Úszással emlékeznek Rentka Lászlóra

A 100. évforduló kapcsán emlékúszást szervez a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola és a Smaragd Delfin az Egészségért Alapítvány.

0

3483-212x300 Úszással emlékeznek Rentka Lászlóra

A Hajós Alfréd-díjas idősebb Rentka László 1918. április 18-án született a debreceni gőzfürdő melletti szolgálati lakásban. Városunk úszóéletének meghatározó alakja magától tanult meg úszni, majd 1926-ban már leigazolta a DEAC. 1948-tól nagy, vegyes korosztályú csapatokat edzett és versenyeztetett szinte lehetetlen körülmények között. Ennek ellenére országos bajnokok, csúcstartók, vidékbajnokok, válogatott versenyzők kerültek ki a kezei alól. Számos volt tanítványa jelenleg is aktív úszó a szeniorok között, illetve többen testnevelőként dolgoznak.

A kötelező általános iskolai úszásoktatás és az utánpótlás-nevelés jegyében Rentka László több évtized alatt sok-sok ezreket tanított meg úszni Debrecenben, mindemellett a Debreceni Sportiskola úszósportjának megalapozója volt.

1996-ban elsőként kapta meg Debrecen elismerését, a Hajós Alfréd-díjat.

Április 18-án Debrecen bármely uszodájában lehet csatlakozni az emlékúszáshoz, ahol az általad leúszott métereket felajánlhatod Laci bácsi emlékére, a neved, születési éved, a helyszín és a megtett méterek megjelölésével!

Ezeket küldd el az alábbi e-mail címre:

emlekuszas.id.rentkalaszlo@gmail.com