A sportban is az építkezést tartja szem előtt

Igazi mecénása a debreceni sportnak Bana László, a Dryvit Profi építőipari cég vezetője. Szlogenjük szerint a jövőt építik, de tény, már a múltban is, és most, a jelenben támogatóként, sportot szeretőként ott vannak mindenhol.

0

maxresdefault-1-300x167 A sportban is az építkezést tartja szem előttMostanában mindegy, hogy foci, kézilabda, vívás, úszás, valahol mindig összefutunk. Ennyire otthon érzi magát az egyes sportágakban?

Építész vagyok, ezen belül elsősorban szurkoló. Engem a teljesítmény vonz leginkább. Szeretem, ha az emberek ki akarnak törni a szürkeségből, izgat, ha minél nagyobb eredményeket akarnak elérni. Így van a munkámban is. Én mindenben a lehetőséget látom. A sportban is. Folyamatosan keresni kell, mire van szükség. A siker, a jobb eredmény nem egy emberen múlik.

Nincs ebben némi kishitűség?

Miért lenne? A sportban is a siker az első. A tudatosság, az építkezés. Évekkel ezelőtt nagyon jól esett, amikor szinte pénz nélkül ért el nagy visszhangot kiváltó eredményeket az egyik statikus barátom, aki a Békessy Béla vívó klubot vitte. Neki az volt a fontos, az volt az elsődleges, hogy a keze alatt pallérozódó gyerekek kapjanak valamit a sporttól. Élményt, lehetőséget. Ez akkor megfogott. A saját szakmámban is fontos lett számomra ez a mentalitás. De mondhatnám az asztalitenisz sportágat is a városban. Csordás György barátom örömmel újságolta nemrégen, hogy van egy tehetséges srác, aki Erdélyből érkezett. A szülők nem dúskálnak az anyagiakban, A klub oldja meg a haza utazását, a lakhatást, az étkezést. Ez számomra azt sugallja, a tehetségeket fel kell karolni. Ha ehhez én adhatok bármit, elsősorban anyagiakat, szívesen teszem.

Sokat mérlegel, amikor támogatásokról van szó?

Ha látok benne olyan hátteret, ahol eredmény van és máshonnan nem kap semmit, minden esetben segítek. Nemrégiben a mecenatúránk által judo senior világbajnokot avattak, de mondhatok egy igazán új sportágat. Ez a gyorstollas. Kicsit a hagyományos tollaslabda és a tenisz egyvelege. Az egyik ismerősömet támogattuk. A fia szintén világbajnok lett, apuka pedig a szeniorok között állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. De ott van a tiszacsegei fociklub, a debreceni női kézilabda, a vívás és az egyetemi sport. Mind-mind a látókörünkbe került és ott is maradt. Az eredményeik okán büszkén vállaljuk őket.

A sport körüli figyelme a cégnek természetesen jó ajánló lehet, akár lobbi tevékenységként is felfogható.

Szó sincs erről, nem ezért csináljuk. Ha valaki elért valamilyen szintet a vállalkozásában, ha ott él a városban, ha van miből, akkor azt gondolom kötelessége a sikerekben, a sport eredményeiben részt vállalni. A fiatalok képzése, fejlődése, nálunk prioritás.

Talán azért is, mert a jelmondatuk a jövőt sugallja?

Ha így látja, nem szeretném cáfolni. A tehetségek ezután is számíthatnak a Dryvit Profira.

W.Gy.