Taroltak a debreceni karatékák a Nyíradony Kupán

Az év legnagyobb kyokushin karateversenye zajlik Nyíradonyban, a vasárnap délelőtti kataviadalon pedig fényes debreceni sikereknek örülhettünk.

0

Karate2-300x196 Taroltak a debreceni karatékák a Nyíradony KupánAz alig nyolcezer fő lakta Nyíradony egy átlagos vasárnap reggelen csendes, idilli kisváros képét festi, ezúttal azonban alaposan felbolydult az élet a településen, amely idén is vendégül látta egy napra hazánk legjobb kyokushin karatékáit. Nem túlzás azt állítani, hogy az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők, már a kezdés előtt két órával megtelt a Harangi Imre Sportcsarnok mindkét parkolója, sokan pedig az egész délelőttöt a gépjárműben töltötték, szülők és kísérők ugyanis természetesen nem ülhettek fel a lelátóra. Ennek ellenére benépesült a létesítmény, hiszen 43 felnőtt és 164 korosztályos karatéka állt tatamira, a versenyprogram első felében katagyakorlatokat mutattak be a versenyzők, míg délután a kumite küzdelmeké lesz a főszerep.

Debreceni indulókból ezúttal sem volt hiány, lévén a főszervező egyesület is cívisvárosi, a KYO Hungária SE színeit az ifjúsági korcsoportban Jernyei Nikolett, míg a juniorok között Péntek Máté képviselte. Utóbbi elsők között lépett tatamira, s remek kötelező gyakorlattal nyitott, amit a bírók egységesen 8 ponttal jutalmaztak, végül pedig az előkelő negyedik helyen zárt a kilencfős mezőnyben. Jernyei erőnyerőként az elődöntőben kezdett, rögtön egy másik debreceni kiválóság, a Kagamit erősítő Berényi Lujza ellen, aki a bírók szerint pontosabban mutatta be a pinansono go-t, így bejutott a fináléba, s végül másodikként zárt.

Karate1-300x206 Taroltak a debreceni karatékák a Nyíradony KupánA legtöbb debreceni versenyzőt a Shogun SE adta, az egyesületet képviselő fiatalok közül pedig Sólyom Anna teljesített a legjobban, aki lenyűgöző gyakorlatokat bemutatva állhatott fel a pódium legfelső fokára. A kötelező körben 8.17-es átlagpontszámmal díjazták a bírák, a folytatásban pedig még erre is rátett egy lapáttal, így megérdemelten nyerte meg a rangos viadal junior korcsoportját. A cívis versenyzők kitűnő szereplésén túl is számos látványos katát hozott a délelőtti program, így a sportvezetők is elégedetten értékeltek.

„Nagyon boldog vagyok, hogy idén is sikerült megrendezni ezt a rangos viadalt, s bár a vírushelyzet miatt kevesebb a résztvevő, rendkívül erős mezőny gyűlt össze – nyilatkozta a Debreceni Sportéletnek a magyar szövetség elnöke, Shihan Szabó Tamás. – Az idei Nyíradony Kupa a georgiai Európa-bajnokságra is kvalifikál, így különösen látványos küzdelmeket láthatunk, hiszen a felnőttek célja, hogy tatamira állhassanak a kontinensviadalon. Vannak olyan tagok, akiket elveszítettük a pandémia miatt, most pedig azon leszünk, hogy visszacsábítsuk őket a terembe, ami nem lesz egyszerű kihívás, hiszen sajnos a vírus továbbra is nehéz helyzet elé állít bennünket. A következő célunk, hogy az egyesületek taglétszámát növelhessük, ugyanis az emberi egészség a jelenlegi helyzetben különösen fontossá vált, s ezt a karate a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt biztosítani tudja. Örömmel látom, hogy három debreceni egyesület is képviselteti magát a nívós mezőnyben, szurkolok nekik, hogy eredményesek legyenek, ugyanis a cívisváros a kyokushin karate egyik magyarországi fellegvára.”

Az év legrangosabb hazai kyokushin karateversenye délután a kumite küzdelmekkel folytatódik Nyíradonyban.

P.G.

Fotók: Csernai Viktória