Szombathy András: „A titok, a csapategységben rejlik”

2019. március 17! Ez egy emlékezetes dátum, ekkor nyerték meg az Eötvös-lányok az NB-II-es bajnokságot, négy mérkőzéssel a vége előtt.

0

bajnokcsapat-560x420-1-300x225 Szombathy András: „A titok, a csapategységben rejlik”

A Kispest elleni győzelemmel biztosította be a DSZC-Eötvös DSE röplabdacsapata az első helyét, ami már önmagában is hatalmas fegyvertény. A győzelem értékét növeli, és példaértékű, hogy a lányok amatőrök, azért, hogy pályára lépnek hétről-hétre, egy fillért sem kapnak. Tiszteletre méltó, hogy munka, tanulás mellett feláldozzák szabadidejüket, egyszerűen azért, mert imádják a röplabdát, életük fontos része a sport.

A csapat edzője, Szombathy András a bajnokság előtt nem gondolta, hogy ilyen jól fognak szerepelni, nem ígérte, hogy az idei bajnoki év sikeresebb lesz, mint az előző, egyet ígért, minden pontért keményen meg fognak küzdeni.

Gratulálunk a bajnoki címhez! A bajnokság kezdete előtt beszélgettünk, akkor azt mondta, az átalakult kerettel nem tudják megismételni a tavalyi jó szezont. Bajnokok lettek…

Köszönöm a lányok nevében is a gratulációt! Valóban azt mondtam, nem tudjuk túlszárnyalni az előző évi teljesítményünket, hiszen többen távoztak a csapatból, egy 18 éves, rutintalan, fiatal feladóval vágtunk neki a bajnokságnak. Viszont azt is mondtam, minden mérkőzésen küzdeni fogunk, minden pontért keményen meg fogunk harcolni. Összeért a társaság, kialakult egy nagyon jó csapategység, jöttek a győzelmek, de egy mérkőzésünket se nyertük meg fölényesen, minden pontért, játszmáért nagyon meg kellett harcolnunk, de egymást segítették a lányok, még vesztes állásból is sikerült fordítanunk.

tvös4-300x200 Szombathy András: „A titok, a csapategységben rejlik”

Adódik a kérdés, mi a titok?

A titok, már, ha lehet egyáltalán titokról beszélni, a csapategységben rejlik. Soha nem volt egymásra mutogatás egy-egy elrontott labdánál, csak biztató szót lehetett hallani a pályán. Mindig voltak húzóemberek, az ő teljesítményük jó hatással volt a többiekre. A játékosoknak példás az emberi tulajdonsága, igazi csapatként, egymásért küzdöttek a lányok.

Mikor érezte először, megnyerhetik a bajnokságot?

Hétről-hétre néztük a táblázatot, folyamatosan távolodtunk el pontszámban a riválisoktól, de bármekkora volt az előnyünk, mindig azt mondtuk, a következő mérkőzésre koncentrálunk. Már a Kispest elleni találkozóra úgy utaztunk, ha két pontot szerzünk, matematikailag is biztossá válik az első helyünk, ezt az első két játszma megnyerésével be is biztosítottuk. A következő kettőt elvesztettük ugyan, végül azért megnyertük a mérkőzést, de úgy gondolom, ha azon a találkozón nem szerzünk pontot, a hátralévő négy-öt meccsen összehoztuk volna a bajnoki címhez szükséges kettőt.

tvös6-300x200 Szombathy András: „A titok, a csapategységben rejlik”

Volt ünneplés?

A mérkőzés után nem, mivel idegenben játszottunk, de haza úton azért megálltunk egy gyorsétteremnél. A következő hazai mérkőzésünk előtt szerény anyagi lehetőségeinkhez képes apró ajándékokkal kedveskedtünk a lányoknak. Volt még egy meglepetés, Varga Zsolt Úr, a püspökladányi gyógyfürdő vezetőjének meghívására csütörtökön egy kellemes délutánt tölthettünk a fürdőben, amit ez úton is szeretnék megköszönni.

tvös7-300x200 Szombathy András: „A titok, a csapategységben rejlik”

Hogyan tovább?

A bajnokságnak még nincs vége, még három mérkőzés hátra van, legközelebb városi derbin lépünk pályára, a DEAC lesz az ellenfelünk. Szeretnénk mindhárom találkozón jó eredményt elérni, szép lenne, ha győzelmekkel koronázhatnánk meg idei teljesítményünket. A jövővel kapcsolatosan egyelőre nem tudok nyilatkozni, azzal, hogy megnyertük a bajnokságot, még automatikusan nem jutottunk fel az NB-I-be, az élvonalbeli tagságért még további mérkőzések várnak ránk, de itt állunk az első osztály kapujában. Az biztos, ha sikerülne kiharcolni a feljutást, az Eötvös DSE a jelenlegi formában nem tud egy NB-I-es létet megoldani, ennek anyagi akadálya van, nincs meg a fedezet rá. Az élvonalban már kötelező mini, gyermek, serdülő és ifi csapatokat is indítani, őket is edzeni, utaztatni, versenyeztetni kell. A másik, ami szintén sarkalatos pont, az első osztályban már valamennyi fizetést adnunk kell a játékosoknak, jelenleg a csapatból senki sem pénzért játszik. Tettem már lépéseket annak érdekében, hogy megteremtsem az anyagi forrást, de eddig még senkitől nem kaptam pozitív visszajelzést. Természetesen nem adom fel, amit lehet, megteszek, meglátjuk, ez mire lesz elég.

tvös5-300x200 Szombathy András: „A titok, a csapategységben rejlik”

Bízunk benne, mire kell, lesz szponzora a csapatnak, lesz egy debreceni cégvezető, aki biztosítja az anyagi fedezetet egy esetleges NB-I-es induláshoz. Itt nem százmilliókról van szó, sokkal kevesebből fent lehet tartani egy élvonalbeli csapatot. A lányok rengeteget dolgoztak a sikerért, megérdemlik, hogy megmérettessék magukat a legjobbak között, abban biztosak vagyunk, ott sem vallanának szégyent. Debrecen, sok embernek köszönhetően, több NB-I-es csapattal büszkélkedhet, most lehetne még egy.

Két NB-II-es női röplabdacsapata van a városnak, az Eötvös DSE mellett a DEAC, talán nem földtől elrugaszkodott ötlet, ha egyesítenék a két gárdát egy élvonalbeli egyesületté. Természetesen, ez csak egy lehetőség, de szerintünk megfontolandó.

A Debreceni Sportélet munkatársai gratulálnak az Eötvös DSE játékosainak, edzőjüknek, a vezetőknek a bajnoki címhez.

SZÉP VOLT LÁNYOK!

Természetesen,  a Hajdú-Bihar Megyei Felnőtt Női Bajnokságot megnyerő csapatnak is maximálisan jár a gratuláció!