Széles Diána: „Alig várom, hogy újra lehessen meccsre járni!”

A sport köztudottan központi szerepet tölt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere életében. A sport szeretetét szüleitől örökölte, melyre tudatosan nevelik férjével közösen gyermekeiket is.

0

sfpcqop46dbzzufpa20210406113603-300x200 Széles Diána: „Alig várom, hogy újra lehessen meccsre járni!”

Milyen fiatalkori élmények határozták meg a sport iránti elhivatottságát?

Nagyon sportos családból származom, hiszen mind édesanyám, mind édesapám sportolt. Apukám focizott, anyukám kézilabdázott, így a labda iránti szeretet már nagyon pici koromban megnyilvánult nálam. Mindig minden körülmények között labdával szerettem játszani. Ha kicsi korunkban játékot akart valaki nekem vagy a nővéremnek vásárolni, mindig bőrfocit kértünk vagy kosárlabdát, mert nagyon szerettünk focizni és kosarazni. Gyakorlatilag belénk ivódott a sport iránti szeretet: csináltuk is és néztük is. Családi hagyományként akár éjjel-nappal figyelemmel követtük az olimpiákat, futball, kézilabda, kosárlabda Európa- és világbajnokságokat, gyakorlatilag bármilyen sporteseményt – és természetesen közösen szurkoltunk a magyaroknak!

széles2-300x200 Széles Diána: „Alig várom, hogy újra lehessen meccsre járni!”

Volt olyan ága a sportnak, melyet kipróbált, illetve versenyszerűen űzött?

Szinte minden labdás sportot kipróbáltam, de végül a kosárlabda mellett döntöttem. Általános iskolába a „kiskossuthba” jártam, ahol harmadik osztálytól délutánonként lehetett kosarazni Kun Adél néninél. Az osztálytársakkal, barátokkal és a nővéremmel ott ragadtunk, mert nagyon jó kis kosaras közösség alakult ki. Ezidőtájt alakult meg az Olasz Focisuli mellett a lány kosársuli is, és egy kiválasztási folyamat végén az Olasz Kosársulihoz kerültem, s ott indult „sportolói pályafutásom”. Bajusz György és Kecskeméti János edzősködése alatt egészen NBI/B-ig vittük fel a női kosárlabdát a semmiből. Azóta pedig remek eredményeket érnek el a debreceni kosaras lányok, aminek nagyon örülök! Nagyon szerettem még a streetball-t is, amit ma már 3×3-nak hívnak. A kosaras cimboráimmal éveken keresztül mi nyertük fiú-lány vegyes csapatok kategóriájában a városi bajnokságot, majd országos streetball-versenyt is az élen végeztünk. Aztán 1998-99-ben egy tanévet rotarys cserediákként Kanadában töltöttem, ahol gyakorlatilag minden olyan sportágat kipróbáltam, ami népszerű Észak-Amerikában: a baseball-t, az amerikai focit, a jégkorongot, a curlinget, az ott soccer-nek nevezett európai labdarúgást, s természetesen ott is a kosárlabdát. Az amerikai focit nagyon-nagyon megszerettem, mai napig követem az NFL meccseit.

som2vx0ybk2dgvrd820210406113600-300x200 Széles Diána: „Alig várom, hogy újra lehessen meccsre járni!”

A csapat-, vagy az egyéni sportágak állnak közel önhöz?

Egyértelműen a csapatsportágak, de ezzel együtt nagyon szeretek például kerékpározni is, ami általában „magányosabb” tevékenység, bár én mindig a családdal együtt biciklizek.

Szinte nincs olyan nap, mikor ne rendeznének mérkőzéseket, versenyeket Debrecenben, szerencsére bőséges a választék. Munkája mellett mennyire tudja nyomon követni ezen eseményeket?

Jelentem, naprakész vagyok belőlük! Az Instagramon és a hagyományos sajtóban követem az élvonalbeli debreceni csapatokkal kapcsolatos eseményekről szóló információkat.

A debreceni lakosok akár a lelátón is találkozhatnak önnel?

Alig várom, hogy újra lehessen meccsre járni! A foci- és kosárlabdameccsek rendszeres helyszíni nézője vagyok, s más sportágak mérkőzéseire is elmegyek, amennyiben azt a szabadidőm megengedi. S természetesen szeretném, ha a gyermekeim a sport kapcsán átélnék ugyanazt az élményt, mint az ő korukban én. Így amikor csak lehet, viszem magammal a gyermekeimet is, akik szintén élvezik a meccseket. S nagyon örülök, mikor a fiam nem Ronaldo-mezt kér születésnapjára, hanem Loki- és DEAC-mezt. Ez a legjobb visszaigazolása annak, hogy a sport szeretetére való nevelésben jó úton haladunk!   

Városunk sportolói számos kiváló eredménnyel örvendeztették már meg a debreceni sport szerelmeseit. Van ezek közt olyan, mely valamiért különösen kedves önnek?

Életem első fantasztikus sportélménye az volt, amikor az akkori DVSC-Symphonia női kézilabdacsapata megnyerte az EHF-kupát. Még a melegítőjükre és a mezükre is emlékszem. A másik hasonlóan emlékezetes esemény számomra a Loki labdarúgócsapatának feljutása volt az NBI-be. Aztán a Loki újoncként az őszi szezonban nagyon jól szerepelt, s mondogattuk, hogy most kellene befejezni a bajnokságot!

széles1-225x300 Széles Diána: „Alig várom, hogy újra lehessen meccsre járni!”

Az előbbi kérdésnél utaltunk a munkájára, köztudott, hogy alpolgármesterként rengeteget dolgozik. Jut idő a rendszeres testmozgásra?

A családommal naponta, délutánonként rendszeresen járok sportolni. Biciklizünk, futunk, focizunk vagy kosarazunk. Nagyon fontosnak tartom a napi testmozgást.

Családjának mennyit sikerült átadni sportszeretetéből?

Remélem, hogy nagyon sokat, ezt tudatosan csináljuk a férjemmel! Szinte minden sporttal, amit ki szeretnének próbálni, megismertetjük a gyerekeinket, rászánjuk az időt, és a gyerekek döntik el, hogy mit szeretnének tovább csinálni. A kisfiunkat is már óvodás korában vittük mindenfelé: a népi tánctól a fociig, a jégkorongig mindent kipróbált, végül a karate és a kosárlabda mellett döntött. A lányunk még kicsi, de őt is elvittem már kosárlabda-edzésre.

széles4-300x220 Széles Diána: „Alig várom, hogy újra lehessen meccsre járni!”

Miképp jellemezné városunk sportéletét?

Minden közösségben nagyon fontos szerepe van a sportnak, a közös sportélményeknek egyrészt a közösséghez való tartozás erősítése, másrészt az egészségmegőrzés szempontjából. Debrecen nagyon jó helyzetben van, hiszen számos első osztályú csapat van a városban, lehet nekik szurkolni! S mindenki megtalálhatja a saját maga számára azt a mozgásformát, azt a sportágat – méghozzá Magyarország Kormánya jóvoltából a műveléséhez szükséges infrastruktúrával együtt –, ami izgalmas számára, ami tetszik neki.  A város önkormányzata és a közgyűlés meghatározó Fidesz-KDNP-frakciója számára kiemelt ügy a sport, a sport támogatása. Jómagam az egyik legfontosabb kormányzati döntésnek tartom az iskolákban a mindennapos testnevelés bevezetését, mert a gyerekek többsége enélkül nagyon mozgásszegény életmódot élne, s nem sportolna. Hazánkban – a fővároson kívül – nincs még egy olyan város, amely Debrecenhez hasonlóan ennyi élvonalbeli versenysport-klubbal rendelkezik. Jó megoldásnak tartom, hogy az önkormányzat mellett az egyetem is számos – köztük például kosárlabda, jégkorong – csapat fenntartója. Így nem aprózódnak el a támogatási források, hanem koncentráltan hasznosulnak annak érdekében, hogy ezek a csapatok eredményesen, sikeresen szerepelhessenek az élvonalban.  

KZT

Fotók: Magánarchívum