacperselyhez.

0

Kocsár-László-szds-7-2-300x148 Rendőrök a sportban: Kocsár László rendőrszázados

Ahogyan mondani szokás, az igazi bajnokok sosem adják fel, Kocsár László esetében pedig hatványozottan igaz az állítás, a debreceni rendőrtiszt számára munkájában és a sportban sem létezik lehetetlen. Jóllehet viszonylag későn, középiskolás korában ismerkedett meg a futással, később a kerékpározást és az úszást is szívébe zárta, s a mai napig rengeteget tesz azért, hogy mentálisan és fizikálisan egyaránt fitt maradjon.

„Középiskolai testnevelő tanárom, Suba Zoltán kezei alatt kezdtem el atletizálni, viszonylag hamar elsajátítottam az alapokat, s bár eleinte nem voltak kimagasló eredményeim, már akkor is nagyon kitartó voltam – tekintett vissza Kocsár László. – Nyíregyházán születtem, de négyéves korom óta Balmazújvároson és Debrecenben élek, így az emlékeim idekötnek. A hetvenes években a DEAC pályán elsősorban az atléták és a teniszezők uralták a sporttelepet, annak idején salakon róttunk a köröket, s a diáksport is virágkorát élte. Engem mindig is az egyéni sportágak érdekeltek inkább, kíváncsi voltam, hogy hol húzódnak a határaim, így kerültem kapcsolatba a triatlonnal, ami jóval összetettebb, mint a futás, a hosszabb távok különösen nagy állóképességet és kitartást igényelnek.”

Rendőr-triatlon-EB-1996-2-300x168 Rendőrök a sportban: Kocsár László rendőrszázados

A triatlon idővel hazánkban is jelentős népszerűségre tett szert, Kocsár László példáját több ezren követték, így egyre több kihívóval kellett megküzdenie a versenyeken.

„A legenda szerint 1978-ban három amerikai tengerészgyalogos Hawaii egyik bárjában azon vitázott, hogy melyikük a nagyobb sportember. Az egyikük jó úszó volt, a másik kiváló kerékpáros, míg a harmadik a maratoni futásban jeleskedett, végül pedig jött egy negyedik, aki felvetette, hogy csinálják a három sportágat megállás nélkül egymás után: 3,8 km úszás – 180 km kerékpározás – maratoni futás. Szerte a világon egyre többen ismerték és szerették meg a sportágat, így az Ironman, eXtremeMan versenyek széles körben elterjedtek.

Ami engem illet, a középiskola után Marcaliban szolgáltam katonaként, majd elvégeztem a Testnevelési Egyetemet, és eldöntöttem, hogy magyar bajnok triatlonista szeretnék lenni. Szerencsére kitartó munkával összejött, 1996-ban pedig a Rendőr Triatlon Európa-bajnokságon is felállhattam a dobogó legfelső fokára. Letettem a névjegyem a nemzetközi mezőnyben, sokat segített, hogy hazai környezetben rendezték a versenyt, siker értékét pedig tovább növelte, hogy a számomra szokatlanabb rövid, tehát az olimpiai távon bizonyultam a legjobbnak. A mögöttünk hagyott évtizedben ötször tudtam megnyerni korosztályomban a nagyatádi eXtremeMan versenyt, szerencsére rendre nagy fölénnyel, ugyanakkor biológiai okokból érezhetően lassul az ember, így a felkészülés során is másra kell helyezni a hangsúlyt, mint régebben. Ehhez elhatározás kell, ennek semmi köze a genetikához, mert ezt a véleményt gyakran megkapom. A genetika ahhoz kell, hogy akkor és ott hozz egy döntést: bajnok leszel!”

Kocsár-László-szds-2-2-300x182 Rendőrök a sportban: Kocsár László rendőrszázados

Kocsár László r. százados a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadójaként tevékenykedik, így adódik a kérdés, mennyire tudja összeegyeztetni hivatását az élsporttal?

„Többek között korábbi iskolámban, a Pécsi Mihály Építőipari Technikumban is tartok bűnmegelőzési előadásokat, s a kollegáim is tudják rólam, hogy nem szeretem a tétlenkedést, engem az éltet, ha folyamatosan pörgés van. Marcaliban katonai rendészként tevékenykedtem, és nagyon megtetszett a rendőrök hivatása, s életem egyik legjobb döntése volt, hogy végül erre a pályára léptem. Megtörtént tavaly, hogy az egyik délelőtt még az unokázós csalókról beszéltem a diákoknak, másnap pedig egy ilyen bűnözőt kaptunk el, egyszóval bőven akad teendő, ám ez nem jelenti azt, hogy ne maradna idő a sportolásra. Naponta olykor két edzést is beiktatok, hiszen lételemem a mozgás, a jó kondíciós állapot pedig a munkám során is elengedhetetlen. A sport olyan, mint egy malacpersely, a versenyek alkalmával annyit tudsz kivenni belőle, amennyit korábban beletettél, én pedig a szürke hétköznapokat is élvezem, el sem tudnám képzelni, hogy a szabadidőmet otthon, a televízió előtt töltsem. A triatlon kortalan sportág, sosem késő elkezdeni, az időhiány pedig nem lehet kifogás, minden csak akarat kérdése.”

P.G.

Fotók: Magánarchívum