Hatalmas küzdelemben egy ponttal maradtak alul a gladiátorok

A Debreceni Egyetem amerikaifoci csapata 20-19-re kikapott a Budapest Titans vendégeként. A találkozón az együttes a végsőkig küzdött, két touchdownos előnyt is szerezett, de húsz másodperccel a vége előtt fordítani tudtak a titánok.

0

DSC_0440-300x200 Hatalmas küzdelemben egy ponttal maradtak alul a gladiátorokFotó: Szolnoki Annamária

Nehéz szezonnyitó várt a gladiátorokra, hiszen sok fiatal és újonc élete első felnőtt meccse elé nézett, a Titans-nél pedig több jó fizikumú játékos is készült pályára lépni. Az első negyedben mindkét alakulat sok hibával kezdett, ám az elején a cívisvárosiak védelme remekül állta a sarat. A negyed végén azonban a titánok közel kerültek a pontszerző területhez, ahol amerikai irányítójuk, Reggie Graham egy yardól bepasszírozta magát az end zone-ba. A kétpontos sikertelen volt (6-0).

A fordulás után már javult a gladiátorok játéka. Bár a második játékrész elején továbbra is inkább a debreceniek védelme okozott szép pillanatokat. Az élete első felnőtt meccsén pályára lépő Gyarmati Patrik egyszer le is lopta Graham passzát saját térfélen. Majd később a Titans oldalán az irányító hibáját kihasználva kanalazott össze egy labdát. Ez kellő löketet adott az offense-nek. A Gladiators szépen araszolt előre, majd nyolc yardra a pontszerző területtől Gréczy Balázs –aki szintén debütált a felnőttek között– 8 yardon keresztül cikázva, négy szerelést kikerülve megszerezte a gladiátorok idei első touchdownját. Az extrarúgás sikertelen volt (6-6). Ugyan még volt idő a negyedből, de több pont nem esett. A Gladiators-játékosok nagyon keményen hajtottak és küzdöttek az egyenlítésért, amit meg is érdemeltek.

A harmadik játékrészben ugyan az első támadássorozatát nem tudta kihasználni a vendég együttes, de a titánok sem. Ez ismét a gladiátorok védőinek volt köszönhető. A komoly sérülésből visszatérő Csíki Balázs odaért és szerelni tudta az irányítót, aki elejtette a labdát, Gyarmati Ottó pedig rávetette magát. Ismét jöhetett a támadósor, amely ismételten TD-t szerzett. Negyedik kísérletre kockáztatott az offense, és milyen jól tette. Béres Marcell játszotta magát üresre, Molnár Gábor pedig észrevette és egy kiváló passzal látta el az ifjú elkapót, aki meg sem állt az end zone-ig. Vámosi Patrik az extrát magabiztosan értékesítette (6-13).

Az utolsó játékrész elején is remekelt a vendég védelem, Toronyai Dávid is egyszer lelopta a hazai irányító átadását. A támadók azonban nem szereztek újabb pontokat ebből a lehetőségből. A védők viszont az elvesztegetett támadás után eredményesek voltak. Reggie Graham nem tudta jól összeszedni a számára feladott labdát. Érkezett Hegyi Gergő és a csapat nigériai egyetemistája, Ebieladoh Ebikibina-Oti, akik együttes erővel kiütötték a játékszert az amerikai játékos kezéből, az egész találkozón pedig kiválóan játszó Kis Lóránt révetette magát a labdára az end zone-on belül (6-19). Eldőlni látszott a találkozó, de ekkor még volt alig nyolc perc az utolsó sípszóig, a Titans pedig visszajött a meccsbe. A főleg tight endjeire támaszkodó fővárosiak jól haladtak előre, Burkus Péter 39 yardos elkapásával faragtak hátrányukon (12-19). A végén a Titans gyorsan visszakapta a támadás lehetőségét és egy hosszú drive után, 20 másodperccel a vége előtt Kalovits Gábor elkapásával egy pontra felzárkóztak. A kétpontosnál pedig az irányítót jól siettette a védelem Kis Lóránt majdnem sikeres szerelést hajtott végre, de Graham így is el tudta dobni a malacbőrt, ami megint Kalovits kezében landolt: 20-19. A végén ugyan még volt ideje a Gladiators-nek támadni, de az kevés volt a fordításra. Ugyan vereséggel kezdte a Divízió I-es szezont a Debreceni Egyetem csapata, de minden játékos végig százszázalékos teljesítményt nyújtott az idénynyitó találkozón.

„A vereség ellenére rengeteg pozitívumot tapasztaltam a mérkőzésen” – kezdte értékelését Hanász Róbert vezetőedző. – „Inkább az volt a gond, hogy sok apró hibát vétettünk, amik –mint később kiderült – nagy súllyal rendelkeztek. A végén pedig kiengedtünk. Ettől függetlenül ezt a csapatot nem szabad leírni. Drive-ról drive-ra fejlődtünk, magabiztosabban és nyugodtabban játszottunk. És kiemelném, hogy a juniorok és azok, akik első meccsükön pályára léptek jól játszottak a találkozón. Emellett pedig mind az edzőtársakkal, mind a kapitányokkal működött a kommunikáció a mérkőzésen.”

Március 31-én viszont jön a következő esély arra, hogy a biztató játékot mutató DEAC megszerezze első sikerét. Amerikaifocistáink ugyanis keleti rangadót vívnak a Nyíregyháza Tigers-zel a Böszörményi úti Campus sportpályáján.

Budapest Titans-DEAC Gladiators 20-19 (6-0, 0-6, 0-7, 14-6)
Pontszerzők: Reggie Graham, Burkus Péter, Kalovits Gábor 1-1 TD, Kalovits Gábor 1 PAT, illetve Gréczy Balázs, Béres Marcell, Kis Lóránt 1-1 TD, Vámos Patrik 1 XP.